Ασαφης επιστολη με ακαθοριστους παραληπτες οι Ολυμπιακοι
Διάλογος με ουσία και όχι μόνο με νούμερα έκλεισε τις εργασίες του 11ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σαμοθράκης, που στην αρχή του έτεινε να χαρακτηριστεί ως ολυμπιακό λόγω της κινητικότητας των στελεχών του «2004». Οι παριστάμενοι, ή άλλως εναπομείναντες στην αίθουσα, δημοσιογράφοι, στην πλειοψηφία τους άσκησαν κριτική στη φιλοσοφία της διοργάνωσης και στο κατά πόσο υπάρχει όραμα και σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, ενώ πολύς λόγος έγινε και για την τρύπα που θα αφήσουν, η οποία ήδη ξεκίνησε να διαμορφώνεται.
«Η πολιτική και οικονομική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων» ήταν η θεματική της τελευταίας ενότητας του 11ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σαμοθράκης, η οποία ήταν η πιο ενδιαφέρουσα ως αντικείμενο αλλά και ως προς το διάλογο που ακολούθησε. Στο πάνελ είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, ο οποίος δεν ήρθε, η Μαριάννα Πυργιώτη, η οποία για μια ακόμη χρονιά ήταν συνεπής, ο Βασίλης Σκουρής, ο οποίος απουσίαζε, ο Δημήτρης Τσαλαπάτης και ο Νίκος Μεγγρέλης, που δεν ήρθαν και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ήρθε από τη ΝΕΤ αν και διακόπτει τη συνεργασία του με το κρατικό κανάλι και τους «Πρωταγωνιστές» για να περάσει στον Alpha. Στη θέση των απόντων συμμετείχαν η Ειρήνη Νικολοπούλου και ο Πάσχος Μανδραβέλης. Επίσης απουσίαζε ο εκπρόσωπος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αγνώστου κατά τα άλλα ονόματος.
Όλοι πληρώνουμε
Στο κομμάτι του διαλόγου συμμετείχαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Ο υπερνομάρχης Έβρου- Ροδόπης, Χρήστος Χατζόπουλος μίλησε για τις δημοσιονομικές συνέπειες των Ολυμπιακών με την ιδιότητά του και ως στελέχους του ΣΥΝ. «Όλη η χώρα ανέλαβε να πληρώσει το κόστος, η μαύρη τρύπα θα συνεχιστεί» σημείωσε, αναφερόμενος στους χιλιάδες των ανέργων με το πέρας των έργων στην Αττική, ενώ επεσήμανε ότι όφειλαν να επενδύσουν στον οργανωτικό εκσυγχρονισμό ή στη δημόσια διοίκηση.
Εκ της διοργανωτικής
Ο Γενικός Διευθυντής Τύπου στον οργανισμό «Αθήνα 2004», Σεραφείμ Κοτρώτσος απάντησε σε θέματα που είχαν θιχθεί από τους ομιλητές και άπτονται των αρμοδιοτήτων της Οραγνωτικής Επιτροπής. Για τη συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έδωσε τα χαρακτηριστικά της σχέσης τους: «Η εκάστοτε χώρα αναλαμβάνει τη διοργάνωση έχοντας στο πλάι της τη ΔΟΕ. Ως Ελλάδα πήραμε το υλικό της διοργάνωσης του Σίδνευ, οφείλουμε να μεταφέρουμε, έτσι, το υλικό της τεχνογνωσίας μας στο Πεκίνο, το 2008.
Η ΔΟΕ συνεισφέρει το 86% των εσόδων. 1,7 δις ευρώ εισρέουν στην Ελλάδα μέσω της ΔΟΕ. Να το έχουν στο μυαλό τους όσοι μιλούν για τα χρήματα των φορολογούμενων».
Επί του σχολίου του συντονιστή της συζήτησης, Χρίστου Τελίδη, μέλους του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, που υποστήριξε ότι «δεν γίνεται κανένας διάλογος μέσω των ΜΜΕ», ο κ. Κοτρώτσος διαφώνησε, επιμένοντας ότι γίνεται εποικοδομητικός διάλογος. Για το μειωμένο ενδιαφέρον στον κόσμο, που ανέφερε επίσης ο συντονιστής, ο κ. Κοτρώτσος επικαλέστηκε την κακή διεθνή κοινωνικοοικονομική συγκυρία που ζούμε. «Με τη διεθνή κι εγχώρια οικονομική πίεση είναι προφανές ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ιεραρχούνται ως πρώτη προτεραιότητα των δημοσκοπήσεων». Η κατακλείδα, σύμφωνα με τον Σεραφείμ Κοτρώσο, ήταν ότι οι αγώνες θα πετύχουν. Σημείωσε με ικανοποίηση την απόφαση της διυπουργικής συνάντησης της Παρασκευής για «περικοπή των επιπλέον ολυμπιακών προσαρμογών». Διαφοροποίησε το κόστος της διοργάνωσης από το κόστος για τις μόνιμες υποδομές που δημιουργούνται στη χώρα. Απαντώντας στις καταγγελίες για εμπορευματοποίηση των αγώνων παρέθεσε τους 40 χορηγός του 2004 συγκριτικά με τους 120 του Σίδνεϋ και τους 140 της Ατλάντα. «Αν δεν είχαμε πάρει τους Ολυμπιακούς θα έπρεπε να είχαμε εφεύρει ένα άλλο γεγονός για να γίνουν τόσα πολλά και τόσο γρήγορα».
Ο Γιώργος Σαββίδης, Γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, από το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, μετέφερε την αντίθεσή του με την ανάληψη, αλλά και την πεποίθησή του ότι «οι αγώνες είναι υπόθεση όλων μας, αλλά η κριτική πρέπει να υπάρχει».
Όφελος τα 4 δις θεατών
Η Ειρήνη Νικολοπούλου εκφράζοντας «μερικές φορές αισθάνομαι ξένη στο επάγγελμά μου» κατέθεσε την εμπειρία της από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοσιογράφων, με το οποίο ασχολήθηκε το 1995 εισπράττοντας αντίθετες με την κίνηση θέσεις, για να εξηγήσει τη στήριξή της σ’ αυτό που τώρα επιχειρείται: «Αρνούμαι τις μίζερες αντιμετωπίσεις απέναντι στο όραμα των Ολυμπιακών Αγώνων». Σε σχέση με την «τρύπα» υποστήριξε ότι το μεταολυμπιακό όφελος θα προκύψει από το επικοινωνιακό κομμάτι, λόγω των 4 δισεκατομμυρίων θεατών. «Χάρις στους Ολυμπιακούς, η Βαρκελώνη από 17ος ευρωπαϊκός προορισμός έγινε τρίτος». Μικρότερης σημασίας θεώρησε τη γκρίνια σε επίπεδο περιφέρειας: «Ας στρώσουμε πρώτα την πρωτεύουσα και μετά σειρά θα έχει η περιφέρεια».
Οι απουσίες
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος, από τους πιο πιστούς συμμετέχοντες στα δημοσιογραφικά συνέδρια της Σαμοθράκης, κατήγγειλε τις απουσίες από το τελευταίο πάνελ. «Ως το 1/60 του συνολικού περιστασιακού μορφώματος, αισθάνομαι βαρύτατα προσβεβλημένος από τη συμπεριφορά των εισηγητών. Δύο από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με τη διοίκηση της Ένωσης Συντακτών. Δύο μνημονεύονται με τα ονόματά τους κι ένας ως εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ. Η Σαμοθράκη απέχει 3,5 ώρες από την Αθήνα» υποστήριξε ο κ. Τζανετάκος για τις αδικαιολόγητες απουσίες.
Τρία πολιτικά ζητήματα
Ο δημοσιογράφος Νικήτας Λιοναράκης έθεσε τα τρία μείζονα πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς: «Βιώνουμε ένα από τα πιο νέα ζητήματα στον κόσμο, την κατάργηση του μονοπωλίου της κεντρικής εξουσίας μέσω διαμοιρασμού της με ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, σε διεθνές επίπεδο. Αν η εξουσία μοιράζεται από το κράτος σε όργανα που δεν ελέγχει, την ευθύνη δεν την έχει η Ελλάδα. Είναι μια οργάνωση που αποτελείται από 50 νοματαίους. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι διττός και εκπληρώνεται μέσω των εκπροσώπων που αποδέχθηκε να συντονίζουν τα έργα και μέσω των έργων. Μπορεί να παρέμβει μόνο στο αν γίνονται ή δεν γίνονται». Σχολίασε την πολυπλοκότητα των σχέσεων που βάζουν πάνω από μια αιρετή κυβέρνηση μια διεθνή οργάνωση και πέρασε στο δεύτερο σημείο, στον εθελοντισμό. «Αυτό που έγινε στην Αυστραλία δεν θα γίνει στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα δεν έχει κουλτούρα εθελοντισμού και ως λέξη συνδέεται με την εποχή του Μεταξά. Σκεφτείτε απεργία 500 εθελοντών λίγες μέρες πριν την έναρξη, οι οποίοι θα ζητάνε δωρεάν διακοπές». Ο κ. Λιοναράκης πρότεινε τη λέξη συνευθύνη, μια λέξη πολιτική και επί της ουσίας.
Το τρίτο σημείο κλειδί είναι οι υποδομές. Η ουσία, σύμφωνα με το Νικήτα Λιοναράκη, είναι τα αθλητικά κέντρα. «Στην Αυστραλία – την επισκέφθηκα μετά τους αγώνες – εξαναγκάζονταν να κάνουν αγώνες για να συντηρήσουν τις υποδομές οικονομικά και να μην τιναχθούν στον αέρα. Το πολιτικό πρόβλημα είναι η ανταποδοτικότητα κι αυτά τα έργα πρέπει να είναι ανταποδοτικά».
Και η Εγνατία;
Ο πρώην νομάρχης Έβρου, Γιώργος Ντόλιος απέσπασε τα εύσημα από τον κ. Τελίδη ως «ο καλύτερος οικοδεσπότης επί 8 χρόνια» κι έθεσε μια σειρά από πολιτικά ζητήματα: «Θα γινόταν η Αττική Οδός αν δεν ήταν οι Ολυμπιακοί; Η Εγνατία Οδός με κόστος 800 δις δρχ δεν έχει τελειώσει ακόμη. Μόνο οι απαλλοτριώσεις για την Αττική Οδό στοιχίζουν 300 δις δρχ, που τις πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Με 40 δις δρχ χρηματοδοτείται ο σιδηρόδρομος στην περιφέρεια ΑΜ-Θ. Με 1 τρις 7 δις δρχ χρηματοδοτήθηκε ο σιδηρόδρομος στην Αθήνα.
Αν δεν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης θα υποστήριζε τους Ολυμπιακούς;»
Ο κ. Ντόλιος αναρωτήθηκε ρητορικά αν τον τουρισμό που θα έρθει στην Ελλάδα θα τον διοχετεύσουν σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Τα κενά
Ως απάντηση στο κατηγορώ Τζανετάκου διαβάστηκε ότι η νέα διοίκηση της ΕΣΗΕΑ είχε υποχρέωση να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, γι’ αυτό και ήταν αδύνατο να εγκαταλείψουν την Αθήνα, απάντηση που δεν ικανοποίησε.
Το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ Γιώργος Αδάμ σχολίασε ότι τρέχουμε σε λάθος couloir κι έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι υπόθεση όλων μας ή του κέντρου και 2.000 παραγόντων; Πώς θα γίνει η Ελλάδα πρωταθλήτρια στον τουρισμό, όταν τα προγράμματα για την προβολή του ελληνικού τουρισμού ξεκίνησαν φέτος μετά το Πάσχα; Πώς θα αναπτυχθεί ο σχολικός αθλητισμός όταν δεν υπάρχουν αυλές στα σχολεία;
Ποιος σχεδιασμός ενέταξε ποιες οικονομικές δραστηριότητες στην περιφέρεια;»
Οι αγώνες, θύμισε εύστοχα ο κ. Αδάμ, χρειάζονται πρωταθλητές και ολυμπιονίκες, αλλά και κριτές και θεατές. Καυτηρίασε τέλος ότι υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες για την ολυμπιακή εκεχειρία χωρίς προτάσεις.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
