«Ας μην απαξιωσουμε την πολιτικη, γιατι μας αφορα»

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ντιλέκ Χαμπίμπ έδωσε συνέντευξη τύπου χθες στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ», στην Κομοτηνή, όπου και μίλησε για την ένταξή της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Μουσταφά – Μουσταφά, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Ροδόπης κ. Τάκης Χαρίτος και το μέλος κ. Απόστολος Κουτάβας.


Τη συνέντευξη τύπου προλόγισε ο γραμματέας του ΣΥΝ Τάκης Χαρίτος και αμέσως μετά η υποψήφια ευρωβουλευτής κατέθεσε τις απόψεις και θέσεις της σχετικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τις θέσεις της για την Ευρώπη.

Η κ. Χαμπίμπ, αφού ευχαρίστησε όλους τους δημοσιογράφους για την παρουσία τους, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη κηρύσσει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου!

«Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα. Οι πολίτες καλούνται να πάρουν θέση έναντι κρίσιμων εξελίξεων σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά και οικονομία. Τα αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης και της αισχροκέρδειας για πρώτη φορά είναι τόσο ορατά!

Σε αυτές τις εκλογές καλείται ο κάθε πολίτης να εκφράσει την δυσαρέσκειά του και να πάρει θέση. Τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν να μας πείσουν ότι η κρίση είναι φυσικό φαινόμενο, κάτι σαν τυφώνας που χτύπησε την γη και όλοι πρέπει να θυσιάσουμε ό,τι έχουμε για να σωθούμε. Ζητάνε λοιπόν να μη σκεφτούμε, να μη μιλάμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αυτή την κρίση μια ευκαιρία για να πάρουμε θέση έναντι των εξελίξεων αυτών και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σήμερα όσο ποτέ χρειαζόμαστε μια αριστερά δυνατή. Μια αριστερά που θα αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη, θα προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα των βασικών αγαθών (παιδεία, υγεία), την προστασία του περιβάλλοντος και θα εναντιώνεται απέναντι σε μία σειρά ανισωτικών αντιλήψεων όπως ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η θρησκοληψία!

Σε αυτό το πλαίσιο δέχτηκα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να θέσω την υποψηφιότητά μου στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ξεβολεύτηκα λοιπόν από την θέση του δημοσίου υπαλλήλου για να πάρω μέρος στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ τιμή μου να είμαι δίπλα σε ανθρώπους, όπως ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά και ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτος, οι οποίοι σε δύσκολους καιρούς έδωσαν την δική τους μάχη για ισονομία και ισοπολιτεία! Θεωρώ την υποψηφιότητά μου μια συνέχεια των δικών τους αγώνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστηρίζουν την διασφάλιση της πλήρους ισότητας των γυναικών και των ανδρών σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Είμαι σε ένα κόμμα, το οποίο μπορεί και κάνει πράξη τις πολιτικές αρχές και δεσμεύσεις του. Ενδιαφέρεται έμπρακτα για ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα! Θεωρώ χρέος μου να συμμετάσχω σε αυτόν για να αγωνισθώ για μια «άλλη» Θράκη! Για μια Θράκη απελευθερωμένη από τους μηχανισμούς, τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, για μια Θράκη σύγχρονη και δυνατή!

Για μια Θράκη που δεν φοβάται να αναδείξει τον πλούτο της, τον πλούτο της διαφορετικότητας! Θα υπάρξουν φωνές αντίθετες, καθώς για χρόνια ολόκληρα προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο! Μας κυβερνούν με τον φόβο και το συναίσθημα. Οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Η επιλογή βρίσκεται στα χέρια των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα Θεματικής των Δικαιωμάτων παρουσιάζει λεπτομερώς τις προτάσεις του και προκαλεί τα άλλα κόμματα να το κάνουν.

Η επιλογή μου είναι συνειδητή για την δημιουργία όλων των πολιτικών και οικονομικών συνθηκών για μια ειρηνική συνύπαρξη των ευρωπαϊκών λαών και κρατών. Μη ξεχνάμε ότι και η Ευρώπη δοκιμάζεται στο θέμα της διαφορετικότητας, των ταυτοτήτων καθώς εμμένουν στη λογική της διατήρησης και της συντήρησης της παρούσας ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για την αλλαγή και την ανάκτηση του πολιτικού χώρου, στόχος της είναι η υπεράσπιση και η ανάπτυξη των κοινωνικών κατακτήσεων.

Οι πολιτικές τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να μπορούν να αλλάξουν. Αγωνιζόμαστε για μια στρατηγική βασισμένη στις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

Αυτό είναι εφικτό εφόσον αλλάξουν οι κανόνες του διεθνούς οικονομικού και χρηματιστικού συστήματος.

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι:



Είτε θα συνεχισθεί η παρούσα κατάσταση που βαθαίνει την οικονομική, διατροφική και ενεργειακή κρίση και φέρνει όλο και αυξανόμενη σύγκρουση



Είτε θα μετατραπεί σε μια περιοχή βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ειρήνης και αμοιβαίας ανάπτυξης, όπου ο αντιφασισμός, οι πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποτελούν κοινή πρακτική.

Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε. Έχουμε την ευθύνη της συμμετοχής. Ας μην απαξιώσουμε την πολιτική, γιατί μας αφορά. Αφορά τις ίδιες τις ζωές μας.

Και ας γίνουν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου εκλογές δημοκρατίας και ελπίδας!».

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Σε ερώτηση σχετική με το ποια θέματα αποτελούν στα σημαντικότερα στην ατζέντα της η κ. Χαμπίμπ αναφέρθηκε σε αυτά «της ανεργίας, της εκπαίδευσης, των καπνοπαραγωγών οι οποίοι βρίσκονται στο έλεος των εκάστοτε πολιτικών και προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά λύση για τα προβλήματά τους. Πολλοί τους υπόσχονται ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν, αλλά δεν τους λένε την αλήθεια γιατί αυτές το 2013 θα σταματήσουν να παρέχονται. Πιστεύω ότι χρειάζεται μια σωστή μελέτη, η οποία δε θα είναι μια απλή έκθεση ιδεών, μια απλή έκθεση υλικού, ως είθισται μέχρι τώρα, θα είναι μια σωστή μελέτη με πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμοστεί με σωστό προϋπολογισμό και θα προτείνει στους αγρότες λύσεις στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας αγοράς βάσει των προϊόντων που μπορούν να καλλιεργηθούν σε τοπικό επίπεδο».

Στη συνέχεια, η κ Χαμπίμπ αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας, το οποίο «έχει να κάνει περισσότερο με τη στήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων και με τη ρύθμιση του μισθού γενικότερα τον εργαζόμενων. Καλούμαστε πλέον να είμαστε στο έλεος πολυεθνικών εταιριών π.χ. SIEMENS, και πρέπει να πούμε ότι τα λεφτά όταν πρόκειται για μίζες βρίσκονται αλλά ποτέ δεν βρίσκονται για τους εργαζόμενους και τους μισθωτούς. Όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν και να τεθούν σωστές και υγιείς βάσεις».

Έπειτα, η κ. Χαμπίμπ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των γυναικών της μειονότητας για το οποίο «χρειάζεται να γίνει επίσης πολύ δουλειά καθώς είναι αισθητή η έλλειψη υποδομών κυρίως σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πρόνοια. Δεν έχουμε πού να στείλουμε έναν ηλικιωμένο, μια γυναίκα με προβλήματα μια γυναίκα που πιθανόν βιώνει τη βία στην οικογένειά της, δεν έχουμε πού να αποτανθούμε σε περίπτωση κρουσμάτων παιδιών που κακοποιούνται. Οφείλουμε δηλαδή, σε τοπικό επίπεδο να δώσουμε λύση, σε θέματα εκπαίδευσης, ανεργίας και κοινωνικών υποδομών βάσει συγκεκριμένων προγραμμάτων. Χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη.

Για αυτά θα αγωνιστούμε μαζί ως ομάδα, θα δώσουμε αγώνα στα χώρια και θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο».

Ουζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.