Αριστη συνεργασια πρωην και νυν δημοτικης αρχης

Ημερίδα για το URBAN πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Κομοτηνή για το κλείσιμο του προγράμματος «ΚΟΜΟΤΗΝΗ : ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 2001-2006» που είναι οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου του 2008. Το URBAN υλοποιήθηκε σε τρεις πόλεις της Ελλάδας, την Κομοτηνή, το Πέραμα και το Ηράκλειο και στην ημερίδα του Σαββάτου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα και ειδικά σε ό,τι αφορά στο δήμο Κομοτηνής. Δόθηκε έμφαση από την πλευρά των υπευθύνων στην ομαλή πορεία του προγράμματος και την άριστη μετάβαση από τη μια δημοτική αρχή στην άλλη, όπως και στα αξιόλογα παραδοτέα του που δεν αφορούν μόνο υποδομές αλλά και δομές χρήσιμες για την πόλη.

Το URBAN ανέπτυξε πέντε προτεραιότητες, την Πολυλειτουργική και Οικολογική Αστική Ανάπλαση, την Ενθάρρυνση της Επιχειρηματικότητας, την Κοινωνία των Πολιτών, τις Δικτυώσεις Πληροφορικής και την Τεχνική Βοήθεια. Στο πλαίσιο της ημερίδας, παράλληλα με τις τοποθετήσεις από στελέχη της πόλης που ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα αλλά και από τον κ. Τσιγκουράκο, υπεύθυνο για τη διαχείριση των Ε.Π.Κ.Π. URBAN ΙΙ παρουσιάστηκαν πετυχημένα παραδείγματα και καλές πρακτικές.

Ι. Τσιγκουράκος

«Ο Γ. Παπαδριέλλης ήταν η ψυχή του προγράμματος κι ο ενωτικός κρίκος στο όλο πρόγραμμα»

Ο Ιωάννης Τσιγκουράκος, υπεύθυνος για τη διαχείριση των Ε.Π.Κ.Π. URBAN ΙΙ θύμισε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2008, ενώ οι ενισχύσεις τελειώνουν τον Απρίλιο του 2009. «Είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που ήδη το ζείτε στην Κομοτηνή, από τα λεωφορεία με τα οποία μετακινείστε, το Πολυλειτουργικό Κέντρο και τις υπηρεσίες που προσφέρει, το Διαπολιτισμικό Παιδικό Σταθμό, τον Μπουκλουτζά και τις δυο δράσεις του Τρελοχείμαρου που άλλαξε την περιοχή, το άλσος της Αγίας Παρασκευής που ήταν σκουπιδότοπος. Αξίζουν συγχαρητήρια στις υπηρεσίες της Κομοτηνής οι οποίες όχι μόνο δεν έχασαν ούτε ένα ευρώ, αλλά πολλαπλασιαστικά χρησιμοποίησαν τα ευρώ που είχαν έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν 10 περισσότερα έργα από ό,τι προβλεπόταν από το αρχικό πρόγραμμα, να χρησιμοποιήσουν με αναπροσαρμογή και τις εκπτώσεις που έπαιρναν περίπου 4.140.000 ευρώ για να δημιουργήσουν έργα όπως είναι το Κέντρο Στήριξης των ΑΜΕΑ για τη διαμονή απόρων ανθρώπων ΑΜΕΑ που δεν έχουν που να ζήσουν και τους φιλοξενεί ο δήμος, το Κέντρο Σίτισης των Απόρων, το νέο εκκολαπτήριο που γίνεται για τους νέους επιχειρηματίες στην Κομοτηνή».

Ο κ. Τσιγκουράκος
έκανε λόγο για ένα πολύ καλό πρόγραμμα που αποτελεί μια πολύ καλή πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σχολίασε ότι ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για τις τοπικές δυνάμεις, «ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν στο ΕΣΠΑ αντίστοιχα προγράμματα με περισσότερα χρήματα διότι έχουν και την εμπειρία και τις ικανότητες και φυσικά τη γνώση η οποία παίζει μεγάλο ρόλο, με στόχο πάντα η Κομοτηνή να γίνει ακόμη καλύτερη».

Σε ερώτηση σχετική με τη συνέχεια που παρουσίασε το πρόγραμμα μια και η αφετηρία του έγινε επί δημαρχίας του αείμνηστου Γιώργου Παπαδριέλλη, το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε επί Τάσου Βαβατσικλή και ολοκληρώθηκε επί Δημήτρη Κοτσάκη, ο κ. Τσιγκουράκος έκανε λόγο για μια πολύ καλή πρακτική της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Είχαμε από τις ομαλότερες διαδικασίες. Υπήρχε μια συνέπεια και μια συνέχεια. Δεν αισθανθήκαμε ποτέ την αλλαγή. Ο συγχωρεμένος Γιώργος Παπαδριέλλης ήταν η ψυχή του προγράμματος κι ο ενωτικός κρίκος στο όλο πρόγραμμα» τόνισε.

Α. Γραβάνης «Η επιτυχία του οφείλεται στη συνεργασία πάρα πολλών πλευρών»

Ο Αντώνης Γραβάνης, σύμβουλος του γενικού γραμματέα επενδύσεων και ανάπτυξης του ΥΠΟΙΟ Παναγιώτη Δρόσου – ο οποίος δεν μπόρεσε να έρθει – στέλεχος του υπουργείου, μετέφερε την ικανοποίησή τους από το κλείσιμο ενός πολύ πετυχημένου προγράμματος. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης του οποίου η επιτυχία οφείλεται στη συνεργασία πάρα πολλών πλευρών. Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι του δήμου Κομοτηνής ο οποίος κατάφερε με τις υπηρεσίες του να φέρει σε πέρας ένα τόσο επιτυχημένο έργο. Καλούμε τους υπόλοιπους δήμους της περιφέρειας και της Ελλάδας να παραδειγματιστούν, να πάρουν πρωτοβουλίες και να υλοποιήσουν αντίστοιχα προγράμματα στην περιοχή».

Ο κ. Γραβάνης σημείωσε ότι στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 προβλέπονται δράσεις ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης. «Εναπόκειται επομένως στους φορείς της περιφέρειας και των δήμων να σχεδιάσουν από τώρα ώστε να καταφέρουν κάτι ανάλογο για την επόμενη περίοδο».

Δ. Κοτσάκης «Θα πρέπει να συνεχίσουμε και να βρούμε νέες χρηματοδοτήσεις»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης θύμισε με τη σειρά του ότι το πρόγραμμα «ξεκίνησε επί δημαρχίας του αείμνηστου δημάρχου Γιώργου Παπαδριέλλη, συνεχίστηκε από τη δημοτική αρχή του Τάσου Βαβατσικλή και τελειώνει στη δική μας. Είναι ένα πρόγραμμα αστικής ανάπλασης και όχι μόνο, το οποίο περιλαμβάνει και πολλές άλλες δραστηριότητες που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο δήμος Κομοτηνής μέσα από αυτό το πρόγραμμα τον έχει καταστήσει ικανό να διαχειριστεί ευρωπαϊκά προγράμματα μεγάλου βεληνεκούς κι αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε και για το ΕΣΠΑ.

Με τις εκπτώσεις που καταφέραμε από τα διάφορα έργα καταφέραμε να επεκτείνουμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος και να έχουμε και πρόσθετες δραστηριότητες που θ’ ανακουφίσουν πραγματικά τους δημότες μας. Είναι το Κινητό ΚΕΠ, η Κινητή Μονάδα Ιατρικής Περίθαλψης, η Σκεπαστή Αγορά που θα γίνει στο παζάρι, είναι δράσεις που έχουν επιτευχθεί μέσα από τις εκπτώσεις που έχουμε καταφέρει από το πρόγραμμα URBAN και τα έργα που έχουμε δημοπρατήσει.

Οι Δήμοι Κομοτηνής, Ηρακλείου και Περάματος που μετείχαν στο URBAN έχουν πάρει τα εύσημα από τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος για τη σωστή εφαρμογή του. Μετά από αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχίσουμε, να βρούμε νέες χρηματοδοτήσεις. Να θεωρήσουμε ότι ήταν το ξεκίνημα και πάνω σ’ αυτό να στήσουμε κι άλλα προγράμματα κι άλλες χρηματοδοτήσεις που θα κάνουν την πόλη μας καλύτερη». Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κοτσάκης έκανε λόγο για μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων που περιέχονται σ’ αυτό το πρόγραμμα. Ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άψογη εργασία και συνεργασία και τόνισε ότι τ’ αποτελέσματά του θα φανούν στο βάθος του χρόνου.

Π. Δαμιανίδης «Το URBAN άλλαξε την όψη και την αναπτυξιακή πορεία

αυτής της πόλης»

Ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Δαμιανίδης ανέλαβε να παρουσιάσει τον αρχικό σχεδιασμό του URBAN, έχοντας ασχοληθεί από τα πρώτα βήματα με το πρόγραμμα, μετά τον Γιώργο Πετρίδη, μέσα από το θεσμικό τους ρόλο στη ΔΕΑΚΟ. Σχολίασε αρχικά ότι η εκδήλωση για το κλείσιμο του προγράμματος είναι συναισθηματικά φορτισμένη για πολλούς από τους παριστάμενους «διότι είναι ένα πρόγραμμα που άφησε ως παρακαταθήκη ο αείμνηστος Γιώργος Παπαδριέλλης κι άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό την όψη και την αναπτυξιακή πορεία αυτής της πόλης, ιδιαίτερα της περιοχής παρέμβασης.

Ήταν ένα πρόγραμμα καινοτόμο για την εποχή του και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν φαίνονται ακόμη και σήμερα πρωτοποριακές και καινοτόμες. Εκτός από το αναπτυξιακό αποτέλεσμα που άφησε στην πόλη λειτούργησε και ως κινητήριος δύναμη για τη συνολική ανάπτυξη του δήμου.

Η δημόσια δαπάνη του URBAN ήταν 10 εκατ. ευρώ αλλά η συνολική αναπτυξιακή παρέμβαση του δήμου την προηγούμενη τετραετία έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ. Το URBAN δεν έλυσε βέβαια όλα τα προβλήματα αλλά αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη, έδωσε μια πιο ανθρωποκεντρική αντίληψη στο σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη και μεγιστοποίησε συνολικά το αναπτυξιακό αποτέλεσμα στο δήμο Κομοτηνής.

Το URBAN αφήνει μια παρακαταθήκη σε τεχνογνωσία που δεν φαίνεται, όπως και σε μια σειρά από δομές όπως είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κομοτηνής, δομές που παίζουν ευρύτερο ρόλο πέρα από την υλοποίησή του. Θεωρούμε πολύ μεγάλη ευκαιρία για την πόλη την υλοποίηση του προγράμματος κι ελπίζουμε να δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον να υλοποιηθούν κι άλλα παρόμοια προγράμματα»
κατέληξε.

Δ. Σταμάτης «Δημιουργήθηκαν υποδομές για να χτίσει η Κομοτηνή το δικό της αύριο»

Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης χαιρέτησε την εκδήλωση τονίζοντας εξαρχής ότι το πρόγραμμα «στόχευε στην άρση βασικών προβλημάτων και δυσμενών συνθηκών. Να δημιουργηθούν οι δυνατότητες διαμόρφωσης μιας ανθρώπινης πόλης, ιδιαίτερα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες αλλά και ταυτόχρονα ν’ αναδειχθεί ο χαρακτήρας της κάθε μιας ξεχωριστά.

Με το πρόγραμμα αυτό δόθηκε η ευκαιρία στην Κομοτηνή ν’ αλλάξει όψη, στα χρόνια που εφαρμόστηκε, όπως και σήμερα αποτυπώνεται.

Πραγματοποιήθηκαν έργα υποδομών που βελτίωσαν αποφασιστικά τη λειτουργικότητα της πόλης. Έργα κοινωνικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα την άρση πολλών ανισοτήτων που υπήρχαν στον κοινωνικό της ιστό. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι δημιουργήθηκαν υποδομές για να χτίσει η Κομοτηνή το δικό της αύριο.

Πολλές φορές όταν τρέχει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα μοιάζει με τις ηλικίες των ανθρώπων. Για να μπορέσουμε ν’ αποτυπώσουμε το πέρασμα του χρόνου και την αποτελεσματικότητα, χρειάζεται να το αποτυπώσουμε στις φωτογραφίες».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.