Αρης Παπαδοπουλος: «Τριημερο γονιμου διαλογου»

Σύσκεψη με θέμα την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Περιφέρειας – Δήμου Κομοτηνής και Δήμου Γρανάδας, καθώς επίσης και για τη συμμετοχή της περιφέρειας ΑΜ-Θ, σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στην Αμερία έλαβε χώρα την Τρίτη 18 Ιουνίου στην Περιφέρεια.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο γ.γ. της Περιφέρειας, κ. Άρης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Παπαδριέλλης, ο Δήμαρχος Άδρας κ. Joaquin Navarro, η αντιδήμαρχος Γρανάδας κ. Asuncion Jodar, η Δήμαρχος Αβδήρων κ. Άννα Τσακίρη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γρανάδας κ. Μορφακίδης, ο διευθυντής του Πάρκου Επιστημών Γρανάδας κ. Ernesto Poromount, ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, κ. Τριαντάφυλλος Διαμαντής και ο πρόεδρος της τότε Κοινότητας Αβδήρων κ. Δημήτρης Βουρβουκέλης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση και από τις δύο πλευρές και συγκεκριμένα από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Δήμαρχο Άδρας και την Αντιδήμαρχο Γρανάδας για τις δραστηριότητες των δημοτικών φορέων των αντίστοιχων Δήμων που εκπροσωπούν. Από τη σύσκεψη δεν έλειψαν και προτάσεις για διμερή συνεργασία. Ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, κ. Τριαντάφυλλος Διαμαντής έκανε μεταξύ άλλων προτάσεις για διενέργεια ανασκαφών στο Δήμο Άδρας και στο Δήμο Αβδήρων, διοργάνωση σεμιναρίων για τους νέους και για τη διοργάνωση μίας έκθεσης με στόχο την προβολή των μνημείων της Θράκης στην Ισπανία.

Η Δήμαρχος Αβδήρων, κ. Άννα Τσακίρη από την πλευρά της κατέθεσε προτάσεις που αφορούν την προώθηση των δράσεων για την υλοποίηση της καινούριας τεχνολογίας, παιδείας, πολιτισμού για την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου των δύο περιοχών, τη δημιουργία της σελίδας στο Internet, τη δικτύωση των σχολείων των δύο Δήμων, την ενίσχυση της γνώσης της ιστορίας στα σχολεία, καθώς και τη συνδιοργάνωση αθλητικών αγώνων.

Η Δήμαρχος Αβδήρων τόνισε πως «είναι απαραίτητη η βοήθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του κ. Τριανταφύλλου Διαμαντή» και συνέχισε: «Μπορούμε να διοργανώσουμε καινοτόμες εκδηλώσεις σε θέματα παιδείας, τέχνης, πολιτισμού, να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ των Συλλόγων Γυναικών με σκοπό την προβολή της ισότητας των δύο φύλλων, τη συμμετοχή των γυναικών στην καθημερινή ζωή και να προωθήσουμε ανταλλαγές για την ανάπτυξη της αλιείας. Ο Δήμος Αβδήρων είναι στη διάθεση με προτάσεις και ό,τι άλλο χρειαστεί».

Ο πρόεδρος της τότε (1985) Κοινότητας Αβδήρων κ. Δημήτρης Βουρβουκέλης σημείωσε το εξής: «Πριν από 17 χρόνια η μικρή Κοινότητα Αβδήρων τόλμησε να κάνει αδελφοποίηση με αδελφή πόλη της Ισπανίας, την Άδρα, μετά από από μεγάλη προσπάθεια του κ. Μόσχου Μορφακίδη», ενώ έκανε πρόταση στον γ.γ. της ΠΑΜ-Θ και στον Δήμαρχο Άδρας, η οποία προβλέπει καταρχήν τη σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων πριν υλοποιηθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Επίσης, πρότεινε να υπάρξουν ανταλλαγές νέων παιδιών μεταξύ των Περιφερειών ΑΜ-Θ και Ανδαλουσίας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Κομοτηνής και Γρανάδας και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την προώθηση σε διάφορους τομείς των κοινών πρωτοβουλιών, μια από τις οποίες έχει να κάνει με την εκθεσιακή δραστηριότητα, που θα προβάλλει τα πολιτιστικά και φυσικά μνημεία των δύο περιοχών. Πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της ΠΑΜ-Θ και του Δήμου Άδρας για την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών στους εξής τομείς απασχόλησης, πολιτισμού και αλιείας.

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Συνέντευξη τύπου

Στην τριήμερη επίσκεψη της ισπανικής αντιπροσωπείας στη Θράκη αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο γ.γ. της ΑΜ-Θ κ. Άρης Παπαδόπουλος: «Ήταν ένα τριήμερο γόνιμου διαλόγου μεταξύ των φορέων της ΑΜ-Θ, του Δήμου Κομοτηνής, του Δήμου Αβδήρων, του ΔΠΘ και της ισπανικής αντιπροσωπείας, επικεφαλής της οποίας ήταν η Αντιδήμαρχος Γρανάδας, ο Δήμαρχος Άδρας (τα Άβδηρα της Ισπανίας), ο Διευθυντής του Πάρκου Επιστημών Γρανάδας και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Γρανάδας κ. Μορφακίδης.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια με ένα πρωτόκολλο συνεργασίας και αδελφοποίησης της Κοινότητας Αβδήρων και του Δήμου Άδρας.

Με την πρωτοβουλία του κ. Μορφακίδη και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θράκης και ιδιαίτερα του κ. Διαμαντή αυτή η προσπάθεια εντάχθηκε τον τελευταίο καιρό. Επισκεφτήκαμε την περιοχή της Ανδαλουσίας, ιδιαίτερα το Δήμο Άδρας, όπου είδαμε πως αναπτύσσεται αυτή η περιοχή και αποφασίσαμε να εντείνουμε την προσπάθεια και με άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά γενικότερα με τους φορείς της αυτόνομης περιφέρειας Ανδαλουσίας»
.

Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας, που υπεγράφη τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε τα εξής: «Θα πάρουμε την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες από τους Ισπανούς για μια πόλη καινοτόμα. Μπορούμε να είμαστε πιλοτικά η πρώτη περιφέρεια και πρωτοποριακή σε αυτόν τον τομέα. Βεβαίως, χρειάζονται χρήματα όχι τόσο για να το φτιάξουμε όσο για να το λειτουργήσουμε. Επίσης, συμφωνήσαμε να υπάρξει τριμερής συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Γρανάδας, του ΔΠΘ και σε άλλο τομέα όχι επιστημονικό, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Πανεπιστημίου Γρανάδας».

Ως πρώτη μορφή υλοποίησης αυτής της συμφωνίας συνεργασίας είναι η επίσκεψη των 40 εκπαιδευτικών σπουδαστών από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, που μαθαίνουν την νεοελληνική γλώσσα και ιστορία. Θα φιλοξενηθούν στην Κομοτηνή από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου 2002 στα πλαίσια της συνεργασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, του Δήμου Κομοτηνής και του Πανεπιστημίου Γρανάδας και ιδιαίτερα του Κέντρου Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.