Ας ζησουμε διχως εξαρτησεις για να γινουμε σωστοι και υπευθυνοι αιμοδοτες

Η πρώτη ενημερωτική δράση του έτους στην κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης

Μια χρονιά με μεγαλύτερη επάρκεια σε εθελοντικό αίμα για τη χώρα μας ελπίζει να είναι το 2020, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης. Διανύοντας το 41ο έτος λειτουργίας του, ο σύλλογος πραγματοποίησε την πρώτη εκδήλωση για το νέο έτος με μία ενημερωτική ομιλία με θέμα την αιμοδοσία και τις καθημερινές εξαρτήσεις και πότε είναι σωστό να αιμοδοτούμε, το πρωί της Κυριακής 26/1, στον πρώτο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων. Κατόπιν ακολούθησε η καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας του συλλόγου, την οποία ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και αντιπρόεδρος του συλλόγου αιμοδοτών, κ. Μπουλέντ Κιαμίλογλου και ο ειδικευόμενος αναισθησιολογίας στο ΓΝ Κομοτηνής, κ. Γιώργος Καρράς. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του πλήθος φίλων και μελών του συλλόγου καθώς και πολιτικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.
 

«Το ιδανικό είναι να απέχουμε από τις εξαρτήσεις για να είμαστε αιμοδότες περισσότερο καιρό»

 
Οι καθημερινές εξαρτήσεις όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ εμποδίζουν τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να δώσουν αίμα. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών, κ. Κιαμίλογλου συστήνει να φροντίζουμε να μην καπνίζουμε και να αφήσουμε να περάσει ένα εικοσιτετράωρο μετά την κατανάλωση αλκοόλ, για να δώσουμε αίμα με ασφάλεια. Το ιδανικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι «να απέχουμε από όλες τις εξαρτήσεις, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερο αίμα στους πάσχοντες που το έχουν ανάγκη».
 

«Να καταναλώνουμε με μέτρο το αλκοόλ και να απέχουμε από το τσιγάρο»

 
Αναφορικά με την κακή συνήθεια του καπνίσματος, ο αναισθησιολόγος, κ. Καρράς, εστίασε στις ολέθριες συνέπειες της νικοτίνης για την υγεία. Συγκεκριμένα, η νικοτίνη επηρεάζει την υγειά του οργανισμού προκαλώντας φλεγμονή σε όλο το σώμα, πράγμα που προσθέτει βάρος στο έργο του αναισθησιολόγου σε περίπτωση που ο ασθενής χρειαστεί επέμβαση. Το σημαντικότερο όμως σύμφωνα με τον ίδιο είναι «να διατηρούμε όσον το δυνατόν την υγεία μας σε καλή κατάσταση, καταναλώνοντας με μέτρο το αλκοόλ και απέχοντας από το τσιγάρο».
 

«Η Θράκη δίνει το 1/3 του εθελοντικού αίματος πανελλαδικά»

 
Απώτερος σκοπός κάθε συλλόγου αιμοδοτών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ροδόπης, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, είναι να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί όσο περισσότερο κόσμο μπορεί, ώστε να αποκτήσει σε βάθος χρόνου η Ελλάδα αυτάρκεια σε εθελοντικό αίμα και να μην αναγκάζεται να εισάγει αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό σταυρό. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην ΕΕ που δεν καλύπτει τις ανάγκες της, αν και το μόνο που χρειάζεται είναι 2 φορές το χρόνο όλοι να δίνουμε αίμα. Βέβαια όπως τόνισε ο ίδιος, στη Θράκη και στη Ροδόπη «το επίπεδο ευαισθησίας του κόσμου είναι πάρα πολύ καλό και αποτελεί πρότυπο, με αποτέλεσμα η Θράκη να δίνει το 1/3 του εθελοντικού αίματος πανελλαδικά. Στη Ροδόπη έχουμε περίσσεια σε αίμα και στέλνουμε και σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες». Σε αυτό ο ίδιος εξήγησε ότι συμβάλλουν «τα τοπικά ΜΜΕ με την συστηματική ευαισθητοποίηση του κόσμου, κάτι που δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό με τα αθηναϊκά μέσα».
 

«Το μεγάλο στοίχημα να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης του αίματος»

 
Με το 2020, το μεγάλο στοίχημα είναι να λυθεί το πάγιο ζήτημα της κακής διαχείρισης του αίματος πανελλαδικά. Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε κλείνοντας ότι είναι αναγκαίο να συνδεθούν τα νοσοκομεία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε το εθελοντικό αίμα να διανέμεται σωστά στις μονάδες αίματος, δηλαδή να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιο κέντρο έχει περίσσεια και πού υπάρχει έλλειψη για τη διεξοδικότερη και τάχιστη κάλυψη των αναγκών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.