«Αρχη ανδρα δεικνυσι- Η ποιοτητα του ανθρωπου φαινεται μονο οταν αναλαβει αξιωματα και εξουσια»

Σχόλιο-παρέμβαση του Ν. Σωτηρακόπουλου

Ο  νεφρολόγος και αντιδήμαρχος κοινωνικών θεμάτων Κομοτηνής, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, στον απόηχο του σχολίου μας «Περισσεύουν γιατροί στο Σισμανόγλειο(;)», το οποίο αφορούσε στην απόρριψης της αίτησης που είχε κάνει, για να συνεχίσει προσφέρει τις υπηρεσίες στα εξωτερικά ιατρεία του Σισμανόγλειου, αλλά και με αφορμή τα όσα του καταλόγισε σε παρέμβασή του για το επίμαχο σχόλιο ο προσωρινός διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Κωνσταντίνος Μαυροματίδης, απέστειλε στην εφημερίδα μας την παρακάτω επιστολή, όπου εξηγεί αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο, και απαντά στις μομφές, τις οποίες δέχθηκε από τον κ. Μαυροματίδη.
 
«Κα Βαφειάδου,
 
δε νομίζω ότι σκοπός του κ. Κωνσταντίνου Μαυροματίδη (Δ/ντη ΜΤΝ, ιατρικού Δ/ντή, και προσωρινού Διοικητή του νοσοκομείου) ήταν να απαντήσει στο σχόλιό σας, αφού αναφέρετε σε πολλά θέματα τα οποία δεν σχολιάζετε (π.χ. εφημερίες). Η από 4/1/2016  αίτησή μου προς το ΔΣ του νοσοκομείου, την οποία σας επισυνάπτω αυτούσια, έγινε κατόπιν πολλαπλών αιτημάτων, που δέχομαι καθημερινά από ασθενείς μου. Η απόφαση του Δ.Σ. δεν μου κοινοποιήθηκε ακόμη, αντιθέτως είδα δημοσιευμένη στην εφημερίδα σας, μία απάντηση του κου Μαυροματίδη, η οποία  παραποιεί την πραγματικότητα, το περιεχόμενο της οποίας, εντελώς αναίτια και απρόκλητα με θίγει, τόσο ως ιατρό και ως άνθρωπο, όσο και ως ενεργό πολίτη.   
 
Δεν θα μπορούσα ποτέ να πράξω το ίδιο. Το ήθος μου, μου επιβάλλει να αρκεστώ μόνο στην παράθεση ορισμένων στοιχείων, την εγκυρότητα των οποίων μπορείτε να διασταυρώσετε.
 
Α) Στα σχόλια του κου Μαυροματίδη «Η ομόφωνη απόφαση κάτι σημαίνει» και « η κ. Μορφακίδου, η οποία συμμετείχε στη λήψη της απόφασης, όλα τα χρόνια ήταν προϊσταμένη στην περιτοναϊκή μαζί με τον κο Σωτηρακόπουλο», απαντώ ότι: 
 
Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη σε μία συνεδρίαση του ΔΣ, όπου ακούστηκε μόνο ο μονόλογος του κ. Μαυροματίδη, ενώ αποσιωπήθηκε η δική μου άποψη, αφού δεν διαβάστηκε ενώπιον όλων ούτε καν η αίτησή μου. Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. κα Μορφακίδου και κος Παύλου μου διευκρίνισαν ότι ψήφισαν, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην επιθυμία  του κ. Μαυροματίδη, ως Δ/ντή της ΜΤΝ. Ειδικότερα η κα Μορφακίδου μου τόνισε ότι όλα τα χρόνια που συνεργαστήκαμε (εγώ ως υπεύθυνος και αυτή ως προϊσταμένη της περιτοναϊκής), η συνεργασία μας υπήρξε άψογη.
 
Β) Η επιλογή του ιατρείου γίνεται από τους ίδιους τους ασθενείς, σύμφωνα με το δικαίωμά τους να επιλέγουν τον θεράποντα ιατρό τους. Είναι δε αυτονόητο ότι πρόκειται για κατοίκους και των 4 δήμων του νομού και όχι μόνο του δήμου στον οποίο εκλέγομαι.
 
2014: Σύνολο επισκέψεων στα εξωτερικά νεφρολογικά ιατρεία: 1638 Σωτηρακόπουλος: 890, υπόλοιποι (συν Μαυροματίδης): 748
2015: Σύνολο επισκέψεων στα εξωτερικά νεφρολογικά ιατρεία: 1378 Σωτηρακόπουλος: 693, υπόλοιποι (συν Μαυροματίδης): 685
 
Γ) Ο κος Μαυροματίδης αμφισβητεί το ενδιαφέρον μου για τους ασθενείς, αν και επί 4 έτη που ήμουν πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ και είχα βάσει νόμου το δικαίωμα να λαμβάνω 60 ημέρες επιπλέον άδεια, έκανα χρήση μόνο ελάχιστων, τελείως απαραίτητων ημερών, προκειμένου να μη διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του νεφρολογικού τμήματος. Ο ίδιος όμως, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι «η ποιότητα της παρεχόμενης υγείας, χωρίς εκπτώσεις», από τις 19 έως 26 Ιουλίου του 2015, ενώ ήμουν ήδη αντιδήμαρχος, εμπιστεύθηκε  σε εμένα, τον «δήθεν λαϊκό», την εκτέλεση 8 συνεχόμενων εφημεριών, προκειμένου να ξεκουραστεί τη θερινή περίοδο.   

Δ) Όσο δε αφορά στις εφημερίες, ο κ. Μαυροματίδης (που το παράπονό του είναι ότι κάνει 1 περισσότερη από εμένα), παραλείπει να αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένος να τις εκτελέσει, προκειμένου να μην κλείσει η μονάδα στην οποία προΐσταται, ενώ εγώ τις πραγματοποιώ καθαρά από δική μου θέληση (αφού ο νόμος μου επιτρέπει να μην εφημερεύω καθόλου) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Εκτελώ δε 9 εφημερίες, γιατί οι υποχρεώσεις μου στο δήμο δεν μου αφήνουν ελεύθερο χρόνο για περισσότερες. Σημειωτέον δε ότι επίσης δεν τις πληρώνομαι όλες. Είναι τουλάχιστον ανακριβές πως πληρώνομαι και τις 9, όπως αναφέρει ο κ Μαυροματίδης.
 
Είμαι σίγουρος ότι οι αναγνώστες σας και ειδικότερα όσοι με γνωρίζουν προσωπικά είναι σε θέση να με κρίνουν και ως ιατρό και ως άνθρωπο και νιώθω ευγνωμοσύνη που στα 19 χρόνια, που ίδρυσα και λειτουργώ συνεχώς το ιατρείο, κάθε χρόνο εκατοντάδες ασθενείς απ’ όλο το νομό με επιλέγουν ως ιατρό τους. Δυστυχώς για αυτόν, σε αυτούς δεν μπορεί να επιβάλλει την άποψή του ο κ. Μαυροματίδης».
 

Η αίτηση του κ. Σωτηρακόπουλου

Ακολουθεί το επισυναπτόμενο έγγραφο της αίτησης, που υπέβαλε ο κ. Σωτηρακόπουλος, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο Κομοτηνής:
 
«Με την έλευση της επικουρικής ιατρού στο νεφρολογικό τμήμα, παρέρχεται το διάστημα που μου επιτρεπόταν να λειτουργώ το εξωτερικό ιατρείο κάθε Τετάρτη και να πραγματοποιώ 9 εφημερίες το μήνα. Εντούτοις, εγώ επιθυμώ να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου λειτουργώντας το εξωτερικό ιατρείο και πραγματοποιώντας όσες εφημερίες έχει ανάγκη το νεφρολογικό τμήμα, προκειμένου να καλύψω έστω και στο ελάχιστο, τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου και σε ιατρικό προσωπικό, καθώς και να συμβάλλω στην μείωση του χρόνου αναμονής για το εξωτερικό ιατρείο εξυπηρετώντας τους ασθενείς.      
 
Σας ενημερώνω ότι λειτουργώ ανελλιπώς το συγκεκριμένο ιατρείο από το 1997, με αποτέλεσμα να παρακολουθώ τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Η έλευση της επικουρικής για ένα έτος νεφρολόγου, θα αποσυμφορήσει  ακόμα περισσότερο τη λίστα αναμονής και επίσης θα συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη των υπολοίπων τμημάτων (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή, παρακολούθηση νοσηλευόμενων ασθενών), η οποία γίνεται με τη βοήθεια ιατρών, που μετακινούνται από την πρωτοβάθμια υγεία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.