Αρνητικη εικονα αναπτυξης

Το νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη επισκέφθηκε χθες το πρωί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής για να συζητήσουν μια σειρά από θέματα που αφορούν σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή με τις πρόσφατες καταστροφές και την αγροτική οικονομία, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την ανάγκη να επισπεύσουν ενόψει του ΕΣΠΑ τις διαδικασίες, αλλά και το δεύτερο εργοστάσιο φυσικού αερίου και την ανάγκη να γίνει στη Ροδόπη μια και γίνεται λόγος και για την Καβάλα. Συμφώνησαν για την από κοινού θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων του νομού και για συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αντινομάρχες Χρήστος Τσαραμπουλίδης, Κώστας Κατσιμίγας, Σιμπέλ Μουσταφάογλου, Μεχμέτ Δεβετζήογλου, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Παναγιώτης Γρηγορόπουλος και η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της νομαρχίας Μαρία Αναγνώστου.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι έλαβε μια πλήρη ενημέρωση από το νομάρχη σε σχέση με τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες των τελευταίων ημερών. «Δυστυχώς η περιοχή μας επλήγη δυο φορές από χαλαζόπτωση. Ο νομάρχης επισκέφθηκε την περιοχή και μέσα από την επικοινωνία μας θα ενεργοποιήσουμε τις δυνατότητές μας για νʼ αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί από τις θεομηνίες» είπε.

Ανέφερε ότι συζήτησαν σημαντικά για την περιοχή θέματα όπως είναι η ανεργία και η αποβιομηχάνιση. «Διαπιστώσαμε από κοινού ότι τα πράγματα είναι πολύ αρνητικά σε αναπτυξιακό επίπεδο, ειδικά στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει πλέον να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός κι όχι να εξετάζουμε κατά περίπτωση το κάθε πρόβλημα μεμονωμένα.

Η ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι πλήρως αποψιλωμένη κι ο αναπτυξιακός νόμος στην ουσία έχει ακυρωθεί. Μιλήσαμε ακόμη για το δεύτερο εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και μετέφερα τις επιφυλάξεις μου στο νομάρχη για τη λειτουργία του μια και δημοσιεύματα θέλουν να κατασκευάζεται στην Καβάλα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Θα πρέπει να πούμε ότι οι εγκαταστάσεις για το δεύτερο εργοστάσιο είναι έτοιμες εδώ και χρόνια και μάλιστα σε μια εποχή που ζητάμε φθηνή και καθαρή ενέργεια».


Επίσης, μίλησαν για τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών και την λεγόμενη «ίωση του καπνού» και επʼ αυτού ο βουλευτής είπε πως τα οικονομικά περιθώρια έχουν στενέψει εδώ και χρόνια για τους παραγωγούς. «Επομένως, όποιος ζημιογόνος παράγοντας προκύπτει από εδώ και πέρα τους φέρνει σε ακόμη χειρότερη θέση» είπε.

•Πανεπιστήμιο – ΕΣΠΑ

Αναφορικά με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο κ. Πεταλωτής μετέφερε τις επιφυλάξεις του ως προς την πρόοδο και την ανάπτυξη του πανεπιστημίου. «Είναι γνωστό ότι έχει μια σοβαρή υποστελέχωση, υπάρχει δε υποχρηματοδότηση η οποία πήρε δημοσιότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έθεσα στο επιτελείο της νομαρχίας Ροδόπης τον προβληματισμό που δημιουργήθηκε σʼ εμένα – και μάλιστα έχω καταθέσει σχετική ερώτηση – για τον περαιτέρω κατακερματισμό και τη διασπορά του ΔΠΘ σε περιοχές εκτός Θράκης. Αυτό, κατά την άποψή μου, αποδυναμώνει το ΔΠΘ, δεν βοηθάει σε τίποτε τις περιοχές που υποτίθεται πως θα φιλοξενήσουν κι άλλα τμήματα αλλά είναι εις βάρος του πανεπιστημίου, της περιοχής μας και της εκπαίδευσης γενικότερα».

Ένα από τα θέματα που συζήτησαν είχε να κάνει με το ΕΣΠΑ. «Υπήρξε ένας αμοιβαίος προβληματισμός. Ενημέρωσα τον κ. νομάρχη ότι (αύριο) σήμερα συζητείται μια σοβαρότατη τροπολογία που έχει να κάνει με το ΕΣΠΑ. Θα υπάρχει μάλιστα δική μου τοποθέτηση. Συμφωνήσαμε πως θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες γιατί ως γνωστόν το ΕΣΠΑ έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2013. Εκτιμώ ότι δεν προλαβαίνουν να υλοποιηθούν οι όποιες μελέτες γίνουν από εδώ και πέρα και ειδικότερα για την περιοχή μας» είπε ο κ. Πεταλωτής.

Έθεσε επίσης μια σειρά από άλλα ζητήματα που συνδέονται και με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της Ροδόπης. «Το ένα είναι το νοσοκομείο της περιοχής μας. Επίσης, οι αποζημιώσεις για τους πλημμυροπαθείς του 2007 εκκρεμούν.

Για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη υπήρξε συζήτηση στο τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο για να δούμε το ρόλο μας και να δούμε τι γίνεται με τους αγωγούς που θα περάσουν από την περιοχή μας.

Είναι ακόμη σημαντικό το θέμα των κτηνοτρόφων. Υπάρχει μάλιστα κοινή αντιμετώπιση από τη νομαρχία, τους βουλευτές και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και μεθοδεύεται μια κάθοδος στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο.

Από τη νομαρχία μού ετέθη ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά στην τραγική υποστελέχωση του νομαρχιακού διαμερίσματος Ροδόπης μια και είναι καλυμμένο μόλις το 1/3 των οργανικών θέσεων. Υπάρχει σημαντικό στελεχιακό δυναμικό σε τοπικό επίπεδο, ειδικά νέοι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν στον τόπο τους αλλά είναι αποκλεισμένοι γιατί δεν γίνονται προσλήψεις στην περιοχή μας. Χρειαζόμαστε διοικητικό εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργούν οι νομαρχιακές δομές με τον καλύτερο τρόπο»
δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

•Βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις

Ο Α. Γιαννακίδης από την πλευρά του μίλησε για την εικόνα του νομού όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα. «Έχουν προκύψει προβλήματα από τις βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις των τελευταίων 3 ημερών. Γεωπόνοι και μηχανικοί βρίσκονται σε όλη τη Ροδόπη με σκοπό να έχουμε πληρέστερη εικόνα, καθώς και κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σαπών – κύρια σε Λοφάριο και Αρίσβη – για να δουν από κοντά το μέγεθος της ζημιάς. Η ζημιά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 80% και μάλιστα μιλάμε και για ολοσχερή καταστροφή σε κάποιες περιπτώσεις» είπε.

Στη συνέχεια θέλησε να τονίσει ότι η παρουσία του βουλευτή ήταν ουσιαστική. «Ήταν μια συνάντηση συνεργασίας όπου είδαμε την καθημερινότητα και τα πρόσκαιρα προβλήματα που προέκυψαν, είδαμε τα προβλήματα με την παντελή έλλειψη προσωπικού στη νομαρχία.

Αποτυπώσαμε την υφιστάμενη κατάσταση με μια Ροδόπη που βιώνει αναπτυξιακή στασιμότητα. Αποφασίσαμε όλη η θεσμική κοινωνία νʼ αναλάβει μια πρωτοβουλία ενεργοποίησης όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Πέρα από στενά κομματικά όρια θα πρέπει ο πολικός κόσμος νʼ αρχίσει να προβληματίζεται γιατί η περιοχή μας επιστρέφει σε αναπτυξιακά πισωγυρίσματα.

Συζητήσαμε την ανενέργεια του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ό,τι έχει σχέση με τον αναδασμό δεν υφίσταται ως χρηματοδότηση κι αυτό έχει αξιολογηθεί από όλη τη χώρα, η μεγάλη χρονική υστέρηση της ενεργοποίησης ενός προγράμματος που αγκαλιάζει την ύπαιθρο».


Είπε στη συνέχεια ο κ. νομάρχης ότι η επαφή με τον βουλευτή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο κ. Πεταλωτής είπε κλείνοντας πως συμφώνησαν με τη νομαρχία να λειτουργούν θεσμικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεσμεύτηκε ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα τα μεταφέρει στο ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό επίπεδο. «Όταν συζητάμε κάποια προβλήματα υπάρχει μια δέσμευση για την επόμενη μέρα. Όπως φαίνεται σε κάποιο χρονικό διάστημα τις τύχες της χώρας θα τις αναλάβει το ΠΑΣΟΚ, άρα δεν θα πρέπει να μιλάμε από μηδενική βάση, αλλά να υπάρχει μια πλήρης ενημέρωση και στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ ώστε να δεσμεύεται και σε συγκεκριμένα ζητήματα για το νομό Ροδόπης».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.