Αρχη της συνεργασιας Κομοτηνης-Χασκοβο το εργο CHIC

Να συνεχίσουν τις δράσεις για την ανάδειξη της σημασίας του άξονα των δύο πόλεων για την ευρύτερη περιοχή

Οι δυνατότητες που έχουν οι περιοχές Κομοτηνής και Χάσκοβο να συνεργαστούν για να μπορέσουν να παρουσιάσουν ένα κοινό πολιτισμικό και τουριστικό προϊόν, μέσα από τα πολλά που τους ενώνουν, αναδείχθηκαν μέσα από το έργο «Crossing the paths of History and Culture (CHIC) (Διασχίζοντας τα Μονοπάτια της Ιστορίας και του Πολιτισμού)» του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg V-A Cooperation Programme: GREECE-BULGARIA 2014-2020».

Το τελικό συνέδριο του έργου, μέσα από το οποίο αναπτύχθηκαν δράσεις πολιτισμού αλλά και υλοποιήθηκαν και εργασίες σε κτίρια των δύο περιοχών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του.

Στην Κομοτηνή αυτά αφορούσαν αφενός τις εργασίες συντήρησης στο εξωτερικό του αρχοντικού Ταμαρέση, όπου σήμερα στεγάζεται το Europe Direct και η «Κ. Καραθεοδωρή», ενώ στον τομέα του πολιτισμού, σημαντική ήταν η συμβολή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, με θεατρικές παραστάσεις και άλλο υλικό σε συνεργασία με το Δήμο Χάσκοβο.

Αποφασισμένοι για την συνέχιση της συνεργασίας

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Κίμωνας Λεχούδης, ο οποίος τόνισε ότι το έργο αποτέλεσμα μια μοναδική ευκαιρία συνεργασίας για τις δύο περιοχές, την οποία φιλοδοξούν να συνεχίσουν και πέρα από το πρόγραμμα.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος του Χάσκοβο, κ. Stanislav Dechev, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, μετέφερε το δικό του χαιρετισμό, παρουσιάζοντας παράλληλα και την πόλη του.

Για τα αποτελέσματα του έργου μίλησε ο κ. Δημήτρης Γκαρτσώνης, στέλεχος του Δήμου Κομοτηνής, κάποια από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ήδη ενώ άλλα θα γίνουν πιο εμφανή το επόμενο διάστημα, μεταξύ αυτών και η κοινή σήμανση που σχεδιάστηκε για τις δύο περιοχές.

Σκοπός του έργου, τόνισε, ήταν η δημιουργία ενός κοινού δικτύου ανάμεσα στην Κομοτηνή και στο Χάσκοβο με βάση τα κοινά πολιτιστικά, τουριστικά, οικονομικά και ιστορικά στοιχεία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη του άξονα Κομοτηνή – Χάσκοβο ως κύριο ιστορικό, πολιτιστικό, οδικό, μεταφορικό, εμπορικό και τουριστικό άξονα της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ενδεικτικά οι δράσεις του έργου ήταν η καταγραφή και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων των δύο περιοχών με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη, η βελτίωση της σήμανσης στις δύο περιοχές, η ανάδειξη του θεάτρου και των λαϊκών δρωμένων ως εργαλείου ανάδειξης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάδειξη μέσω ανακατασκευής χώρων πολιτισμού, η παραγωγή υλικού τουριστικής προβολής και η ενίσχυση της συνεργασίας των επιχειρηματιών των δύο περιοχών.

Πρακτικά αυτό στην Κομοτηνή σήμαινε την ανακατασκευή του Αρχοντικού Ταμαρέση, την παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού προωθητικού υλικού, τις εκπαιδεύσεις φορέων πολιτισμού και επιχειρηματιών, την κοινή σηματοδότηση σε Κομοτηνή και Χάσκοβο καθώς και την παραγωγή ηλεκτρονικών εφαρμογών και υλικού για την τοπική γευσιγνωσία.

Ο κ. Γκαρτσώνης σημείωσε πως ο Δήμος προσπάθησε να εντάξει το έργο στην τουριστική πολιτική του Δήμου, που αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση, όμως η πανδημία τους στέρησε την εξωστρέφεια που θα ήθελαν να δημιουργηθεί μέσω ακριβώς αυτών των δράσεων που περιγράφονται.

Πάντως ανέφερε πως θα προχωρήσουν σύντομα στη διανομή του υλικού, με πλήρη ενημέρωση για το παραχθέν υλικό αναλυτικά. Επίσης μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα προχωρήσουν σε επέκταση της συνεργασίας με το Χάσκοβο, υιοθετώντας πλήρως τα αποτελέσματα του έργου και προχωρώντας σε νέες κοινές δράσεις.

Η Κομοτηνή ως προσβάσιμη πόλη

Στη συνέχεια την Κομοτηνή ως προσβάσιμη πόλη, με βάση και την πρόσφατη σχετική ευρωπαϊκή της διάκριση, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Περπατώ» κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση από το 2002, που ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του ο Σύλλογος, και τις παρεμβάσεις που έγιναν για να γίνει πιο προσβάσιμη η πόλη.

Συνολικά τόνισε, έγιναν 6 παρεμβάσεις, ξεκινώντας από δύο κύριους άξονες στο κέντρο και συνεχίζοντας σε γειτονιές που ζούσαν ΑμεΑ, σε δημόσια κτίρια και χώρους στάθμευσης, τουαλέτες στο κέντρο της πόλης, αλλά και παρεμβάσεις στις παραλίες και η δημιουργία του ποδηλατόδρομου, που βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της προσβασιμότητας.

Βέβαια τόνισε πως η πόλη της Κομοτηνής είναι προσβάσιμη για τα ελληνικά δεδομένα, θα πρέπει όμως να συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε να καταφέρει να συνεχίσει να βελτιώνεται και να γίνεται πιο φιλική για όλους τους πολίτες της.

Κτίρια και πολιτισμός

Την περιοχή παρέμβασης του προγράμματος, στην οποία πραγματοποιούνται πολλές δράσεις τόσο στα κτίρια, όσο και στους δρόμους και το Βυζαντινό Κάστρο, παρουσίασε η προϊσταμένη  της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής κ. Δέσποινα Πάσσου, πριν επικεντρωθεί στις παρεμβάσεις που έγιναν στο αρχοντικό Ταμαρέση.

Σε αυτό έγιναν μέσω του προγράμματος παρεμβάσεις στην σκεπή και το εξωτερικό του κτιρίου, μιας και δεν έχει γίνει συντήρηση για δεκαετίες, ενώ με άλλο έργο θα παρέμβουν εσωτερικά σε δεύτερο χρόνο.

Στην κοινή πολιτιστική ανάπτυξη και των δύο περιοχών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής κ. Γιάννης Κυριαζής, την οποία προσπάθησε το Θέατρο να αναδείξει μέσα από αυτό το πρόγραμμα.

Ο κ. Κυριαζής  θεωρεί πως με την ανάδειξη των πολιτισμικών δεσμών των δύο περιοχών, θα προχωρήσει και η τουριστική τους ανάπτυξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.