Αποστολος Κακλαμανης: «Η ελληνικη πολιτεια σεβεται τις υποχρεωσεις της απεναντι σε ολοκληρο τον πληθυσμο, ανεξαρτητως θρησκευματος»
Με την ευκαιρία της παρουσίας τού Προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη για την κήρυξη των εργασιών του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, του ζητήθηκε ο σχολιασμός της επαναδιατύπωσης του αιτήματος των αποφοίτων της ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του Προγράμματος «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων 2002-2004», για τη συμμετοχή, κατά τη διάρκεια των επιμορφωτικών σεμιναρίων, καθηγητών αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της Τουρκίας, στα μαθήματα της τουρκικής γλώσσας, μαθηματικών, φυσικής – χημείας, θρησκευτικών, γυμναστικής, τεχνικών και ωδικής. Επίσης η άποψή του για την εκπαίδευση σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά τις νέες εξελίξεις στην Κύπρο.
Ο κ. Κακλαμάνης απαντώντας υπογράμμισε ότι η δημοκρατική ελληνική πολιτεία σέβεται κατ’ αρχήν την ανεξαρτησία των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των πολιτών της ανεξαρτήτως θρησκεύματος, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο των δασκάλων. «Τα πανεπιστημιακά προγράμματα καταρτίζονται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια με τις συνεργασίες που εκείνα κρίνουν αναγκαίες για να γίνεται ένα Πρόγραμμα όσο το δυνατόν καλύτερο. Από κει πέρα οι κύριοι αυτοί οφείλουν, αν πράγματι ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση των παιδιών και δεν γίνονται ακουσίως όργανα άλλων, οφείλουν να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα στο οποίο τους καλεί το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Είναι δάσκαλοι στην ελληνική επικράτεια και διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία.
Η ελληνική πολιτεία έχει προγράμματα και για τα μειονοτικά σχολεία, διότι ως δημοκρατική πολιτεία σέβεται τις υποχρεώσεις της απέναντι σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και του δίνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε αντίθεση με άλλες χώρες. Όπως συμβαίνει με τη γειτονική μας χώρα όπου, όπως γνωρίζεται, ακόμη και τα εκατομμύρια των Κούρδων πολιτών και κατοίκων δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν καν την μητρική τους γλώσσα, όχι να έχουν σχολεία και ειδικά προγράμματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Στη συνέχεια, εφιστώντας την προσοχή «των απλών ανθρώπων» ο πρόεδρος της Βουλής, στάθηκε στο ρόλο των τοπικών κοινωνιών, τονίζοντας με έμφαση ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν διακρίσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Οι τοπικές ιδιαίτερα κοινωνίες, πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες προσπάθειες, ώστε να κατανοούν οι απλοί άνθρωποι, που είναι ο στόχος τέτοιων ενεργειών, ότι εδώ είναι το μέλλον τους, εδώ είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους. Αλλά αυτό όμως χρειάζεται ειλικρινή διάθεση και όχι την οποιαδήποτε άλλης μορφής σκοπιμότητα να υπονομεύει αυτή την προσπάθεια που αποτελεί την στρατηγική σήμερα του ελληνικού κράτους».
Σχολιάζοντας την πολιτική Ερντογκάν επισήμανε ότι βλάπτει τα συμφέροντα του τουρκικού λαού «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν διακρίσεις είμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εξετάσεις που δίνει σήμερα η Τουρκία και στην Κύπρο και στο εσωτερικό της, είναι να σεβαστεί αυτούς τους κανόνες τους οποίους δεν σέβεται. Γι’ αυτό και υπονομεύει η ίδια την πορεία της στην Ευρώπη και βλάπτει έτσι και τα πραγματικά συμφέροντα του τουρκικού λαού, διότι υπακούει και η σημερινή κυβέρνηση Ερντογκάν στη γραμμή των στρατοκρατών της Άγκυρας. Εκεί είναι το πρόβλημα, λοιπόν, και χρειάζεται πολιτική σκέψη, στρατηγική αντίληψη, για να ξεπεραστούν όλα αυτά τα προβλήματα, τουλάχιστον σε ότι μας αφορά».
Έφη Μωραΐτου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
