Αρχισαν οι πανελλαδικες εξετασεις

Άρχισαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις με 98.000 υποψηφίους να διεκδικούν την είσοδό τους στα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας. Πρώτο εξεταζόμενο μάθημα ήταν η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, ενώ οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιουνίου.

Από φέτος ισχύει η βαθμολογική βάση του 10 για τους εισακτέους, ενώ οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου και τα αποτελέσματα στα τέλη Αυγούστου.

Από τις 8:00 το πρωί ξεκίνησε χθες η εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας για τους απόφοιτους των Λυκείων, ενώ την Πέμπτη 25 Μαΐου θα ακολουθήσει εξέταση σ’ άλλο ένα μάθημα της Γενικής Παιδείας, το οποίο θα κληθούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι από τα τέσσερα μαθήματα επιλογής. Οι εξετάσεις θα διεξάγονται ανά 2 ημέρες: Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο. Αμέσως μετά αρχίζουν τα ενδοσχολικά μαθήματα, με τα οποία και θα κλείσει η σχολική χρονιά.

Θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος περιελάμβανε το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου Ενιαίου Λυκείου Κομοτηνής Αναστάσιο Κάζη. «Σήμερα τα παιδιά διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Αυτό είναι το πρώτο μάθημα, ενώ από τα μαθήματα της Γενικής Παιδείας έχουν να δώσουν άλλο ένα μάθημα, την Πέμπτη 25 Μαΐου, το οποίο θα επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα μαθήματα.

Η νεοελληνική γλώσσα είναι κοινό μάθημα για όλους, είναι το μάθημα που δίνει τη γενική εικόνα του μαθητή, την όλη του συγκρότηση. Μ’ αυτή την έννοια είναι αρκετά δύσκολο». Αναφερόμενος στα θέματα της εξέτασης, είπε ότι «τα θέματα που πραγματευόμαστε σ’ αυτό το μάθημα είναι θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Χρειάζεται ο μαθητής να έχει καλή οργάνωση στη σκέψη του, στον τρόπο που γράφει για να μπορέσει να ανταποκριθεί».

Μετά το μάθημα της Γενικής Παιδείας της Πέμπτης, ακολουθούν εξετάσεις στα μαθήματα της κατεύθυνσης, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας που είναι επιλεγόμενο μάθημα για όσους ενδιαφέρονται για σχολές του Ε΄ Επιστημονικού πεδίου.

Από φέτος ισχύει η βαθμολογική βάση του 10 για τους εισακτέους, ενώ οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου και τα αποτελέσματα στα τέλη Αυγούστου.

«Από τους 150 μαθητές που φοιτούν στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής, 120 είναι οι μαθητές της Γ΄ τάξης, ενώ οι υπόλοιποι είναι από προηγούμενα έτη. Η πιο πολυπληθής ομάδα σε αριθμό είναι αυτή της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, ενώ περιορισμένη είναι η Θετική και η Θεωρητική κατεύθυνση», μετέφερε ο κ. Κάζης, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στα παιδιά.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που έγιναν στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, ο κ. Κάζης είπε:

Για την εμπειρία τους από το πρώτο μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων μίλησαν στον ΠτΘ η Αναστασία Βαφειάδη και η Χρυσούλα Μπούντα, απόφοιτες του 3ου Ενιαίου Λυκείου Κομοτηνής.

«Πιστεύω ότι ήταν έξυπνο θέμα. Δηλαδή το πρώτο μέρος της έκθεσης ήταν λίγο πιο δύσκολο από το δεύτερο γιατί το δεύτερο ήταν καθαρά τυπικό, κατά τη γνώμη μου, ενώ το πρώτο σε έβαζε περισσότερο να σκεφτείς τι πρέπει να κάνεις και να σκεφτείς πώς θα λειτουργούσες εσύ ως νέος», είπε η Α. Βαφειάδη, η οποία θεωρεί ότι «οι ασκήσεις ήταν σχετικά εύκολες, το λεξιλόγιο ήταν αρκετά εύκολο- αν διάβαζες καλά το κείμενο -και σε συμφωνία με το κείμενο μπορούσες να το βγάλεις. Η περίληψη ήταν αρκετά εύκολη γιατί όλο το κείμενο αναφερόταν στον πνευματικό άνθρωπο.

Το μόνο που μπέρδευε ήταν ο “τρόπος” που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας όπου οι μισοί βάλαμε επίκληση την λογική, ενώ οι άλλοι μισοί επίκληση στο συναίσθημα. Γιατί ήταν ένα κείμενο του Παπανούτσου με έντονη χρήση της γλώσσας, αλλά είχε χαρακτηριστικά της επίκλησης της λογικής που χρησιμοποιούμε».


Για τη Χρυσούλα Μπούντα «ήταν πιο εύκολο και έξυπνο το θέμα» «Δηλαδή μπορούσες εύκολα να μπερδευτείς και να βγεις εκτός θέματος. Υπήρχαν αρκετά πράγματα, τα οποία θα μπορούσες να πεις, όσον αφορά στο θέμα της έκθεσης, στα μέτρα που πρέπει να πάρει η πολιτεία. Είχε μεγάλη ποικιλία. Το κείμενο ήταν βατό, θα μπορούσες με μια συγκεντρωμένη ανάγνωση να το καταλάβεις και να μπορέσεις εύκολα να το κάνεις περίληψη. Και οι ασκήσεις ήταν εύκολες. Αποδεικνύονταν εύκολα όσα ήθελαν να αποδειχθούν μέσα από το κείμενο».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.