Αρχαιολογικους χωρους της Μαρωνειας επισκεφτηκε η γ.γ. του Υπουργειου Πολιτισμου, κ. Λινα Μενδωνη

Στο πλαίσιο της περιοδείας της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, σε αρχαιολογικούς χώρους της περιφέρειάς μας, επισκέφτηκε το περασμένο Σάββατο την περιοχή της Μαρώνειας και ειδικότερα το Αρχαίο Θέατρο και το Ιερό του Διονύσου. Κατά την περιήγησή της στους χώρους συνοδευόταν από τον προϊστάμενο της ΙΘ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Δημήτρη Σκιλάρντι, καθώς και από τον απερχόμενο προϊστάμενο της υπηρεσίας, κ. Δημήτρη Μάτσα. Είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με κάτοικους και φορείς της περιοχής, αλλά και με το δήμαρχο Μαρώνειας-Σαπών, κ. Ηλία Ιωαννάκη.

Αποτέλεσμα των συζητήσεων, που είχε με τους τοπικούς φορείς, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Βολουδάκη, που ήταν παρών στην επίσκεψη, ήταν η συμφωνία επί σημαντικών ζητημάτων, που αφορούν τα μνημεία της περιοχής. Κατά πρώτον αποφασίστηκε η απαλλοτρίωση μιας έκτασης 4-5 στρεμμάτων, που βρίσκεται ανάμεσα στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας και το Ιερό του Διονύσου, και η πραγματοποίηση μελέτης για την κατασκευή ενός μονοπατιού, που θα συνδέσει τους δυο χώρους με την Παλαιοχώρα, ώστε να υπάρχει ένα ενοποιημένο πεδίο για τους επισκέπτες.
Επίσης συμφωνήθηκε να μετατοπιστεί κατά 5 μέτρα περίπου ο δρόμος, που βρίσκεται πάνω από το Ρωμαϊκό Πρόπυλο στον Άγιο Χαράλαμπο, και να κατεδαφιστεί ένα παράπηγμα της Εκκλησίας, 40 τ.μ. περίπου, το οποίο βρίσκεται στο χώρο και εμποδίζει τη συνέχιση και ολοκλήρωση των ανασκαφών, ώστε να αναδειχθεί πλήρως το μνημείο. Προς αυτόν το σκοπό πρόκειται να ζητηθεί τις επόμενες ημέρες η άδεια κατεδάφισης από την μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής.

Επιπλέον συμφωνήθηκε και η κατασκευή εκμαγείων, αντιγράφων δηλαδή αρχαίων αντικειμένων από ευρήματα της Μαρώνειας, που θα διατίθενται προς πώληση στους επισκέπτες και αναμένεται να συμβάλλουν στην προβολή της περιοχής. Τέλος, έγινε και μια πρώτη συζήτηση, αναφορικά με τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Γεωλογικού Πάρκου της Αρχαίας Ισμάρας.

Για την καταγραφή των παραπάνω συμφωνηθέντων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη μεταξύ των τοπικών φορέων, του δήμου Μαρώνειας-Σαπών, της περιφέρειας ΑΜ-Θ και του προϊστάμενου της ΙΘ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων, κ. Σκιλάρντι.

 

Επίσκεψη της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού στην Δράμα

Την Δράμα επισκέφθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 και συγκεκριμένα τον Δήμο Δοξάτου η Γ.Γ Γραματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσια της τετραήμερης περιοδείας της στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Στο Δήμο Δοξάτου η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε συγκεκριμένα τον χώρο των Πηγών Κεφαλαρίου, όπου θα προταθεί από τον οικείο δήμο η ένταξη στο ΕΣΠΑ του υπουργείου η συνέχιση της Β φάσης του έργου αξιοποίησης των Πηγών Κεφαλαρίου, προυπολογισμού περίπου 2.000.000,00 ευρώ.

Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος, ο Δήμαρχος Δοξάτου Τάσος Χατζηλαζάρου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Τελλίδης και Γιώργος Ζιμπίδης Γιώργος, δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και του δήμου, καθώς και οι μελετητές του έργου.
Ο κ .Ξανθόπουλος ανέφερε στην σύσκεψη την πρόθεση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την στήριξη του έργου, όπως αυτή εκφράσθηκε και από τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη προς την κ. Μενδώνη. Η Γ.Γ του υπουργείου Πολιτισμού δεσμεύθηκε για την χρηματοδότηση του παραπάνω έργου.

«Πράσινο φως» για Αρχαίο Θέατρο Θάσου και Μαρίνα Λιμεναρίων

Τα έργα αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου, στο Λιμένα, και της κατασκευής μαρίνας στα Λιμενάρια θα ξεκινήσουν το ερχόμενο Φθινόπωρο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε το περασμένο Σάββατο (21/5) η Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στη Θάσο.

Την κ. Μενδώνη υποδέχθηκαν στο νησί ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης και ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ και περιόδευσαν όλοι μαζί στους χώρους όπου θα δρομολογηθούν τα έργα τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, η ομάδα επισκέφθηκε το Αρχαίο Θέατρο, ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Θάσου για την κατάσταση που επικρατεί και τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση του χώρου και η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργείου να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης το ερχόμενο Φθινόπωρο, ο δε προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 1.800.000 ευρώ. Στα Λιμενάρια αντικείμενο της επίσκεψης των επισήμων ήταν η επικείμενη κατασκευή του καταφυγίου τουριστικών σκαφών (μαρίνας) –έργο που αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και πρόκειται να δημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους. Το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, με συνεργασία της Περιφέρειας, θα κατασκευαστεί άμεσα λιμενοβραχίονας για την ακτομηχανική προστασία του έργου, συνολικής δαπάνης 150.000 ευρώ.
Κατά την επίσκεψη στην Αλυκή, συμφωνήθηκε να ενταχθεί η περιοχή σε πρόγραμμα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της, ενώ θα δρομολογηθούν άμεσα κάποια έργα υποδομής, όπως τοποθέτηση πινακίδων, σηματοδότηση των μονοπατιών κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.