Αποτιμηση της νομοθετικης ρυθμισης για τη Σαρια απο τους Ε. Βενιζελου, Ντ. Μπακογιαννη και Μ. Μουσταφα

Σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα

Σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση χαρακτήρισαν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, τον πρόσφατο νόμο σχετικά με την εθελοντική εφαρμογή του νόμου της Σαρία.

Ο κ. Βενιζέλος, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Μουσταφά παραβρέθηκαν στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου με θέμα: “Σαρία και Ιεροδίκης: είναι επαρκής η νέα νομοθετική ρύθμιση;”.
Για να είναι ωστόσο η νομοθετική ρύθμιση ολοκληρωμένη και επαρκής, θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κατάργηση του ισλαμικού νόμου της Σαρία, τόνισαν οι ομιλητές.

Με βάση την Σαρία, οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης, μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοδοτική αρμοδιότητα του μουφτή για υποθέσεις όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η κηδεμονία ανηλίκων και η κληρονομιά, ενώ οι αποφάσεις των ιεροδικείων ελέγχονται από τα δικαστήρια.

Ευάγγελος Βενιζέλος «Η απόφαση αυτή θα μας οδηγήσει στο σωστό δρόμο και θα επιλύσει ό,τι υπάρχει»

«Η ορθή και ολοκληρωμένη λύση, είναι η κατάργηση της Σαρίας και η υπαγωγή όλων των σχετικών διαφορών και υποθέσεων στον αστικό κώδικα και στη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ως ένα «αναγκαστικό, μεταβατικό βήμα που η συμβατότητά του με το Σύνταγμα, την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία των δικαιωμάτων του ανθρώπου διασώζεται οριακά και για μικρό χρονικό διάστημα», καθώς αναμένεται η απόφαση της μείζονος σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο θα κρίνει κατά πόσο είναι δυνατή η εφαρμογή της Σαρίας σε υπόθεση κληρονομικής διαφοράς μεταξύ Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης.

«Η απόφαση αυτή θα μας οδηγήσει στο σωστό δρόμο και θα επιλύσει ό,τι υπάρχει» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, θα μπορούσαν να διαχωριστούν οι διοικητικές αρμοδιότητες του ιεροδίκη από τον Μουφτή, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Ντόρα Μπακογιάννη «Η Σαρία είναι ασύμβατη με τις σύγχρονες ανοικτές κοινωνίες»

«Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί και παράλληλα είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει την Σαρία, και δεν είμαστε η μόνη που έχουμε μουσουλμανική μειονότητα», είπε από την πλευρά της η πρώην υπουργός και βουλευτής Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η Σαρία είναι ασύμβατη με τις σύγχρονες ανοικτές κοινωνίες, αντιτίθεται στην ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου, στην αρχή της ισότητας των φύλων και στην αρχή της δίκαιης δίκης», τόνισε και συνέχισε: «Στις ισλαμικές χώρες, η Σαρία υπέχει θέση αστικού κώδικα και είναι γραπτός νόμος και επιδέχεται εκσυγχρονισμό από τα νομικά όργανα. Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο: Η Σαρία δεν έχει γραπτή μορφή και δεν υπάρχει όργανο για τον εκσυγχρονισμό της. Δεν υπάρχει δυνατότητα έφεσης. Η ελληνική περίπτωση είναι το πιο αναχρονιστικό παράδειγμα και θυμίζει απευθείας Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε τέλος, ότι στη συντριπτική της πλειοψηφία η μειονότητα της Θράκης θέλει την κατάργηση της Σαρίας και πρόσθεσε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, η οποία θα ψηφιζόταν από όλα τα κόμματα. «Μια σύγχρονη ελληνική ευρωπαϊκή δημοκρατία, δεν μπορεί να έχει πολίτες δευτέρας κατηγορίας» παρατήρησε.

Μουσταφά Μουσταφά «Συζητάμε για ένα πράγμα το οποίο έχει ήδη ξεπεραστεί από την ίδια την κοινωνία»

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι για μας παρήγορη και ελπιδοφόρα, γιατί υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολλές υποθέσεις που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους», ανέφερε ο Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ. «Η απαλλαγή των μουφτήδων από τις δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, είναι μια συζήτηση στην κοινωνία των πολιτών αλλά και μέσα στην Αριστερά, που κρατά από το 1974», είπε ο κ. Μουσταφά σημειώνοντας ότι «συζητάμε για ένα πράγμα το οποίο έχει ήδη ξεπεραστεί από την ίδια την κοινωνία. Αυτό δεν αποτελεί άποψη μιας μερίδας ανθρώπων αλλά ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στη Θράκη πέρα από πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις».
Ο κ. Μουσταφά ανέφερε επίσης, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «το 99% των κληρονομικών υποθέσεων διευθετούνται σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, ενώ στην πλειοψηφία των υποθέσεων, τα θέματα της επιμέλειας των παιδιών παραπέμπονται στα αστικά δικαστήρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.