Αποσυρθηκε το θεμα οργανισμου εσωτερικης υπηρεσιας παιδικων σταθμων

Οι δήμοι δεν έχουν τους πόρους να αναλάβουν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και η πολιτεία αποποιείται της ευθύνης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Χρόνο με το χρόνο οι πολίτες απευθύνονται στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς για τη φύλαξη των παιδιών τους, γι’ αυτό και παρατηρείται κάθετη αύξηση των νηπίων. Στη δε Κομοτηνή από 200 που ήταν πριν τέσσερα χρόνια έφτασαν τα 700.

Το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου Κομοτηνής, Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών και ΔΕΑΚΟ εγκρίθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής.


Αποσύρθηκε όμως η γνωμοδότηση επί της αριθμ. 10/2005 απόφασης του Δ.Σ. του νομικού προσώπου με την επωνυμία Παιδικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί – Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας Δήμου Κομοτηνής μέχρι να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής και πρόεδρος των Βρεφονηπιακών Σταθμών Δάμων Δαμιανός σχολίασε τα βήματα που έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή στην κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Είμαστε περήφανοι για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Πρόκειται για έναν οργανισμό με 85 εργαζόμενους» εξήγησε ενώ πρότεινε την αναβολή της ψήφισης του συγκεκριμένου οργανισμού και την απόσυρση του θέματος.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής σημείωσε ότι το «έργο» έχει ανατεθεί στους ΟΤΑ από το 2001 και προειδοποίησε: «Για την παραπέρα λειτουργία τους δε μπορούμε ν’ αντεπεξέλθουμε στα βεβαρημένα λειτουργικά έξοδα των παιδικών σταθμών και ζητάμε αρωγή από την κυβέρνηση. Μετά από τη γνωμοδότηση κάποιων καθηγητών πανεπιστημίου και του νομικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ αποφασίσαμε αφενός να αποποιηθούμε τη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών – οι ανάλογες ενέργειες θα γίνουν μέσα στο Σεπτέμβρη – και αφετέρου να κάνουμε αγωγή εναντίον του κράτους». Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους αναγνώρισε ότι στο μεσοδιάστημα (μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου) είναι μετέωροι.

«Το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα προ τετραετίας να μην αναλάβει την αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών. Σύμφωνα, όμως, με απόφαση του 2001 ο περιφερειάρχης έφερε σ’ εμάς τις αρμοδιότητες. Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους συνδημότες μας. Από 200 παιδιά που φιλοξενούσαν οι παιδικοί σταθμοί αριθμούν 700 ετησίως» παρατήρησε ο κ. Βαβατσικλής.

Τα λειτουργικά κόστη, όπως γίνεται αντιληπτό, έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο δήμος Κομοτηνής καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου ν’ αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζητούν να κατοχυρωθούν νομικά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, κάτι που προβλέπεται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας. Μέχρι τότε, ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών Δάμων Δαμιανός πρότεινε την απόσυρση του θέματος οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, αίτημα που έγινε ομόφωνα αποδεκτό και ικανοποίησε τους εργαζόμενους.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.