Αρζεντινα

«Σε κυνηγάνε, ρε φίλε;», Τον ρώτησε ο καπετάνιος του γκαζάδικου στην καντίνα του λιμανιού.
Ένα τηλεφώνημά Του, όπου άκουσα τη φωνή Του στην άλλη άκρη της σύνδεσης να κλαίει με λυγμούς μία μέρα πριν σαλπάρει.
«Δε θέλω να σας αφήσω», μου έλεγε, «σας αγαπάω», μου έλεγε, «αγαπάω», λέξη ακριβή και σπάνια από το δικό Του στόμα, τόσο  που πίστεψα για μια στιγμή πως μιλάω με κάποιον άλλο στο τηλέφωνο κι όχι με τον Πατέρα.
Έκλαιγε κι η φωνή του έσπαγε σε κομμάτια.
Μαζί κατάπινε δάκρυα και μαζί ρουφούσε τη μύτη του και μαζί ρουφούσε το Γάμα της λέξης αγαπάω, που με αυτόν τον τρόπο ανέβαινε στα ρουθούνια Του σαν εισπνοή, αντί σαν εκπνοή που είναι ο κανονικός του ρόλος.
 
***
 
Δυο μέρες μετά, ήταν μαζί μας.
Ο καπετάνιος του γκαζάδικου ήταν Έλληνας. «Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη, αν σπάσει η βάρκα;», Τον ρώτησε ο καπετάνιος, εννοώντας πως η ευθύνη του είναι μεγάλη σε περίπτωση που Τον αντιληφθούν οι Αρχές πως ταξιδεύει λάθρα.
«Τέλος πάντων, άμα δε σπάσεις αυγά, δεν κάνεις ομελέτα», μονολόγησε λακωνικά κι αφού πήρε το ένα εκατομμύριο δραχμές για τον παράνομο μπάρκο, Του υπέδειξε να κοιμηθεί κάπου εκεί κοντά στον Πειραιά στο τάδε ξενοδοχείο που μένει κι ο ίδιος όποτε σπατσάρει. Την επομένη στις πέντε τα χαράματα θα τον μπάζανε λαθραία στο υπό σημαία Λιβερίας πλοίο και να είναι ακριβώς στο πόστο που Του υπόδειξε. Ούτε ένα λεπτό πιο νωρίς ή πιο αργά. Την επομένη, όμως, στις πέντε τα χαράματα ακριβώς που Εκείνος ήταν στο πόστο του, το βαπόρι είχε ήδη σαλπάρει. Κανένας άλλος δεν ήταν στο ντόκο εκείνο του λιμανιού του Πειραιά να τον περιμένει. Άφαντο το καράβι στον ορίζοντα από το πρωινό πούσι, άφαντος κι ο καπετάνιος του, μαζί με το ένα εκατομμύριο που ζήτησε και πήρε ως αμοιβή του για τα αυγά που τελικά δεν έσπασε. Στο νηολόγιο του Λιμεναρχείου εξάλλου είχε σημειωθεί πως ο απόπλους του γκαζάδικου είχε ήδη γίνει τα μεσάνυχτα της προηγουμένης, λίγη ώρα μετά το ραντεβού της καντίνας.
Σημαία ευκαιρίας, είπαμε.
Κι εκείνη η ευκαιρία τότε δεν ήταν η δική Του.

Ο συγγραφέας Γιώργος Γκόζης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ από όπου έλαβε και μεταπτυχιακό τίτλο. Εργάζεται στον χώρο της ναυτιλίας. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά. Το διήγημά του «Νυχτερινός στο Βάθος» βραβεύτηκε στο διαγωνισμό διηγήματος της «Ελευθεροτυπίας» 2001. Κατά καιρούς υπήρξε συνεργάτης των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος», «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». Κείμενά του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά «Επιλογές» και «Fix Carre». Εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων «Ο νυχτερινός στο βάθος», Νεφέλη 2002 και (2014), «Αφήστε με να ολοκληρώσω», Πόλις 2014 και «Γκουανό», Πόλις 2016.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.