Αρης Παπαδοπουλος: «Θετικο το εργο μου»

Την τελευταία του συνέντευξη ως τέως γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ή ως «απλός γιατρός», όπως αποκάλεσε τον εαυτό του, έδωσε χθες στην έδρα της Περιφέρειας ο κ. Άρης Παπαδόπουλος.

Στην διάρκειά της είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στο έργο του, το οποίο χαρακτήρισε ως «ικανοποιητικό», και να αποτιμήσει τις πολιτικές του επιλογές και αποφάσεις όπως επίσης και τις σχέσεις του με το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καμία πικρία από την απόφαση της κυβέρνησης και τόνισε ότι κάθε εφτά χρόνια κλείνει ένας πολιτικός κύκλος κάτι το οποίο συνέβη και με τον ίδιο. Άφησε όμως να εννοηθεί, ότι ίσως θα ήταν καλύτερα αυτός ο κύκλος να κλείσει έξι μήνες νωρίτερα.
Ειδική μνεία έκανε στον Ανδρέα Παπανδρέου, το Γιώργο Γεννηματά και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τον οποίο ευχαρίστησε, όπως και τον τότε υπουργό Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο, για τη δυνατότητα που του έδωσαν να υπηρετήσει ως Περιφερειάρχης επί επτά συναπτά έτη στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το 1996 μέχρι και σήμερα.

Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε των κεντρικών πολιτικών του στόχων και επικέντρωσε την προσοχή του στην πορεία σύγκλισης της Π.Α.Μ.- Θ με τις άλλες ελληνικές περιφέρειες και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τονίζοντας ότι το ΑΕΠ της βρίσκεται στο 68% του Κοινοτικού μέσου όρου και πολύ κοντά στα επίπεδα των δεικτών ευημερίας των υπολοίπων ελληνικών περιφερειών. Για την ανεργία επεσήμανε ότι το ποσοστό της αγγίζει το 9% και είναι κατά τι χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτό τον τομέα εντοπίζεται στον γυναικείο πληθυσμό με ποσοστό μεγαλύτερο του 13%.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολιτικές που εκπόνησε η περιφέρεια ΑΜ-Θ για τους παλιννοστούντες πρόσφυγες και για την μειονότητα. Ειδικά για την μειονότητα, παραδέχτηκε ότι δεν λύθηκαν κατά την διάρκεια της θητείας του τα θέματα των ανιθαγενών και της εκλογής των βακούφικων επιτροπών, πρόσθεσε, όμως, ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Ξάνθης και της Ροδόπης και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους όσο και στους τομείς της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας, ενώ εκτίμησε ότι «δεν έχουν σημασία μόνο τα ισότιμα εφόδια για την μειονότητα αλλά και οι δυνατότητες των πολιτών, και ειδικά των νέων, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν αυτά τα εφόδια».

Για τους παλιννοστούντες εξέφρασε την άποψη ότι η διάλυση του ΕΙΥΠΑΟΕ και η μεταφορά την αρμοδιοτήτων του στην περιφέρεια πήγε πίσω την υπόθεση των δανείων και της στεγαστικής τους αποκατάστασης, με αποτέλεσμα να αναμένονται ακόμα οι θεσμικές ρυθμίσεις καθώς και η κοινοποίηση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τις διαδικασίες παραχώρησης της χρήσης και της κυριότητας των ακινήτων.

Για τις 124 επενδύσεις που υπήχθησαν στον αναπτυξιακό νόμο στην διάρκεια της θητείας του, παρά τη γενικότερη κοινωνική αίσθηση που υπάρχει, επέμεινε ότι το αποτέλεσμα «είναι σε γενικές γραμμές καλό», και αυτό παρά τον «δυσμενή αναπτυξιακό νόμο 2601», όπως είπε. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η ΠΑΜ-Θ εκταμίευσε τα περισσότερα χρήματα από όλες τις υπόλοιπες, πλην της Αττικής, περιφέρειες, για την κάλυψη επενδυτικών προγραμμάτων. Με επιφύλαξη, «για να μην δοθεί μεγάλη έκταση και βλαφτεί η περιοχή», έδωσε και το στοιχείο των 200(!) ανακλήσεων που έγιναν τόσο από τον ίδιο όσο και από τον προκάτοχό του, στα πλαίσια της στήριξης των «υγιών» επιχειρήσεων και της προστασίας του «δημόσιου χρήματος». Κατέταξε, δε, τις ανακλήσεις σε τρεις κατηγορίες: σε εκείνες τις επενδύσεις που υπήχθησαν στον αναπτυξιακό νόμο αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ η υλοποίηση του φυσικού τους αντικειμένου, σε εκείνες που ξεκίνησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν την επένδυση και σε εκείνες που ολοκλήρωσαν την επένδυση αλλά στην συνέχεια κρίθηκε ότι δεν ήταν βιώσιμες. Για την πραγματικότητα των δεκάδων εισαγγελικών διώξεων επί δικαίων και αδίκων και για το κατά πόσο αυτές έβλαψαν ή βοήθησαν την περιοχή δεν ανέφερε τίποτα ο τέως περιφερειάρχης…

Για τα αναπτυξιακά έργα, επικέντρωσε την προσοχή του στην Εγνατία και την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της όπως και στα προβλήματα που ξεπεράσθηκαν, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της παράκαμψης της Καβάλας. Για τον κόμβο της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, απέκλεισε ουσιαστικά την πιθανότητα να υλοποιηθεί, αφού όπως είπε, «οι παράγοντες της Κομοτηνής θα έπρεπε να το είχαν σκεφτεί νωρίτερα»(!)…

Όσον αφορά τους κάθετους άξονες προς την Βουλγαρία, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε η « ρεαλιστική επαναχάραξη» των καθέτων αξόνων της Ροδόπης και της Ξάνθης, αφού προηγουμένως βρέθηκαν σε «οικονομικό και τεχνικό αδιέξοδο».

Για την αναμόρφωση της ανατολικής εισόδου της Κομοτηνής, είπε ότι στις 12 Οκτωβρίου θα γίνει το άνοιγμα των προσφορών που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενες εταιρίες. Ως γεγονός μέγιστης σημασίας ανέφερε την απορρόφηση του Β΄ ΚΠΣ σε ποσοστό 104%, παρά το γεγονός ότι έγινε με τους αυστηρότερους όρους και τις προϋποθέσεις που επέβαλε το Γ΄ ΚΠΣ.

Για το Γ΄ ΚΠΣ σημείωσε ότι αν και ξεκίνησε χωρίς κανένα έργο έτοιμο στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και χωρίς κανένα αντίστοιχα μεγάλο τομεακό έργο κάποιου υπουργείου που να είναι έτοιμο επίσης, η απορρόφηση που παρουσιάζει σήμερα, χάρη στα ενταγμένα περιφερειακά, νομαρχιακά και δημοτικά έργα, είναι ικανοποιητική, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η παραίτησή του από την θέση του περιφερειάρχη δεν έχει σχέση με την απορρόφηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, όπως γράφτηκε σε μερίδα του αθηναϊκού τύπου.

Για την περιφερειακή εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων ΑΜ-Θ ανέφερε, τέλος, ότι πρόσφατα εγκρίθηκε και έχει οριστεί η πρώτη προσωρινή διοίκηση με τον πρόεδρό της ευχόμενος να εγκριθεί η χρηματοδότησή της από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε..

Ο κ. Παπαδόπουλος αισθάνθηκε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να δηλώσει ότι θα παραμείνει πολίτης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όσον αφορά τις μελλοντικές του κινήσεις, διευκρίνισε ότι παραμένει «ενεργό πολιτικό όν» και προσδιόρισε ως χώρο δραστηριοποίησής του την Θεσσαλονίκη, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο για τις σχέσεις του με τα τοπικά στελέχη του ΠαΣοΚ και για τις φήμες που έκανα λόγο για ρήξη αυτών των σχέσεων η οποία επέφερε και την απομάκρυνσή του από την θέση του περιφερειάρχη.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.