Αποτελεσματικοι οι αεροψεκασμοι ακμαιοκτονιας στην ΑΜΘ

Καλύτερη ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια χρησιμοποιώντας 40 πτηνά δείκτες για τον άμεσο εντοπισμό εξάρσεων

Προσπάθεια να δοθεί νωρίτερα η άδεια αεροψεκασμών για την επόμενη χρονιά

Σε ύφεση φαίνεται να βρίσκεται ο ιός του Δυτικού Νείλου στην περιοχή μας, σύμφωνα τουλάχιστον με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας, σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΑΜΘ κ. Κώστας Βενετίδης.

Ο Ιός του Δυτικού Νείλου τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί και στην περιοχή μας, για αυτό και στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ, περιλήφθηκε φέτος για πρώτη φορά πρόγραμμα ανίχνευσης, με την χρήση πτηνών, ώστε να εντοπίζεται η παρουσία του Ιού σε κάποια περιοχή, και να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί.

Αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν και την ακμαιοκτονία από αέρος, για την οποία χρειαζόταν ειδική άδεια από το Υπουργείο Υγείας, η καθυστέρηση της οποία είχε δημιουργήσει θέμα, και δόθηκε μετά από πιέσεις στα τέλη Ιουλίου, και μάλιστα φαίνεται να είχε άμεσα αποτελέσματα.

Στόχος η διασφάλιση της δημόσιας υγείας

Όπως ανέφερε ο κ. Βενετίδης, η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με στόχο της διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μιας και τα κουνούπια αποτελούν φορείς ασθενειών, με μία από αυτές να είναι ο ιός του δυτικού Νείλου, που τα τελευταία χρόνια έχει εντοπιστεί και στην περιοχή μας, με διαφορετική ένταση κάθε φορά.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι φέτος τα κρούσματα είναι λιγότερα, ήδη είχαν προβλέψει για το πρόγραμμα καταπολέμησης που εφαρμόζεται από φέτος και για την επόμενη τριετία, μια επιπλέον μέθοδο εντοπισμού του ιού, χρησιμοποιώντας πτηνά.

Μέχρι τώρα έκριναν τον κίνδυνο από τον εντοπισμό κουνουπιών που είναι φορείς του ιού, όμως από φέτος έχουν τοποθετήσει 40 κλουβιά με πτηνά, σε όλη την έκταση της Περιφέρειας, στα οποία γίνονται τακτικές αιμοληψίες.

Από αυτές, αν εντοπιστεί ο ιός, γνωρίζουν που αυτός μεταδίδεται, και έτσι μπορούν να κάνουν στοχευμένες δράσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, για τον περιορισμό του κινδύνου που δημιουργούν τα κουνούπια.

Το πρόγραμμα με τα πτηνά εφαρμόζεται σε λίγα κράτη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Βενετίδη, και φέτος το εφαρμόζει και η Περιφέρεια σε συνεργασία με το υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ δια μέσω της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει εντομολόγος που απαιτείται για αυτό.

Είχαν αποτελέσματα οι αεροψεκασμοί

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πριν από περίπου είκοσι μέρες οι αιμοληψίες έδειξαν στην περιοχή της Ξάνθης ότι μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου, για αυτό και προχώρησαν σε μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων και η ακμαιοκτονία από αέρος, αφού δόθηκε, ομολογουμένως καθυστερημένα, η άδεια από το Υπουργείο Παιδείας.

Κανονικά η καταπολέμηση των κουνουπιών από αέρος, ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές, γίνεται μόνο με προνυμφοκτονία, με τον ψεκασμό δηλαδή ουσιών που σκοτώνουν τα κουνούπια όταν βρίσκονται σε μορφή προνύμφης, σε στατικά ύδατα.

Η ακμαιοκτονία από αέρος, δηλαδή η καταπολέμηση των ενήλικων κουνουπιών, απαιτεί ειδική άδεια από το Υπουργείο Υγείας, η οποία όμως καθυστέρησε, και δόθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Στις 20 μέρες που ξεκίνησαν αυτοί οι αεροψεκασμοί, συνεχίζοντας να χρησιμοποιούν και τις άλλες μεθόδους, ο κ. Βενετίδης τόνισε πως παρατήρησαν ότι στην τελευταία μέτρηση κουνουπιών στην περιοχή της Ξάνθης, δεν υπάρχει ιός του Δυτικού Νείλου.

«Δηλαδή προφανώς από τον αεροψεκασμό και τις μεθόδους που εφαρμόσαμε σε τοπικές περιοχές είτε από επίγεια μέσα, είτε από τα εναέρια, ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν το εντοπίσαμε ούτε σε κουνούπι, ούτε στα πτηνά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό όμως δεν τους καθησυχάζει, και με δεδομένο ότι μπορεί να εμφανιστεί ξανά, συνεχίζουν τις δράσεις ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.

Παρεμβάσεις και στο Βόρειο Έβρο

Ιδιαίτερη όχληση υπήρχε από άποψη κουνουπιών και στο Βόρειο Έβρο, ένα σημείο που έχει πρόβλημα από παλιά λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500 χιλιάδες στρέμματα ορυζώνων.

«Το παρήγορο είναι ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε ιό του Δυτικού Νείλου εκτός από κάποια κουνούπια που εντοπίσαμε στην περιοχή του Διδυμοτείχου, αλλά μόνο κουνούπια και όχι στο αίμα των πτηνών» σημείωσε ο κ. Βενετίδης, κάτι που απέδωσε στο πρόγραμμα καταπολέμησης, παρόλο που περιμένουν τις τελευταίες μετρήσεις ώστε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, και να επικεντρώσουν περισσότερο τις δράσεις τους αν χρειαστεί.

Το πρόβλημα στον Βόρειο Έβρο μετά τους αεροψεκασμούς, όσον αφορά στην όχληση την τελευταία εβδομάδα έχει μειωθεί δραστικά, σημείωσε.

«Είναι ευέλικτο το πρόγραμμα. Μπορούμε να μεταφέρουμε συνεργεία είτε επίγεια, είτε εναέρια, σε περιοχές όπου εντοπίζουμε το πρόβλημα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πρωτίστως η υγεία των ανθρώπων» ανέφερε, σημειώνοντας πως η καταπολέμηση των κουνουπιών αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με τα δεδομένα.

Και αυτό γιατί μπορεί να μειωθεί η όχληση από τον αριθμό των κουνουπιών, όμως τα περυσινά στοιχεία δείχνουν πως στις παγίδες κουνουπιών που χρησιμοποιούν είχαν εντοπιστεί σε μικρές περιοχές, κουνούπια φορείς του ιού συσσωρεύονταν σε αυτές γιατί υπήρχαν στάσιμα νερά.

Για αυτό και θα συνεχίσουν μέχρι να είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Πίεση ώστε να εγκριθεί νωρίτερα η ακμαιοκτονία από αέρος

Με δεδομένο ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται στην περιοχή μας, το πρόγραμμα των εναέριων ακμαιοκτονιών είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και για τις επόμενες χρονιές.

Ερωτηθείς για το τι θα κάνει η Περιφέρεια ώστε να μην υπάρξει το ίδιο πρόβλημα και τις επόμενες χρονιές, ο κ. Βενετίδης τόνισε πως και φέτος είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο τις επαφές με το Υπουργείο, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται η ακμαιοκτονία από αέρος ιδιαίτερα στην Περιφέρειά μας.

Δυστυχώς η επιτροπή που έπρεπε να πάρει την απόφαση καθυστέρησε, όμως ελπίζει ότι πλέον αντιλήφθηκαν το πρόβλημα. Η περιφέρεια, σημείωσε, θα προσπαθήσει από το χειμώνα να τους πείσει για την ανάγκη της αδειοδότησης, διαθέτοντας και τα φετινά στοιχεία από τις μετρήσεις, ελπίζοντας να έχουν ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια τους.

«Αυτό που εμένα με ξενίζει είναι το γεγονός ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το πρόγραμμα, και περιμένουμε από την Αθήνα από μια επιτροπή να μας δοθεί η απαραίτητη άδεια χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τα στοιχεία» σημείωσε, τα οποία τους έχουν μεταφέρει, και ελπίζει πως θα πειστούν για το πρόγραμμα της νέας χρονιάς.

«Όχι στη χαλάρωση» σημειώνει ο Κ. Βενετίδης για τον Κορωνοϊό

Την ανάγκη να γίνουν βίωμα οι προφυλάξεις μέχρι να βρεθεί οριστική προστασία από τον κορωνοϊό τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΑΜΘ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπενθύμισε πως η πρώτη σύσκεψη είχε γίνει στις 18 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή και υγειονομικών, παρόλο που ακόμα δεν γνώριζαν από τον ΕΟΔΥ ποιος θα έχει την ευθύνη, θεωρώντας πως οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι.

Βέβαια στη συνέχεια την ευθύνη της αντιμετώπισης ανέλαβε ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία, με την Περιφέρεια να λειτουργεί επικουρικά όπου ζητηθεί.

«Θεωρώ ότι ο ΕΟΔΥ στην περιοχή μας κάνει σπουδαία δουλειά. Κάνει στοχευμένες δράσεις όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, όπως στην περιοχή της Ξάνθης και αργότερα στο Δήμο Ιάσμου» ανέφερε.

Αυτή την περίοδο βλέπουμε μια αύξηση στα κρούσματα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, που πλέον, σύμφωνα με τον κ. Βενετίδη, αποτελούν το κλειδί για τη διασπορά του κορωνοϊού.

Και αυτό γιατί ενώ είχαν πειθαρχήσει την πρώτη περίοδο, με τη χαλάρωση των μέτρων χαλάρωσαν και αυτοί, για αυτό και τους κάλεσε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί, να εφαρμόζουν τα μέτρα και να μην χαλαρώσουν.

Θεωρεί δε πως παρά το γεγονός ότι το φθινόπωρο μπορεί να φαίνεται πιο επικίνδυνο, επειδή θα μειωθούν οι μετακινήσεις, που έγιναν αυτή την περίοδο λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, θα ελεγχθεί περισσότερο μέχρι να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση είτε μέσω των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ασθένειας είτε μέσω του εμβολίου.

Η περιφέρεια συνεχίζει τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού, παρόλο που όλη την προηγούμενη περίοδο η ενημέρωση ήταν έντονη, και παραμένει έτοιμη αν χρειαστεί να βοηθήσει σε περίπτωση που απαιτηθούν τοπικά μέτρα, όπως έχει αναφερθεί.

Για αυτό και ήδη έχουν προμηθευτεί υλικά όπως μάσκες και αντισηπτικά, μετά τις αρχικές δυσκολίες που υπήρχαν την άνοιξη, και ενισχύουν όποτε χρειαστεί τόσο τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όσο και τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

«Πλέον πρέπει να μας γίνει βίωμα, ότι πρέπει να βάζουμε τη μάσκα μας σε κλειστό χώρο, και να προσέχουμε πώς χαιρετάμε τους άλλους. Είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας, και θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε το πρόβλημα» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.