Αρχισαν να ανοιγουν τα καρυδια στο βαμβακι της Ροδοπης

Στις πρώιμες φυτείες σε ποσοστό 50%-60% και στις όψιμες 10%-20%

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ συστήνει τεχνικές  για τη σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση των φυτειών για την καλύτερη συγκομιδή του βαμβακιού 

 
Σε καλή κατάσταση βρίσκεται η καλλιέργεια του βαμβακιού στη Ροδόπη, με τις πρώιμες φυτείες να βλέπουν τα καρύδια να ανοίγουν σε ποσοστό 50-60% μέχρι τώρα, ενώ οι όψιμες φυτείες έχουν ανοίξει σε ποσοστό 10%-20%.
 
Στο ενημερωτικό δελτίο για την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας στη Ροδόπη που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τονίζεται πως τα βαμβάκια είναι στο στάδιο ωρίμανσης και ανοίγματος καρυδιών.
 
Οι καιρικές συνθήκες Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρία και ισχυροί βόρειοι άνεμοι) ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών και μείωσαν την οψιμότητα, αν και αύξησαν πολύ τις ανάγκες σε άρδευση.  Όσο για τις εστίες πράσινου σκουληκιού που διαπιστώθηκαν στις αρχές Αυγούστου, σε αυτές έγιναν στις περισσότερες περιπτώσεις εντομοκτόνες επεμβάσεις.  

Χρήση ωριμαντικών ή αποφυλλωτικών σκευασμάτων ή συνδυασμού τους 

Η υπηρεσία τονίζει πως από εδώ και στο εξής η μέριμνα των παραγωγών πρέπει να εστιαστεί στη σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες συγκομιδής και καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένου από ξένες ύλες.  Οι παραγωγοί, τονίζει έχουν δυνατότητες επιλογής σκευασμάτων που δρουν είτε σαν ωριμαντικά ή είτε σαν αποφυλλωτικά ή μπορούν να κάνουν συνδυασμούς αυτών.
 
Τα ωριμαντικά (ethephon) επιταχύνουν τόσο την ωρίμανση όσο και την αποφύλλωση, γιατί μετά την εφαρμογή τους,  απελευθερώνεται αιθυλένιο στους φυτικούς ιστούς το οποίο συμβάλλει τόσο στην ωρίμανση–άνοιγμα καρυδιών, όσο και στην αποφύλλωση.  Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα πρέπει μετά τον ψεκασμό ωριμαντικών να επικρατήσουν θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας μεγαλύτερες των 15ο C -18ο C για μια εβδομάδα, η σχετική εδαφική υγρασία να είναι χαμηλή και να επικρατεί καιρός με ηλιοφάνεια. Στις πρώιμες φυτείες επαρκεί συνήθως η χρήση τους, καθώς τα καρύδια είναι αρκετά ώριμα και  ανοιγμένα, οι θερμοκρασίες είναι ακόμη ευνοϊκές (>15 ο C) και υπάρχει διαθέσιμος χρόνος.
 
Τα εγκεκριμένα αποφυλλωτικά σκευάσματα εμφανίζουν ισχυρή και ταχεία αποξηραντική δράση. Με βάση την εμπειρία των προηγουμένων ετών προτείνεται να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει περισσότερο από το 70%-80% των καρυδιών, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν ποιοτικές και ποσοτικές ζημιές. Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην δοσολογία εφαρμογής. 

Μετά τη συγκομιδή στελεχοκοπή και όργωμα 

Μετά τη συγκομιδή επιβάλλεται να γίνει στελεχοκοπή και να ακολουθήσει φθινοπωρινό όργωμα σε βάθος 20-25 εκατοστών, ώστε να καταστραφούν οι διαχειμάζουσες μορφές πράσινου σκουληκιού που βρίσκονται στο έδαφος. Οι εργασίες αυτές είναι πολύ απαραίτητες επειδή μειώνουν τον πληθυσμό του σκουληκιού που θα επιβιώσει για να προσβάλλει τα φυτά στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.