«Αποσυρση τωρα…!»

Άμεση ψήφιση της σχετικής διάταξης για την άρση «των άδικων μισθολογικών ανισοτήτων» μεταξύ των υπαλλήλων των Περιφερειών, άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεση σύνταξη και ολοκλήρωση του Οργανισμού των Περιφερειών, σύμφωνα με τις προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, είναι μερικά από τα αιτήματα που διεκδικεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών (Π.Ο.Σ.Υ.Π.), η οποία πραγματοποίησε χθες 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας από τους πέντε νομούς της ΑΜ-Θ προχώρησαν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της έδρας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μη εκπλήρωση των αιτημάτων τους δίνοντας μαζικό και δυναμικό «παρών» στη χθεσινή πανελλαδική 24ωρη απεργία της Π.Ο.Σ.Υ.Π.

«Σήμερα πραγματοποιούμε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό δείχνοντας ότι γνωρίζουμε ότι κλείνουμε το «σπίτι» μας, παρόλα αυτά θέλουμε να δείξουμε σε ποιο σημείο απόγνωσης έχουμε φτάσει όλοι οι εργαζόμενοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι υπάλληλοι της Περιφέρειας διεκδικούν την επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων χαρακτηρίζοντάς τα «χρόνια, σημαντικά και ανεπίλυτα. Πλέον θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα προς την πολιτεία ότι δεν πάει άλλο».

Να σημειωθεί ότι ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα 12 διοικητήρια των υπόλοιπων Περιφερειών.

Τα καυτά προβλήματα

Ένα από τα βασικότερα αιτήματα αποτελεί για τους υπαλλήλους Περιφερειών η άρση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων των Περιφερειών, όπως ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. «Υπάρχει αδικία στο γεγονός ότι συνάδελφοι με τα ίδια τυπικά προσόντα έχουν σημαντική διαφορά στις απολαβές τους».

Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η σημαντική έλλειψη προσωπικού. «Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου προς όλους ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια θα αποχωρήσει με φυσιολογική σύνταξη το 1/2 των συναδέλφων μας. Δηλαδή από τους 1500 υπαλλήλους που είμαστε σήμερα στους 5 νομούς, θα μείνουμε γύρω στους 700. Ήδη σήμερα λειτουργούμε οριακά. Αντιλαμβάνεστε ότι με την εξέλιξη του ΕΣΠΑ θα πέσει σε εμάς η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους του. Φανταστείτε τι έχει να γίνει με τη σημαντική έλλειψη προσωπικού».


Γι’ αυτό το λόγο οι υπάλληλοι πιστεύουν ότι ο θεσμός των Περιφερειών -που είναι θεσμός ανάπτυξης του τόπου, για το μέλλον όλων, για το μέλλον των παιδιών, όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά όλων των πολιτών – κινδυνεύει άμεσα «εάν δεν λυθούν τα απαραίτητα μέτρα και δεν υποστηριχτεί αυτός ο θεσμός όπως πρέπει με προσωπικό, με οργάνωση, με κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές και με άρση των άδικων ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ των εργαζομένων».

Το ψήφισμα της Π.Ο.Σ.Υ.Π.

«Στην πρόσφατη κινητοποίηση του Συλλόγου της Περιφέρειας Αττικής της 4ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μαζική και δυναμική συγκέντρωση των εργαζομένων με τη συμμετοχή των πρωτοβάθμιων Δ.Σ. όλων των Περιφερειών έξω από το ΥΠΕΣΔΔΑ. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Υ.Π. συναντήθηκε με το Γ.Γ. κ. Π. Γεωργιάδη, ο οποίος για τη ζητούμενη άρση των άδικων εσωτερικών μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων των Περιφερειών, μας παρέπεμψε στο Ενιαίο Μισθολόγιο το 2010! Δηλαδή στο απώτερο μέλλον… Η στάση της Κυβέρνησης δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις της. Δεν επιθυμεί καμία αναβάθμιση του Δημόσιου θεσμού των Περιφερειών, που όπως όλοι γνωρίζουμε θα έπρεπε να διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη των τόπων μας και ολόκληρης της χώρας. Αντιθέτως είναι επιλογή της η συνεχής υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα των Περιφερειών, με σκοπό την εκχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των αναπτυξιακών υπηρεσιών μας, σε Ανώνυμες Εταιρείες και Ιδιώτες. Το ξεπούλημα αυτό θα οδηγήσει, χωρίς καμιά αμφιβολία, σε αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδοτήσεων, δηλαδή των γνωστών «υμετέρων». Για άλλη μια φορά τα χρήματα του ελληνικού λαού, με πρόσχημα την «ανεπάρκεια» της Δημόσιας Διοίκησης θα γίνουν λάφυρο από καιροσκόπους και τυχόν λογής τυχοδιώκτες. Για άλλη μία φορά ο ελληνικός λαός θα βλέπει τους καρπούς της ανάπτυξης, αλλά πάλι δεν θα μπορέσει να τους γευτεί. Για άλλη μια φορά η ανάπτυξη θα είναι για τους λίγους και «εκλεκτούς». Επιπλέον, τα επόμενα 2-3 χρόνια το 1/2 των εργαζομένων στις Περιφέρειες θα αποχωρήσει φυσιολογικά με κανονική σύνταξη. Αντιλαμβάνονται λοιπόν όλοι τι πρόκειται να γίνει, εάν δεν γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες προσλήψεις και ενώ το Ε.Σ.Π.Α. θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η διακήρυξη λοιπόν της κυβέρνησης για διάθεση του 80% του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Ε.Σ.Π.Α.) στην Περιφέρεια είναι επί της ουσίας ψευδεπίγραφη!

Οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών μας και ταυτόχρονα την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αμοιβών μας.

Υπερασπιζόμαστε τον καθολικό δημόσιο χαρακτήρα του θεσμού των Περιφερειών προς όφελος όλου του ελληνικού λαού και της πραγματικής ανάπτυξης των τόπων μας.

Ζητούμε:

1.Άμεση ψήφιση της σχετικής διάταξης για την Άρση των Άδικων Μισθολογικών Ανισοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων των Περιφερειών. ΟΧΙ σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων!

2. Άμεση στελέχωση των Υπηρεσιών με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. ΟΧΙ στις ευέλικτες μορφές εργασίας (STAGE κ.α.)!

3. Άμεση σύνταξη και ολοκλήρωση του Οργανισμού των Περιφερειών, σύμφωνα με τις προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων.

4. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Περιφερειακών Υπηρεσιών. Να σταματήσει η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, ο έλεγχος και η διαχείριση από Α.Ε. και Ιδιώτες.

5. Άρση της ανισότητας και ίση οικονομική μεταχείριση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των εργαζομένων με καταβολή 70 ευρώ ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας.

6. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται από τους αναγκαίους πόρους και το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό.

7. Κατοχύρωση του θεσμού της μετάθεσης εντός της Περιφέρειας. Να σταματήσουν να «βαφτίζονται» οι μεταθέσεις ως μετακινήσεις.

8. Σύγχρονα κτίρια-διοικητήρια ανά νομό με τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών. Προμήθεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού σε ΔΕΣΕ, Δασαρχεία και σε όσες Υπηρεσίες είναι αναγκαίο. Ασφαλιστική κάλυψη οδηγών και επιβαινόντων στα οχήματα που εκτελούν υπηρεσία.

9. Επαρκείς πιστώσεις για την εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών. Άμεση και έγκαιρη καταβολή των εκτός έδρας σε υπηρεσίες που προσφέρουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ).

10. Εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας μας.

11. Ένταξη όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες ως Δασικό Προσωπικό στους οποίους θα καταβάλλεται η διαφορά από τους ειδικούς λογαριασμούς που καταβάλλονται στους Δασικούς Υπαλλήλους.

Τελευταίο, άλλα όχι έσχατο:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Να σημειωθεί ότι το ανώτερο ψήφισμα συναποφασίστηκε και υπογράφηκε από τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων Περιφέρειας Α.Μ.-Θ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.