Αποτελεσματα Υλοποιησης Ολοκληρωμενων Προγραμματων
«Υλοποίηση Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων: Αποτελέσματα – Ωφέλειες -Προοπτικές για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013» είναι το θέμα της διημερίδας -που διοργανώνει για δεύτερη μέρα σήμερα ο Δήμος Κομοτηνής και η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κομοτηνής (Δ.Ε.Α.ΚΟ.)- στα πλαίσια του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Κομοτηνής».
«Η αποτελεσματικότητα των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων: Τα αναμενόμενα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν; Ποια τα πραγματικά οφέλη;» και «Η προοπτική που διαφαίνεται: Με την εμπειρία που αποκομίστηκε από την υλοποίησή τους, τι προσδοκούν οι εμπλεκόμενοι φορείς για τη νέα προγραμματική περίοδο;» είναι οι θεματικές ενότητες της διημερίδας, στην οποία συμμετέχουν φορείς από το Δήμο Ηρακλείου, τη Νάουσα και την Αλεξανδρούπολη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ασχολούνται με τα προγράμματα αστικής ανάπτυξης.
Στην πόλη της Κομοτηνής υλοποιούνται δύο μεγάλα προγράμματα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης. Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στο Urban II, καθώς επίσης και το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης μέσω του ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα).
Στόχος της διημερίδας είναι η κάλυψη του προγράμματος «Ενέργειες δικτύωσης του Δήμου Κομοτηνής», όπως μετέφερε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κομοτηνής (Δ.Ε.Α.ΚΟ.). «Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή τη διημερίδα που στόχο έχει να αναπτύξουμε τις αναγκαίες και απαραίτητες επαφές μεταξύ των συντονιστών φορέων που υλοποιούν παρόμοια προγράμματα», μετέφερε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κομοτηνής (Δ.Ε.Α.ΚΟ.) Φελίνα Καζάκου.
Στο πλαίσιο της διημερίδας στους συμμετέχοντες φορείς δόθηκε δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους από την υλοποίηση Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, αλλά και να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις προοπτικές εν’ όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013. «Έχουν έρθει αρκετοί φορείς απ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας που υλοποιούν τα συγκεκριμένα προγράμματα και σκοπός μας είναι να ανταλλάξουμε τις μεταξύ μας απόψεις σχετικά με τις ενέργειες και δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, καθώς επίσης να συντονίσουμε και να προγραμματίσουμε τις ενέργειες και δράσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Urban έχει ως ομάδα στόχου τους τσιγγάνους, ενώ το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) απευθύνεται στους παλιννοστούντες. Έτσι, καλύπτονται δυο σημαντικές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες «αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης».
Η ένταξη νέων περιοχών παρέμβασης μέσα στην πόλη για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 είναι στόχος της Δ.Ε.Α.ΚΟ, ώστε η πόλη της Κομοτηνής -που έχει ακόμα ελλείψεις- να καταστεί πιο εύκολη και πιο όμορφη πόλη. «Γι’ αυτό το λόγο θα προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο να υλοποιήσουμε προγράμματα, στα οποία θα εντάξουμε και συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης». Όσο για τις περιοχές παρέμβασης, η κ. Καζάκου εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή εκπονείται μια μελέτη και μια καταγραφή, σε συνεργασία και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, «έτσι ώστε να καλυφθούν περιοχές που έχουν ανάγκη και από έργα υποδομών».
Όσον αφορά στις ομάδες στόχου για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, στόχος της Δ.Ε.Α.ΚΟ. είναι να εντάξει και τα ΑμΕΑ για να δοθεί η δυνατότητα σ’ αυτή τη μεγάλη κοινωνική ομάδα, «να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη».
Πέρα από το κομμάτι των υποδομών, γίνονται και συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις που αφορούν καταρτίσεις, σεμινάρια. «Ήδη έχουν υλοποιηθεί σεμινάρια -που αφορούσαν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας- τα οποία παρακολούθησαν πολλές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες είχαν πρόβλημα».
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, αναφερόμενος στο θέμα της διημερίδας, είπε: «Αυτό που έχουμε σαν Δήμος και από το Urban και από τα ΠΕΠ είναι δράσεις, οι οποίες πέραν των τεχνικών υποδομών αφορούν και περιοχές παρέμβασης που πέρα από τα έργα αναφέρονται σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με διάφορα προβλήματα. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι να συντονιζόμαστε, να αποκτούμε και να μεταφέρουμε τεχνογνωσία, να δεχόμαστε τις προτάσεις. Είναι πολύ σπουδαία η καταγραφή των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι ειδικές πληθυσμιακές ομάδες».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
