Ασφαλεια του πολιτη και παροχη υπηρεσιων

Με κύριο στόχο την ασφάλεια του πολίτη και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών λειτουργεί το Λιμεναρχείο του Πόρτο Λάγους, το οποίο έχει καλή συνεργασία μ’ όλους τους τοπικούς φορείς αλλά και με τα λιμεναρχεία και τους λιμενικούς σταθμούς της περιοχής.

Κτιριακές υποδομές, παράνομη αλιεία, εμπορική κίνηση στο λιμάνι είναι τα κύρια προβλήματα που παρατηρούνται στο Λιμεναρχείο Πόρτο Λάγους και τα οποία αντιμετωπίζονται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας.


«Κύριος σκοπός και μέλημα της υπηρεσίας μας είναι να παρέχει τα πάντα στους πολίτες, λειτουργεί από αυτούς για αυτούς, για την ασφάλεια του πολίτη και για την καλύτερη εξυπηρέτησή του», ανέφερε στη δήλωσή του στον ΠτΘ ο λιμενάρχης του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγους κ. Νίκος Πασάδης, ο οποίος μίλησε και για την αγαθή συνεργασία που υπάρχει με όλους τους φορείς.

Κτιριακές υποδομές, παράνομη αλιεία, εμπορική κίνηση στο λιμάνι του Πόρτο-Λάγους είναι τα κύρια προβλήματα που παρατηρούνται στο Λιμεναρχείο Πόρτο Λάγους και τα οποία αντιμετωπίζονται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας. «Τα προβλήματα που υπάρχουν αφορούν τις κτιριακές υποδομές, τα οποία αντιμετωπίζονται απ’ το προσωπικό. Άλλα προβλήματα που έχουμε καθημερινά στη δουλειά μας, όπως παράνομη αλιεία, εμπορική κίνηση στο λιμάνι μας, τα αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας», σύμφωνα με τον κ. Πασάδη. Όσο για τα υπηρεσιακά μέσα, «είναι σε καλή κατάσταση, εξαιρούν με κάποια σκάφη απ’ τα τρία που έχουμε, τα οποία χρειάζονται κάποιες επισκευές. Πιστεύω ότι θα γίνουν σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, πιθανόν, μέχρι τα μέσα Ιουνίου», ενώ δεν υφίστανται ιδιαίτερα προβλήματα επάνδρωσης.

Σε εγρήγορση βρίσκεται πάντα η υπηρεσία του Λιμεναρχείου ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Είναι πολλά τα μέτρα που λαμβάνονται καθημερινά για τα εμπορικά πλοία, όπως η επιθεώρηση των πλοίων, ο έλεγχος της φόρτωσης, ο έλεγχος των εργαζομένων μες στο λιμάνι, η τροχαία κίνηση των φορτηγών οχημάτων.

Όσον αφορά στην αλιεία, γίνονται συνεχείς έλεγχοι τόσο από στεριά, όσο και από θάλασσα με υπηρεσιακά σκάφη ή με ειδικά σκάφη, ο έλεγχος των παραλιών και των εκμισθωτών για τήρηση διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των λουομένων με την καθαριότητα των χώρων και άλλων διατάξεων.

Άψογη συνεργασία με τα λιμεναρχεία της περιοχής

Για την ανάγκη άψογης συνεργασίας με τα λιμεναρχεία της περιοχής έκανε λόγο ο κ. Πασάδης, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει αυτή η συνεργασία για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στο έργο μας. Σαφέστατα, υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τα όμορα λιμεναρχεία της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τους λιμενικούς σταθμούς που προσεγγίζουν στην περιοχή μας. Δηλαδή από τα δυτικά έχουμε το λιμενικό σταθμό της Κεραμωτής που υπάγεται στην Καβάλα. Από την άλλη πλευρά είναι ο λιμενικός σταθμός της Μαρώνειας. Τα δικά του σκάφη μπαίνουν στο χώρο μας, διενεργούν ελέγχους και αντίστοιχα από μας γίνονται κάποιες κινήσεις στην περιοχή τους. Συνεχώς υπάρχει μια ροή πληροφοριών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε διάφορα ζητήματα».

Σχετικά με τη συνεργασία του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγους με το Λιμενικό Σταθμό Φαναρίου, ο οποίος εγκαινιάστηκε πρόσφατα, «περιμένουμε κάποιο επιχειρησιακό μέσο πλωτό, το οποίο θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχει και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα δουλεύει στο 100% των δυνατοτήτων του. Ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο έργο στον Σταθμό και πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερο στο άμεσο προσεχές διάστημα».

Καλύτερη ενημέρωση και ασφάλεια

Καλύτερη ενημέρωση και εγρήγορση είναι το σύνθημα του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγους. «Πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και καλά πληροφορημένοι».

Όσον αφορά το θέμα των λαθρομεταναστών, προς το παρόν δεν υφίστανται τέτοια προβλήματα, τουλάχιστον, από θαλάσσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του λιμενάρχη. Γεγονός το οποίο δεν αφήνει αδιάφορη την υπηρεσία, «αυτό δεν μας αποκλείει και δεν μας εξαιρεί από μια πιθανή κατάσταση».

Ασφάλεια σε όλους τους τομείς είναι ο κύριος σκοπός της υπηρεσίας. «Αυτό που κατά κύριο λόγο απασχολεί την υπηρεσία είναι η ασφάλεια σε όλους τους τομείς ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή, είτε αφορά ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο που καταπλέει, είτε αφορά την εκφόρτωσή του, είτε αφορά έναν επαγγελματία αλιέα, είτε ακόμα και τον λουόμενο. Τα πάντα πρέπει να γίνονται με ασφάλεια. Πρέπει να τηρούνται κάποιοι απλοί κανόνες – οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να είναι εξειδικευμένοι – που τους γνωρίζουμε από την καθημερινή μας ζωή».

Για όποιες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα αλιείας και όχι μόνο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με το οικείο λιμεναρχείο ή με τον οικείο σταθμό.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.