Αρχιζει το Καρναβαλι της Ξανθης!

Επίσημη πρώτη σήμερα για το Καρναβάλι της Ξάνθης μια και οι εκδηλώσεις μπορεί ήδη να κατακλύζουν τη γειτονική πόλη, ωστόσο αύριο Σάββατο την επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών σηματοδοτεί η συναυλία της Έμα Σάπλιν στις 9 το βράδυ στο Αθλητικό κέντρο “ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ”.

 

Η επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών θα γίνει από τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη.

 

Περί το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται μεγάλο τουριστικό ρεύμα να κατακλύσει την Ξάνθη καθώς η εβδομάδα από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου είναι η περίοδος κατά την οποία κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών –όπως ονομάζονται- είναι πλούσιο και περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων όχι μόνο αμιγώς καρναβαλικών, αλλά και παράλληλων εκθέσεων, συναυλιών, δρωμένων και χορών.

 

Η ευτυχής συγκυρία δε της κορύφωσης της Αποκριάς την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ώθησε τους διοργανωτές να υποσχεθούν ένα πολύ… ερωτικό καρναβάλι! Γι’ αυτό άλλωστε και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις των Εορτών έχουν φέτος τον τίτλο «Ερωτικό Καρναβάλι 2010».

 

Ο ΠτΘ ξεκινά σήμερα να σας ενημερώνει για όλες τις εκδηλώσεις αναλυτικά αρχής γενομένης από το τριήμερο 30 και 31 Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου 2010, που θα λαμβάνουν χώρα στη γειτονική πόλη, ώστε να προγραμματίσετε καλύτερα και έγκαιρα τις επισκέψεις σας εκεί!
Σάββατο 30 Ιανουαρίου

• Emma Shapplin, 21.00

Η Emma Shapplin ξεκίνησε την μουσική της καριέρα στην κλασσική μουσική, σπουδάζοντας Όπερα με διάφορους δασκάλους αλλά αργότερα μεταπήδησε στην ροκ! Ανακάλυψε πως παρόλο που το ροκ της έδινε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική ελευθερία και της παρείχε τη δυνατότητα να εξερευνήσει μια χαμηλότερη κλίμακα της φωνής της, δεν ήταν ωστόσο αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της για την προσωπική της έκφραση. Έτσι με τη βοήθεια μεγάλων μουσικών, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της στιλ. Σπούδασε Αρμονία και πιάνο στο Παρίσι και έπειτα γνώρισε τον δάσκαλο φωνητικής Yal Benzaquen, με τον οποίο συνεργάζεται ακόμη και σήμερα. Ένας πολύτιμος και πανέξυπνος “matredechant”, τον οποίο ηEmmaπάντα συμβουλεύεται, ειδικά όταν εξερευνεί νέες φωνητικές δυνατότητες και κατευθύνσεις. Το προσωπικό της αυτό στιλ είναι ένας συνδυασμός ποικίλων επιρροών από την όπερα, την λυρική ποίηση, τηνrock/popμουσική αλλά από την σύγχρονηtrance.

 

Η μητρική γλώσσα της Emma είναι τα Γαλλικά, ωστόσο αποφάσισε πως ήθελε τα δύο πρώτα άλμπουμ της να ηχογραφηθούν στην μεσαιωνικά Ιταλικά καθώς πιστεύει πως «είναι μια γλώσσα που τραγουδιέται φυσικά και αφήνει ένα μεγάλο, ανοιχτό χώρο για τα όνειρα». Η Emma Shapplin μόλις τελείωσε της σύνθεση του νέου της άλμπουμ “MACADAM FLOWER”, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2009.Ένα έξοχο ταξίδι στηνelectro-popμουσική, που συνδυάζει μια διαφορετική προσέγγιση αισθησιασμού, ποίησης και δράματος.

 

Η νέα παράσταση “THE MACADAM FLOWER TOUR” αποτελεί ένα ταξίδι σε διάφορες φωνητικές και μουσικές προσεγγίσεις, που κόβει την ανάσα. Όπερα, Electro-Pop-Rockκαι Νέο-κλασσικό… μια νέα μουσική και οπτική εμπειρία, προερχόμενη από τα όνειρα της Emma…

 

Συμμετέχει η χορωδία νέων «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης.

• ΕΝ ΑΜΑΞI (MEN in MAN), 12:00

Μία ιδιότυπη video διάλεξη για τον ανθρωπομορφισμό σε συνδυασμό με live ηλεκτρονική μουσική, εναλλαγή εικόνων και performance μέσα σε μία νταλίκα.
Συμμετέχουν οι: Γιάννης Καραγιαννίδης, Θανάσης Μουτσόπουλος, Μιχάλης Αδάμης, Καίσαρας Βρεττός Ραμίρεζ.

• Στους δρόμους της πόλης, Οργάνωση: ΦΕΞ ΠΑΚΕΘΡΑ Ετήσιος χορός του συλλόγου Εβριτών  Ν. Ξάνθης, 21:00

Με μια πρωτότυπη πρόσκληση στο εβρίτικο ιδίωμα καλούν τα μέλη του συλλόγου κάθε ενδιαφερόμενο στον πιο πετυχημένο χορό της χρονιάς!

 

«Σας ακαλνούμει κι φέτους, στου τρανό του πατιρντί που θα έν,
στου Ιβρίτκου γλέντ, στου κέντρου τ΄ Διουγέν.
Να έρτει, σας χαλεύουμει, κουσιάξτει ούλν για να προυφτάστει,
λιούτσκου να κουτουρντήσουμει, τς Απουκρές να έν ν΄ απκάστει.
Θα του σουρντίσναν λαλητάδεις μας, ως τ΄ φεξ για να χουρεύτει,
θα΄χ κι γκινισλ΄κ, οι τσιαλ(ι)μσ(ί)σδεις που χαλεύτει.
Θα΄χ κι για τς μπεσλεμέδεις, χαρανιά ντουρουκλιασμένα μι φαϊά,
θα΄χ μπαμπάτσκα καυκιά, χεμ μπόλ(ι)κ σισέδεις μι κρασιά.
Μι ιχτιμπάρ
Ιβρίτδεις».
 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κυριάκος Πετράς – βιολί, Νίκος Αλβανόπουλος – κλαρίνο, Γιώργος Γιαρένης – τραγούδι, ούτι, Χρήστος Γιαρένης – λαούτο, Γιώργος Παγκοζίδης – κρουστά.
Μενού πλήρες με απεριόριστο ποτό και φαγητό. Τιμή εισόδου 20€.

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου

Έκθεση φωτογραφίας «Από την Αδριανούπολη και το Καραγάτς στη Νέα Πατρίδα», στο Φουαγιέ Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ξάνθης


Το μακρύ ταξίδι από τις αλησμόνητες πατρίδες σηματοδοτήθηκε από γεγονότα που έμειναν αξέχαστα στη μνήμη των προσφύγων. Τη μνήμη αυτή τιμούμε με την έκθεση που περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες από τη ζωή στην Αδριανούπολη και το προάστιο Καραγάτς καθώς και φωτογραφίες από την εγκατάσταση στη νέα πατρίδα.
Οργάνωση: Σύλλογος Εβριτών Ν.Ξάνθης σε συνεργασία με το Σύλλογο «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας»
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Φεβρουαρίου 2010.

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου

Χορωδιακή βραδιά με το σύνολο «Αρίων», 20:00, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Η χορωδία ¨ΑΡΙΩΝ¨ του Ομίλου τραγουδιστών Ξάνθης, γιορτάζει τα είκοσι χρόνια από την ίδρυση της.
Παρουσιάζει ένα μελωδικό πρόγραμμα τραγουδιών με καντάδες της παλιάς εποχής.
Την χορωδία συνοδεύουν: Τριαντ. Σφυρής, Χρ. Λουκίδου – πιάνο. Διευθύνει ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

Έκθεσης φωτογραφίας «Ρεύματα κλασσικής δημιουργίας 1923-1969», 19:00, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης

Η έκθεση, η οποία επιχειρεί να σκιαγραφήσει τάσεις που αναπτύχθηκαν στην ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας από το μεσοπόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1970, αποτελείται από έργα 11 σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων, γεννημένων από τα τέλη του 19ου αι. έως το 1941, (Ανδρέας Εμπειρίκος, Κωνσταντίνος Ζημέρης, Σωκράτης Ιορδανίδης, Δημήτρης Λέτσιος, Σπύρος Μελετζής, Nelly’s, Θεόδωρος Νικολέρης, Βούλα Παπαϊωάννου, Γιάννης Στυλιανού, Δημήτρης Χαρισιάδης, Μαρία Χρουσάκη). Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που παρουσιάζονται ανήκει στη συλλογή του Μ.Φ.Θ., ενώ άλλα ανήκουν στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, την Εθνική Πινακοθήκη και το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

 

Συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου 2010


Επιμέλεια: Αναστασία Χατζινικολάου
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.