Αρχες του ‘21 ξεκινουν ταεργα επεκτασης του δικτυου διανομης φυσικου αεριου στην ΑΜΘ

Θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 διαβεβαιώνει η ΔΕΔΑ

Μια νέαπερίοδος υλοποίησης σημαντικών υποδομών φυσικού αερίου σε δεκάδες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας ξεκινά με το φιλόδοξο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ),  συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.Τα έργα που παρέμεναν σε στασιμότητα από το 2017, μεσυστηματικές προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες εγκρίθηκαν οριστικά και ξεκινούν να υλοποιούνται σε τρεις Περιφέρειες της χώρας: την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.

Ειδικότεραόπωςθυμίζει η ΔΕΔΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υποδομές φυσικού αερίου θα αναπτυχθούν σε Ξάνθη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Καβάλα με την κατασκευή συνολικά 496 χιλιομέτρων δικτύου φυσικού αερίου και τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ καισυγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επισημαίνεταιότι η διαδικασία υποβολής προσφορών στους πρώτους διαγωνισμούς που προκήρυξε η ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι εργασίες κατασκευής των δικτύων αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021.Στις ΠεριφέρειεςΚεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας τα έργα κατασκευής των δικτύων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Όπως διαβεβαιώνειη ΔΕΔΑ και στις τρεις Περιφέρειες τα έργα θα «τρέξουν» με γρήγορους ρυθμούς και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 με τη λήξη της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Παράλληλαμε τις κατασκευαστικές εργασίες θα γίνονται οι συνδέσεις των καταναλωτών. Σημειώνεταιότι ο αριθμός των συνδέσεων καταναλωτών που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ είναι ο ελάχιστος που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Εάν υπάρξει μεγαλύτερηζήτηση από την τοπική κοινωνία, οι συνδέσεις θα είναι πολλαπλάσιες. Επίσης, σε όλου ςτους καταναλωτές παρέχεται έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης.

Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε πως «με την έγκριση των έργων στις πρώτες τρεις Περιφέρειες, ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών που άνοιξε το 2017 κλείνει οριστικά και αρχίζει η υλοποίηση του μεγαλύτερουproject επέκτασης δικτύου φυσικού αερίου από την εποχή που δημιουργήθηκε το βασικό δίκτυο αγωγών στη χώρα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα και συνέπεια ώστε όσο το  δυνατόν περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας να αποκτήσουν πρόσβαση στα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, αυτής της φθηνής και φιλικής προς το περιβάλλον μορφής ενέργειας που θα αποτελέσει το βασικό καύσιμο μετάβασης της χώρας προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.