Ασφαλιστε τον πιο πιστο σας φιλο!

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίδιων και ποδηλάτου κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα

Την ώρα που το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί το «φυτίλι» της κοινωνικής έκρηξης που βρίσκεται εν εξελίξει εδώ και περίπου ένα μήνα για το σύνολο των κοινωνικών ομάδων της πόλης μας, στο πλαίσιο της αναζήτησης ρεπορτάζ πέσαμε πάνω σε ένα αξιοπρόσεχτο γεγονός που προκύπτει από μία άλλη πλευρά της κοινωνικής ασφάλισης και αφορά τους τετράποδους φίλους μας.
 
Όπως ενημερωθήκαμε λοιπόν στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η επιλογή ασφάλισης των πιστών μας φίλων, ήτοι των τετράποδων κατοικίδιων μας. Ένα μοντέλο που σύμφωνα με τον πράκτορα ασφαλειών κ. Λευτέρη Κωνσταντίνου, στην Ευρώπη ακολουθείται πιστά εδώ και αρκετές δεκαετίες, με αρκετά τα παραδείγματα των χωρών, στα οποία η ασφάλιση των κατοικίδιων είναι υποχρεωτική από το νόμο.
 
Στην Ελλάδα η ασφάλιση των κατοικίδιων έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της, κυρίως λόγω της αύξησης των περιστατικών εκείνων υλικών ζημιών ή ακόμα και τραυματισμών από κατοικίδια που παίρνουν τη δικαστική οδό και έχουν ως αποτέλεσμα στην πλειοψηφία τους την καταδίκη των ιδιοκτητών και την συνεπακόλουθη καταβολή αποζημιώσεων. 

Λευτέρης Κωνσταντίνου «Το να αποκτάς το ζώο σου σημαίνει ότι αποδέχεσαι το κατοικίδιο σου μαζί με όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες που έχεις»

                                
Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» η ασφάλιση του κατοικίδιου στη χώρα μας, εμπεριέχεται μέχρι στιγμής σε κάποια ασφαλιστικά συμβόλαια αστικής ευθύνης οικογενειάρχη, τα οποία μεταξύ άλλων καλύπτουν και την αστική ευθύνη του σκύλου που αυτός κατέχει, όπως επίσης και ζημιές που ενδεχομένως να προξενήσουν τα παιδιά της οικογένειας.
 
Συγκεκριμένα όπως εξήγησε η επίμαχη ασφάλιση δεν αφορά στο ίδιο το κατοικίδιο αλλά τη ζημιά, υλική και σωματική, που μπορεί αυτό να προκαλέσει, με αποζημιώσεις που μπορούν να φτάσουν έως και 100.000 ευρώ και υλικές ζημίες μέχρι 50.000 ευρώ.
 
Όπως τόνισε ωστόσο ο ίδιος πρόσφατα την εμφάνισή του έκανε και ένα δεύτερο ασφαλιστικό πρόγραμμα που αφορά στην ασφάλιση του ίδιου του κατοικίδιου, το οποίο αποζημιώνει ακόμα και θάνατος του κατοικίδιου από ατύχημα μέχρι 1.000 ευρώ, θάνατος από ασθένεια μέχρι 1.000 ευρώ, έξοδα για ασθένεια και χειρουργική επέμβαση μέχρι 500 ευρώ, έξοδα αποκατάστασης του κατοικίδιου μέχρι 500 ευρώ και την αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη του κατοικίδιου έναντι τρίτων μέχρι 1.500 ευρώ.
 
Όπως επεσήμανε πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, εξίσου ωστόσο χρήσιμα, αν σκεφτεί κανείς και τα όσα καταγράφονται τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και αφορούν σε επιθέσεις κυρίως αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων σε πολίτες αλλά και επιθέσεις από πολίτες προς αυτά.
 
Ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ωστόσο πως «σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας για κάποιους τα παραπάνω ίσως φαντάζουν πολυτέλεια, όμως αποτελούν το ελάχιστο κάποιου που θέλει να λέει ότι έχει ασφαλιστική συνείδηση και φιλοζωική κουλτούρα. Το να ασφαλίσεις το ζώο σου σημαίνει ότι αποδέχεσαι το κατοικίδιο σου μαζί με όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες που έχεις» παρατήρησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το κόστος των προγραμμάτων αυτών σε κάθε περίπτωση δεν είναι απαγορευτικό καθώς ξεκινούν από 80 ευρώ ετησίως και φτάνουν έως και τα 200 ευρώ.

Ποδηλασία με ασφάλεια

Με την ευκαιρία της συζήτησης μας και μιας που η Κομοτηνή τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα αξιοζήλευτο ποδηλατικό κίνημα, ο κ. Κωνσταντίνου έκανε γνωστή την ύπαρξη ασφαλιστήριου συμβολαίου και για την πιο ευέλικτη, οικονομική και οικολογική εναλλακτική λύση μετακίνησης, το ποδήλατο.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο ακολουθώντας την ολοένα και αυξανόμενη αποδοχή του ποδηλάτου ως το καθημερινό μέσο μεταφοράς του Έλληνα, υπάρχουν πλέον ασφαλιστήρια συμβόλαια που προστατεύουν τόσο τον ποδηλάτη όσο και το ίδιο το ποδήλατο από μία σειρά καθημερινών κινδύνων.
 
«Στην ουσία το ασφαλιστήριο ενός ποδηλάτου είναι το αντίστοιχο με αυτό ενός αυτοκινήτου» υπογράμμισε επισημαίνοντας πως αυτά καλύπτουν σωματικές βλάβες, υλικές ζημίες η κλοπή ακόμη και οι ίδιες ζημίες του ποδηλάτου, με ένα σχετικά χαμηλό κόστος, που ξεκινούν από τα 50 ευρώ και ανάλογα με την αξία του ποδηλάτου μπορούν να φτάσουν έως και τα 140 ευρώ ετησίως.
 
Στην Κομοτηνή άλλωστε υπάρχουν πλέον αρκετοί ποδηλάτες, όπως αντίστοιχα αρκετά είναι και τα περιστατικά ζημιών και τραυματισμών από ποδήλατα ή ακόμα και κλοπών αυτών, επεσήμανε ο ίδιος τέλος για να καταλήξει λέγοντας πως « όντας και ο ίδιος ποδηλάτης πιστεύω πως το θέμα του ποδηλάτου θα πρέπει να το δούμε όλοι μας πιο σοβαρά ξεκινώντας από την τήρηση του Κ.Ο.Κ.».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.