Αθεμιτος ανταγωνισμος και ανταγωνιστικοτητα

Ημερίδα με θέμα «Η Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού στο Ελληνικό και Κοινοτικό Δίκαιο», πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με συνδιοργανωτές την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Επιμελητήριο Έβρου, στο πλαίσιο των Ετών Ανταγωνιστικότητας 2005-2010.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Θράκης, και όπως τονίστηκε αποτέλεσε την αφετηρία σειράς παρόμοιων εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν, σε συνεργασία με επιμελητήρια και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων για το νέο νόμο που αφορά τους κανόνες ανταγωνισμού.

Στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Εμπορικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν να παραβρεθούν ο κ. Σιούφας και ο Παπαθανασίου και ο ειδικός γραμματέας κ. Ευσταθόπουλος και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος .

Στην ημερίδα σύμφωνα με τον κ. Δαστερίδη συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στον παραγωγό, όπως τα δικαιώματά του για τα προϊόντα που παράγει και τις υποχρεώσεις του. «Ο κόσμος δεν είναι καθόλου ενημερωμένος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Έβρου Νίκος Δαστερίδης, υπογραμμίζοντας ότι στην ημερίδα τέθηκαν θέματα βασικά για τον παραγωγό αλλά και για τον έμπορο και τον καταναλωτή, θέματα που για όλους ήταν πρωτόγνωρα. «Ένας παραγωγός που παράγει ένα προϊόν θα πρέπει να γνωρίζει την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία», τόνισε ο κ. Δαστερίδης που επισήμανε δεν πρέπει να γίνονται συνεννοήσεις στο θέμα των τιμών. «Η ποιότητα υποτίθεται ότι ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά στο θέμα των τιμών δεν επιτρέπεται να υπάρχει συνεννόηση, είναι παράνομο, γιατί πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός γιατί όταν δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί και η ποιότητα σωστά και πληρώνει την νύφη ο καταναλωτής», υπογράμμισε ο κ. Δαστεριδης .

Ο κ . Δαστεριδης μιλώντας για όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα αναφέρθηκε στο βασικό θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού. «Όταν σου προσάπτουν την κατηγορία ότι έχεις αντιγράψει κάποιον, αν αληθεύει και έχεις κλέψει τα σχέδια κάποιου, αυτό είναι μεμπτό και απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Αυτό όμως δεν ισχύει αν το έχεις σχεδιάσει και το έχεις παράγει εξ ολοκλήρου μόνος σου ακόμη και αν είναι ίδιο και έχει το δικό σου λογότυπο επάνω. Στην περίπτωση αυτή είσαι ελεύθερος να το πουλήσεις και να ανταγωνιστείς τον οποιοδήποτε άλλο παραγωγό. Είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις που καταλήγουν σε δικαστήρια λόγω της άγνοιας που επικρατεί»

Το ενδιαφέρον του υπουργείου ανάπτυξης για την Θράκη κατά τον κ. Δαστερίδη φάνηκε από την επιλογή της περιοχής για την διεξαγωγή της ημερίδας αλλά και από την ανακοίνωση του κ. Σιούφα ότι θα γίνει δεύτερος κύκλος «ώστε κονδύλια που δεν απορροφήθηκαν να απορροφηθούν από τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες. «Παλιότερα αυτά τα χρήματα επέστρεφαν στην κοινότητα και χανόταν» επισήμανε ο κ. Δαστερίδης .

Με τον κ. Παπαθανασίου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου συζήτησε το θέμα των λαϊκών αγορών για το οποίο όπως είπε «κρίνεται άμεση ανάγκη να τηρηθεί ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στα προϊόντα γης περισσότερο και όχι αυτό που γίνεται σήμερα στις λαϊκές αγορές να μπαίνει οποιοδήποτε εμπόρευμα».

Για την εφαρμογή του νόμου για τις λαϊκές αγορές που ενδιέφερε τον Εμπορικό Σύλλογο Έβρου συζήτησαν κατ ιδίαν με τον κ. Σιούφα, τον κ. Παπαθανασίου και τον νομάρχη Έβρου μετά το πέρας της ημερίδας. Ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι Νομαρχίες με τους εμπορικούς συλλόγους εφόσον τώρα καλύπτονται από την νομοθεσία κάτι που ικανοποίησε τον εμπορικό σύλλογο, καθώς ο κ. Σιούφας δεσμεύτηκε να μην αλλάξει το νόμο αρκεί να τον εφαρμόσουν εάν κρίνουν ότι τους ευνοεί. Αύξηση των κονδυλιών για την Θράκη ζήτησαν οι φορείς του Έβρου από τον κ, Σιούφα σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις και πήραν τη διαβεβαίωσή του ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια της Θράκης και ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει και κονδύλια που δεν κινούνται αυτή την περίοδο να μετακινηθούν στις μικρές επιχειρήσεις. Η συζήτηση συνεχίστηκε με θέμα τον αναπτυξιακό νόμο. Εκφράστηκε ο φόβος ότι μπορεί να κοπούν επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες λόγο ελλείψεως κονδυλίων, και σε αυτό το αίτημα ο κ. Σιούφας δεσμεύτηκε να ακολουθηθεί η περσινή τακτική, με την παραχώρηση από το Υπουργείο οκτώ εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον, ώστε οι επιχειρήσεις να ικανοποιήσουν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα.

Μαρίνα Κινέζου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.