Αποζημιωση 700.000 ευρω για τον θανατο φανταρου απο ηλεκτροπληξια

Το ελληνικό δημόσιο καλείται να καταβάλει αποζημίωση στους συγγενείς του ενός εκ των πέντε άτυχων φαντάρων που έχασαν τη ζωή τους την ώρα που προσπαθούσαν να υψώσουν τον ιστό της σημαίας, στο φυλάκιο «Μανίτσας

Δώδεκα χρόνια μετά το τραγικό θάνατο των πέντε στρατιωτών από ηλεκτροπληξία στον Έβρο, το ελληνικό δημόσιο καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 700.000 ευρώ στους συγγενείς του ενός εκ των πέντε άτυχων φαντάρων που έχασαν τη ζωή τους την ώρα που προσπαθούσαν να υψώσουν τον ιστό της σημαίας, στο φυλάκιο «Μανίτσας».
 
Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικυρώνοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, καταλογίζει καίριες παραλείψεις στους βαθμοφόρους αξιωματικούς, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο των άτυχων φαντάρων.
 
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την αναίρεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που άσκησε το ελληνικό δημόσιου, κρίνοντας ότι η αποκλειστική ευθύνη για το θάνατο των πέντε οπλιτών βαρύνει το ελληνικό δημόσιο. Και αυτό γιατί, η βάση του ιστού ήταν πολύ κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ ενώ ο μεταλλικός ιστός ήταν μόλις 2,13 μέτρα πάνω από αυτά.
 
Οι δικαστές έκριναν ότι το ποσό που επιδικάστηκε στους συγγενείς του θύματος είναι εύλογο, καθώς αποβλέπει «στην κατά το δυνατόν, ηθική παρηγοριά και ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας του θανόντος, προκειμένου να αισθανθούν ελαφρότερη την ψυχική οδύνη που τους προκλήθηκε». 

Το ιστορικό

Το θανατηφόρο περιστατικό έγινε στις 6 Απριλίου του 2004, όταν ο 20χρόνος στρατιώτης Πεζικού Τ.Α. πήρε εντολή μαζί με άλλους 6 οπλίτες να ανυψώσουν με τα χέρια το μεταλλικό ιστό της σημαίας, ύψους 7,87 μέτρων και βάρους 34 κιλών, στο φυλάκιο «Μανίτσας» στην Κορνοφωλιά (641 ΕΤΠ). Οι φαντάροι σήκωσαν τον ιστό, αλλά στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι με αποτέλεσμα να αρχίσει να παίρνει κατακόρυφη θέση και οι στρατιώτες να χάσουν τον έλεγχο της ευστάθειας του ιστού. Κάποια στιγμή, ο ιστός πλάγιασε και ήρθε σε επαφή με τα γυμνά (χωρίς μονωτική κάλυψη) καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, που περνούσαν πάνω από το φυλάκιο και από τα οποία διερχόταν ρεύμα 20.000 volts. Οι πέντε από τους 7 στρατιώτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια να σηκώσουν τον ιστό, έπαθαν ηλεκτροπληξία και βρήκαν ακαριαίο θάνατο ενώ οι άλλοι 2 τραυματίστηκαν ελαφριά.
Για το περιστατικό διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, από την οποία προέκυψε ότι οι οπλίτες δεν είχαν καμία ευθύνη, αλλά πειθαρχικές ευθύνες είχαν ο διοικητής της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, γιατί δεν μερίμνησε για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και την αποτροπή του, ο διοικητής του 641 ΕΤΠ, γιατί δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και δεν φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του ιστού της σημαίας και ο διοικητής του 1ου Λόχου Προκαλύψεως, γιατί δεν έδωσε σαφείς οδηγίες για τη μετακίνηση του ιστού και δεν επέβλεψε την εκτέλεσή τους.
 
Το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε από την πλευρά του ότι αποκλειστική αιτία του ατυχήματος ήταν η έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, σύνεσης και επιμέλειας των φαντάρων… 
 
Ωστόσο οι δικαστές απέρριψαν τους ισχυρισμούς αυτούς του δημοσίου λαμβάνοντας υπόψιν «τις τραγικές συνθήκες του ατυχήματος και το φρικτό θάνατο του Α.Τ.», την ηλικία του, την προσωπικότητά του, την αποκλειστική ευθύνη του Δημοσίου, την ανυπαρξία ευθύνης του άτυχου φαντάρου και την οικογενειακή του κατάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.