Ασκηση Πολιτικης Προστασιας για την αντιμετωπιση χημικης ρυπανσης στους ποταμους

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010 στις 10 π.μ. θα διεξαχθεί στη Ξάνθη, στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη Π), Καπνεργατών 9 από την Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης η Πιλοτική Άσκηση στα πλαίσια υλοποίησης του Έργου με τίτλο «Civil Protection Αgainst Chemical Releases in Rivers» («CIVILARCH – Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση χημικής ρύπανσης στους ποταμούς»), που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ο απώτερος στόχος του έργου «CIVILARCH» είναι η προστασία των πολιτών από τη χρήση ακατάλληλου ύδατος. Ειδικότερα, το αντικείμενο του έργου αφορά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων και μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων σε περιπτώσεις επεισοδίων χημικής ρύπανσης σε ύδατα ποταμών. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί πιλοτικά στις πηγές «Παραδείσου» και «Στρατώνων» του ποταμού Νέστου σταθμός παρακολούθησης ποιοτικών παραμέτρων του νερού, με δυνατότητα τηλεμετάδοσης των δεδομένων, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση ειδοποίηση και ενεργοποίηση του τοπικού δικτύου σε περίπτωση επεισοδίου χημικής ρύπανσης.

 

Οι ομιλητές που θα πλαισιώσουν τη διεξαγωγή της Πιλοτικής Άσκησης θα είναι ο κ. Γεώργιος Καμπάς, Μηχανικός Περιβάλλοντος της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο, τους στόχους και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά. Ακολούθως, ο Δρ. Αθανάσιος Βαφειάδης, Αντινομάρχης Υγείας, Υγειονομικού, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας θα μιλήσει για τη σημασία του πόσιμου νερού στην ανθρώπινη υγεία. Ο κ. Δημήτριος Κουβάς, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Scientact A.E. θα παρουσιάσει τις δυνατότητες του σταθμού παρακολούθησης των ποιοτικών παραμέτρων του νερού και τα πλεονεκτήματά του.

Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί η Πιλοτική Άσκηση με την προσομοίωση σεναρίου ρύπανσης του πόσιμου ύδατος των Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης, Τοπείρου και Χρυσούπολης με σκοπό την άμεση αντίδραση του δικτύου των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και την εκτίμηση του χρόνου αντίδρασης, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία. Τελευταία εισήγηση θα είναι αυτή της κ. Μαρίας Λυκίδου, Προϊσταμένης Τεχνικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης η οποία θα αναφερθεί στα μέτρα ασφαλείας και τρόπους αντίδρασης της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.