Αποτυχημενη η αποπειρα πραξικοπηματος στην Τουρκια

Συνελήφθησαν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες. 17 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους. Θριαμβευτής ο Ερντογάν.

Απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. Με ανακοίνωση που αποδίδεται στις Ενοπλες Δυνάμεις ανακοινώθηκε ότι ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
 
Πληροφορίες για πυροβολισμούς κοντά στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα, ελικόπτερα και μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα, στρατός έκλεισε τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, τανκς στην είσοδο του αεροδρομίου «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.
 
Συνεχής ενημέρωση
:
 

  • Πηγή της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρει ότι η ανακοίνωση που έγινε εκ μέρους του στρατού δεν έχει την έγκριση της ιεαρχίας.
  • Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ, ακολούθησε επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και αρχηγό ΓΕΕΘΑ
  • Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε ρεπόρτερ του NTV
  • Κρατούνται όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα -ανάμεσά τους ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων- μεταδίδουν το CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu
  • Ο Ερντογάν (ο οποίος βρίσκεται στην Αλικαρνασσό) είναι καλά – CNN Turk
  • Σταμάτησε να μεταδίδει το TRT Haber, το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι
  • Όλες οι πτήσεις από και πρός το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν
  • Μπλόκο σε Facebook, Twitter και Youtbe
  • Mαγνητοσκοπημένο Διάγγελμα Ερντογάν μέσω facetime
  • «Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για πρώτη φορά αποφεύγοντας, όπως και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, να μιλήσει για πραξικόπημα. «Θα το ξεπεράσουμε αυτό, και οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν υψηλότατο τίμημα» ανέφερε.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τους πολίτες τους στην Τουρκία να παραμείνουν σε ασφαλές καταφύγιο και να μην βγουν έξω.
  • Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.
    Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.
  • “Έπεσε” εκ νέου το σήμα του Κρατικού καναλιού TRT
  • Ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα

 
Επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέγερση από τμήμα του στρατού λέγοντας ότι πρόκειται για απόπειρα από ομάδα εκτός της ιεραρχίας, αποφεύγει ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη πραξικόπημα. Λέει ότι κλήθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας «για να κάνουν αυτό που πρέπει». Ο Γιλντιρίμ μίλησε για «εξέγερση από τμήμα του στρατού», λέγοντας ότι «θα ήταν λάθος να το χαρακτηρίσουμε πραξικόπημα», και κάλεσε σε ηρεμία.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι μία μικρή ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε πραξικόπημα.
 
«Η εκλεγμένη κυβέρνηση παραμένει στα ηνία. Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο όταν το πει ο λαός» ανέφερε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «δεν συμβιβαζόμαστε όσον αφορά στη Δημοκρατία». όπως μετέδωσε το δίκτυο NTV.
 
Πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτών και σε Τραπεζούντα και Αττάλεια.

Πηγή: in.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.