Αστυνομικοι Ροδοπης προς Χρυσοχοιδη: «Κυριοι, δεν φτανουμε, για να εξυπηρετησουμε τους πολιτες»

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και αρχηγό της ΕΛΑΣ ζητούν την άμεση ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό

Την ενίσχυση των αστυνομικών Υπηρεσιών της Ροδόπης, με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, ζητά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ν. Ροδόπης, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Σε μία μακροσκελή επιστολή, κοινοποιούμενη και προς τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Προϊστάμενο Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜ-Θ και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, το Δ.Σ. της Ένωσης περιγράφει αναλυτικά την άμεση αναγκαιότητα «επάνδρωσης» των αστυνομικών υπηρεσιών της Ροδόπης, παραθέτοντας την δυσχερή πραγματικότητα που βιώνουν αυτή τη στιγμή, στην προσπάθειά τους να διεκπεραιώσουν το σύνολο των καθημερινών τους αρμοδιοτήτων.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική επιστολή το «υπάρχον – ελλιπές- προσωπικό» δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών, δεδομένης της υφιστάμενης πραγματικότητας που θέλει τους αστυνομικούς της Ροδόπης να ενισχύουν την φύλαξη των συνοριακών τμημάτων, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που λόγω κορωνοϊού – και κλειστών ΚΕΠ- ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να καλύψει, τον έλεγχο της τήρησης των σχετικών οδηγιών και απαγορεύσεων για την πανδημία του κορωνοϊού, τον μεγάλο αριθμό κρατουμένων στο  Γενικό Αστυνομικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής κ.α., ζητώντας από τους παραλήπτες της, να «αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Εκ μέρους των μελών της Ένωσης μας, σας μεταφέρουμε την  απογοήτευση μας για την παρούσα κατάσταση στην αστυνομική οικογένεια του τόπου μας, την ανασφάλεια μας ως εργαζόμενοι  υπό συνθήκες, πλήρως εξαντλητικές και το αίσθημα του καθημερινού μας, μάταιου, κόπου να εκτελέσουμε την Υπηρεσία μας με το υπάρχον- ελλιπές – προσωπικό ανταποκρινόμενοι στα προβλήματα των πολιτών.

Ως κάτοικοι της ακριτικής Ροδόπης σας μεταφέρουμε τους φόβους μας για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας στον τόπο αυτό. Ο κόσμος «το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι»… Κύριοι, δεν φτάνουμε, για  να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες.

Τα συνοριακά τμήματα  αποδυναμωμένα από καιρό και με τους εναπομείναντες πρώην συνοριακούς σε ηλικία που δεν επιτρέπει το καθημερινό κυνηγητό στους δρόμους, είτε πεζοί είτε με τα υπάρχοντα υπηρεσιακά μας οχήματα, εγείρει αμφιβολίες, πλέον, για το τι  περιμένει η πολιτεία από εμάς στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

Οι πολίτες ζητούν να ασχοληθούμε με ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει καταφέρει να καλύψει με την κοινωνική πρόνοια. Τα γνήσια υπογραφής σε υπεύθυνες δηλώσεις,  λόγω κλειστών ΚΕΠ έχουν γίνει ο εφιάλτης μας. Πραγματικά, αναρωτιόμαστε αν θέλουν οι πολίτες να απασχολείται ο αστυνομικός, που δεν περισσεύει σε καμιά Υπηρεσία, με αυτή την εργασία. Αναρωτιόμαστε αν  θέλουν  ή όχι τον αστυνομικό να κάνει την δουλειά του στο δρόμο, σε τροχονομικούς ελέγχους, σε ελέγχους καταστημάτων και για την ασφάλεια των πολιτών από κάθε εγκληματική ενέργεια. 

Η μεταφορά ψυχικά ασθενών και μάλιστα σε κλινική της Αλεξανδρούπολης, μιας και δεν διαθέτει ανάλογη κλινική το Νοσοκομείο της Κομοτηνής απασχολεί, κατά διαστήματα εξάρσεων των ψυχικών παθήσεων, τα Αστυνομικά Τμήματα σε καθημερινή βάση. Αναλογιστείτε ότι η Ψυχιατρική Κλινική Αλεξανδρούπολης στις μισές περιπτώσεις είναι πλήρης με αποτέλεσμα να ταξιδεύουμε με τον ασθενή σε Καβάλα ή Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον,  τα μέτρα για προφύλαξη από τον κορωνοϊό είναι  αναγκαίο να  τηρηθούν και να επιβληθούν πρόστιμα όπου αυτό απαιτείται, για τα οποία αναφέρουμε σε καθημερινή βάση, μια υπέρογκη γραφειοκρατική εργασία, χωρίς αντίκρισμα, αφού γίνεται  από ανύπαρκτους αστυνομικούς.

Τίθεται, ακόμα, συχνά το ζήτημα του μεγάλου αριθμού κρατουμένων στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής που επηρεάζει και το μοναδικό χώρο κράτησης ποινικών κρατουμένων στα κρατητήρια  του Α.Τ. Κομοτηνής που γεμίζει λόγω υπερπληρότητας των φυλακών και λόγω των μεταγωγών που γίνονται από άλλες φυλακές προκειμένου να δικαστούν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, εφόσον η Κομοτηνή είναι έδρα του Εφετείου Θράκης και τα αυτόφωρα αδικήματα για διακίνηση μεταναστών στην Δ.Α. Ροδόπης είναι καθημερινότητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συνοριακή διάβαση Νυμφαίας – Μακάζα Βουλγαρίας εξυπηρετείται από ελάχιστους αστυνομικούς, δύο με τρεις ανά βάρδια, όταν από την άλλη πλευρά γίνεται από δέκα, αντίστοιχα,  Βούλγαρους αστυνομικούς και μάλιστα τις μέρες αυτές με  ουρές αυτοκινήτων να σχηματίζονται στην είσοδο και έξοδο της χώρας.

Τα περιφερειακά αστυνομικά Τμήματα, περισσεύει να πούμε ότι, με τις ελάχιστες δυνάμεις και με πάμπολλες πατέντες καταφέρνουν να έχουν περιπολικό για τις βασικές υπηρεσιακές ανάγκες, ενώ συχνά τα υπηρεσιακά οχήματα της πόλης της Κομοτηνής εξυπηρετούν ολόκληρη την Περιφέρεια της Ροδόπης.

Κύριοι, αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν,  ο καθένας από τη θέση που υπηρετεί τον πολίτη. Αναλογιστείτε πως πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται οι άνθρωποι αυτού του τόπου «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Βαρεθήκαμε να το ακούμε, είναι ντροπή, δεν θα το επιτρέψουμε και δεν θα τρέξουμε να «σωθούμε»…ας τρέξει αυτός που θα «κυνηγήσουμε» κι αυτός που είναι υπόλογος.

Ενισχύστε τις αστυνομικές Υπηρεσίες της Ροδόπης με το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται στις ερχόμενες έκτακτες μεταθέσεις. Τιμήστε την προσπάθεια και ανταμείψτε αυτούς που εργάζονται σκληρά για τον ακριτικό αυτό τόπο δίνοντας επίδομα παραμεθορίου, όπως σε τόσους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί δεν ανεχόμαστε την διάκριση αυτή, σε τέτοιους μάλιστα καιρούς.

Από την μεριά μας εκφράσαμε απερίφραστα την αγάπη και την αφοσίωση μας στην  πατρίδα και τους Νόμου της. Απαιτούμε να δούμε καλύτερες ημέρες για την Αστυνομία και συνεπώς για τις εργασιακές συνθήκες των συναδέλφων στον τόπο μας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.