Αριστης ποιοτητας το νερο στις παραλιες της Ροδοπης

Με βάση την έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων

Ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε για το έτος 2015 η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας σε 1508 σημεία (ακτές κολύμβησης) από το σύνολο των 1542 σημείων που παρακολουθήθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος.
 
Βάσει της αξιολόγησης, το 99% περίπου των υδάτων κολύμβησης που αξιολογήθηκαν ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας με το σύνολό τους (100%) να είναι κατάλληλα για κολύμβηση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.
 
Ανάμεσα σε αυτά τα σημεία είναι και εφτά σημεία στη Ροδόπη, με παραλίες όπου υπάρχει σημαντική παρουσία λουόμενων.
 
Έτσι στην έκθεση ως ακτές με ύδατα εξαιρετικής ποιότητας περιλαμβάνονται οι παραλίες Φανάρι 1 και 2, Αρωγή 1 και 2, Ίμερος, Προσκυνητές και Πλατανίτης-Καγκέλες.

Οι παραλίες Φανάρι 1 και 2 βρίσκονται στο ανατολικό άκρο του Βιστωνικού Όρμου και πιο συγκεκριμένα στα νοτιοανατολικά του οικισμού, κοντά στο Λιμάνι. Η παραλία της Αρωγής 1 βρίσκεται μεταξύ του Βιστωνικού όρμου και του όρμου Ανοικτού και αποτελεί μέρος ενός ανοιχτού όρμου με νότιο προσανατολισμό. Η παραλία της Αρωγής 2 βρίσκεται μεταξύ του Βιστωνικού όρμου και του όρμου Ανοικτού και αποτελεί μέρος δύο διαδοχικών, ανοικτών όρμων με νότιο προσανατολισμό. Η παραλία του Ιμέρου βρίσκεται στα παράλια της Ροδόπης και συγκεκριμένα καταλαμβάνει τμήμα από το μυχό του όρμου Ανοικτό, ο οποίος έχει συνολικό μήκος 14.200 μέτρα. Η παραλία Προσκυνητών βρίσκεται στα ανατολικά παράλια της Ροδόπης, σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό Αλκυών.

Επιπλέον, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ανοικτού κόλπου με νοτιοδυτικό προσανατολισμό και μήκος 12.600 μέτρα. Η παραλία Πλατανίτης-Καγκέλες βρίσκεται στα δυτικά του ακρωτηρίου Άγιος Χαράλαμπος και αποτελεί μέρος ενός ανοικτού και μήκους 12.600 μέτρων όρμου με νοτιοδυτικό προσανατολισμό.
 
Τα ύδατα στις παραλίες αυτές θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας με βάση τα αποτελέσματα της ταξινόμησης της τελευταίας τετραετίας, μιας και όλες οι προηγούμενες μετρήσεις έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.