Αριστερη πολιτικη πλατφορμα απο τον Ακη Τσοχατζοπουλο

Εάν ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε χθες “καθαρή εντολή” από το σώμα των 6.353 συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, οριοθέτησε σήμερα την ανάγκη μιας σαφούς αριστερής στροφής του Κινήματος, προκειμένου να μην απομακρυνθεί από την κοινωνία και να αντιπαρατεθεί με επιτυχία στις προσεχείς εκλογές με τη Ν.Δ.

Αναμφισβήτητα τρεις ήταν οι ομιλίες που χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα και αυτές ήταν του Προέδρου της ΓΣΣΕ Χρήστου Πολυζογόπουλου, του Υπουργού Πέτρου Ευθυμίου και εκείνη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΣΕ ξεκαθάρισε ότι το λευκό δεν αποτελεί αποδεκτή πολιτική απόφαση για τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι η υπερψήφιση του Κώστα Σημίτη, δεν σημαίνει λευκή επιταγή για την ηγεσία του και την πορεία που πρόκειται από εδώ και πέρα να ακολουθήσει.

Ο κύριος Πολυζογόπουλος ζήτησε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο με την κοινωνία και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο εφόσον συνεχίσει να αντλεί δυνάμεις από την κοινωνία και το συνδικαλιστικό κίνημα θα μπορέσει να συνεχίσει τη νικηφόρα πορεία του.

Ο Υπουργός Παιδείας από την πλευρά του κατήγγειλε τα συντεχνιακά συμφέροντα που αλλοιώνουν την εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη κοινωνία, όπως είναι ο χώρος της υγείας με την ιδιωτική περίθαλψη που γίνεται από γιατρούς που διακονούν το ΕΣΥ και της παιδείας με τα φροντιστήρια και την ανάπτυξη της παραπαιδείας.

Αίσθηση προκάλεσαν οι συνεχείς αναφορές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην ανάγκη της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, με παράλληλη στροφή στην κοινωνία και τα προβλήματα των μη προνομιούχων πολιτών.

“Δεν αρκεί να θέλουμε ένα συνέδριο ενωτικό” είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: “οι αγώνες μας επιβάλλουν να κάνουμε σαφές ότι το συνέδριο, έχει σκοπό να στηρίξει το κυβερνητικό έργο, χρειάζεται πολιτικοποίση της πορείας μας προς το 2004. Να προβάλουμε την προοδευτική σύγχρονη αντίληψη για την εξέλιξη της κοινωνίας. Να αντιπαρατεθούμε”, πρόσθεσε, “στο νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση” και τόνισε με νόημα: “Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργεί στη βάση της συμπολίτευσης και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης”.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος σημείωσε με έμφαση ότι κανείς δεν θα του στερήσει το δικαίωμα της κρητικής και ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει λευκές πολιτικές επιταγές.

Οι άξονες για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο σύμφωνα με τον κύριο Τσοχατζόπουλο θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση και η ισχυροποίηση της πολιτικής, ο κοινωνικός διάλογος και η επένδυση στον άνθρωπο και το κοινωνικό κεφάλαιο.

“Το ΠΑΣΟΚ έχει το καθήκον να διευρύνει το αποκεντρωμένο, περιφερειακό, συγκροτημένο συμμετοχικό κράτος. Να περάσουν οι πόροι στην Περιφέρεια, να δημιουργήσει αιρετά Περιφερειακά συμβούλια δίπλα στο διορισμένο Περιφερειάρχη, που θα μπορούν να διαχειρίζονται τα κοινοτικά κονδύλια και να φτιάξει μόνιμες επιτροπές περιφερειακής ανάπτυξης”.

Τέλος ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέσεισε τον κίνδυνο να παγιοποιηθεί η δυσφορία της ελληνικής περιφέρειας έναντι του κυβερνώντος κόμματος, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί σε άρνηση και σε απόρριψη που θα οδηγήσει στην ήττα.

Είναι φανερό ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών ως προς την στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, από την άλλη όμως αρνήθηκε να μιλήσει για τη “λευκή” ψήφο, τονίζοντας όμως ότι η στήριξη του δεν σημαίνει και άνευ όρων αποδοχή της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Γενικότερη είναι η αίσθηση ότι ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων συνέδρων θα κλείνει την πλάστιγγα ως προς το μέγεθος του τελικού ποσοστού που θα λάβει ο Πρωθυπουργός, καθώς και ως προς τους συσχετισμούς στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.