Αρωμα γυναικας στην ΕΑΣ Ροδοπης

Από την ανενεργή εικόνα της Ροδόπης στο κεφάλαιο γυναικείοι συνεταιρισμοί και τη δέσμευσή του ότι θα επιχειρήσει να δημιουργηθούν παρόμοιες δομές, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ, Νίκος Σκοπιανός, δηλώνει την πρόθεσή του για γυναικεία συμμετοχή στο νέο Δ.Σ. της ΕΑΣ.

Ο κ. Σκοπιανός βρέθηκε στη Σαμοθράκη, στα εγκαίνια της έκθεση και παζαριού παραδοσιακών προϊόντων από τους γυναικείους συνεταιρισμούς, και μίλησε στον ΠτΘ για τη μεγάλη αποχή της Ροδόπης. «Αισθάνομαι ορφάνια και απογοήτευση, γιατί είμαστε ο μοναδικός νομός που δεν συμμετέχουμε σ’ αυτή τη συνάντηση. Με βάση τα όσα είδα, νιώθω και προσωπικές ενοχές, με την έννοια ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σ’ αυτόν τον τομέα. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται λόγος για παράλληλη απασχόληση σε τομείς όπως είναι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί».
Ο κ. Σκοπιανός εκτιμά ότι πρέπει να δώσουν τα ερεθίσματα και τα κίνητρα για να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί και ν’ αναπτύξουν έστω και μια ελάχιστη εμπορική δραστηριότητα. «Δεν εξαιρώ κανένα φορέα. Ούτε την ΕΑΣ ούτε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να στηθούν παρόμοιοι συνεταιρισμοί, γιατί κοντά στην εμπορική δραστηριότητα τίθεται και θέμα πολιτισμού μέσα και από μια άλλη σειρά παράλληλων εκδηλώσεων για το ζωντάνεμα της υπαίθρου».

Ο κ. Σκοπιανός αξιολογεί θετικά τις προσπάθειες του δημάρχου Σαμοθράκης για την προβολή του νησιού μέσα και από τα προϊόντα του συνεταιρισμού. «Είναι πολύ καλή επιλογή το ότι φροντίζει να προσελκύει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να προβάλλει τα προϊόντα της ευρύτερης Θράκης».

Η ένδεια δομών γυναικείων συνεταιρισμών συγκρούεται με την ύπαρξη λόγων για την ενεργοποίησή τους. «Η Ροδόπη, πέρα από τα εξαίρετα συμβατικά προϊόντα που διαθέτει, όπως είναι οι μαρμελάδες, τα γλυκά κουταλιού, τα ζυμαρικά, έχει ένα μικροκλίμα που ενδείκνυται για αρωματικά φυτά. Ως γνωστόν, η ρίγανη της Ροδόπης είναι μοναδική. Οι γυναίκες θέλουν τόνωση του ενδιαφέροντός τους, γι’ αυτό και χρειάζεται να σχηματίσουμε κάποια κύτταρα, που θα τις ωθήσουν σε συνεταιρισμούς».

Με αφορμή τη συζήτηση για τους συνεταιρισμούς, ο κ. Σκοπιανός αποκαλύπτει στον ΠτΘ τις προθέσεις του για τις επερχόμενες εκλογές της ΕΑΣ. «Στο νέο Δ.Σ. της ΕΑΣ, ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου το κομμάτι γυναίκα θέλω να έχει μια ιδιαίτερη συμμετοχή».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.