Απορριπτει τις κατηγοριες για υποστηριξη της ευθανασιας σκυλων ο «Σπαρτακος»

Με αφορμή συνέντευξη για το θέμα του Δημοτικού κυνοκομείου

Την αντίδραση της παράταξης του Σπάρτακου, και ιδιαίτερα του μέλους του κ. Πάρι Καλοδημίδη, προκάλεσε η συνέντευξη του κ. Μάκη Σαλασίδη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας, στην οποία είχε μιλήσει για ιδιαίτερα κακές συνθήκες στο Κυνοκομείο Κομοτηνής και αναφέρθηκε και στη δημοτική παράταξη Σπάρτακος, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε ξεκινήσει το θέμα της ευθανασίας για δικούς του ψηφοθηρικούς λόγους ως λύση.
 
«Είναι ένα ψέμα, που αναπαράγεται καιρό τώρα, τόσο από τον ίδιο τον κ. Σαλασίδη  όσο και από άλλους» σημείωσε ο κ. Καλοδημίδης, θεωρώντας την πηγή των σχολίων αυτών μέλη της φιλοζωικής Κομοτηνής, με την οποία, σημειώνει, ο κ. Σαλασίδης συνεργάζεται.
 
Θεωρεί πάντως πως κύριος στόχος έχει γίνει το κυνοκομείο του Δήμου Κομοτηνής. Όμως παράλληλα στην Κομοτηνή «τρέχουν» τρείς δομές, χωρίς άδειες και κτηνίατρο, αλλά και χωρίς να είναι γνωστές στην αρμόδια υπηρεσία και υπό έλεγχο, στις οποίες υπολογίζεται πως μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες σκυλιά, όμως αυτοί που τις λειτουργούν έχουν γίνει «τιμητές» όπως τους χαρακτήρισε, του Δημοτικού Κυνοκομείου και καταγγέλλοντες.
 
Μπορεί να μην είναι όλα καλά σε αυτό, σημείωσε, όμως έχει δομές, κτηνίατρο που δίνει αναφορά, και μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή από την οποιαδήποτε υπηρεσία για τη λειτουργία του και το επίπεδό της.
 
Ανέφερε δε πως οι φιλόζωοι δεν θα πρέπει να κατηγορούν το Δημοτικό Κυνοκομείο, αλλά να ρωτούν μόνο πώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν, αλλά και πώς θα πρέπει να ελεγχθούν από τις υπηρεσίες όλες οι δομές στις οποίες προαναφέρθηκε, μιας και είναι άγνωστη η κατάσταση των σκυλιών σε αυτές. 

Απαραίτητη η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία 

Όσο για το θέμα της ευθανασίας, σημείωσε πως ο Σπάρτακος, τόσο στη δημόσια συζήτηση όσο και στην ιστοσελίδα του έχει καταθέσει πολλές φορές απόψεις και προτάσεις για τα αδέσποτα, τόσο τοπικά όσο και για όλη την Ελλάδα, όμως δεν έχει προτείνει ευθανασία για τα σκυλιά.
 
Θεωρεί όμως ότι έχουν στραφεί εναντίον τους οι φιλόζωοι γιατί έχουν βάλει στη συζήτηση το θέμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν προβλέπει πουθενά αδέσποτα, και δεν έχει άρθρο, όπως η νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα σήμερα, ότι όταν ο σκύλος δεν υιοθετείται ή δεν χωράει σε κυνοκομείο, αφήνεται ελεύθερος, αλλά οποιοδήποτε σκυλί βρίσκεται ελεύθερο είτε ταυτοποιείται με τον ιδιοκτήτη του, είτε πηγαίνει σε δομή.
 
Αυτή η άποψη θεωρεί πως αναιρεί τη θεώρηση του φιλόζωου ακτιβιστή, που υπάρχει αποκλειστικά στη χώρα μας, γιατί οι φιλόζωοι στο εξωτερικό προσφέρουν είτε χρόνο είτε χρήματα είτε εθελοντική εργασία. 

Απαραίτητο να λειτουργήσει η τριμελής επιτροπή 

Σημείωσε δε πως θα πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά και οι τριμελείς επιτροπές του Δήμου, οι οποίες αποτελούνται από κτηνιάτρους και μπορούν να δώσουν λύσεις όπου υπάρχουν προβλήματα.
 
Η πενταμελής επιτροπή, σημείωσε, αποτελείται μεταξύ άλλων από τον αντιδήμαρχο, μέλη των φιλοζωικών, που δεν έχουν απαραίτητα την επιστημονική γνώση που μπορούν να φέρουν στο τραπέζι οι τριμελείς επιτροπές, που αποτελούνται αμιγώς από κτηνιάτρους.
 
Για αυτό άλλωστε ο νόμος έχει δημιουργήσει την τριμελή ώστε αν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στα μέλη της πενταμελούς, να αποφανθούν οι ειδικοί. Για αυτό και πιστεύει πως αποτελεί μελανό σημείο της θητείας Πετρίδη ότι δεν ενεργοποιήθηκε, έστω και τυπικά, το όργανο αυτό, δίνοντας μια διαφορετική προσέγγιση.
 
Τέλος σημείωσε πως φέτος θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για όσους δαγκώθηκαν από σκυλιά, μιας και το Νοσοκομείο διαχωρίζει αυτούς που δαγκώθηκαν από αδέσποτα από αυτούς που δαγκώθηκαν από δεσποζόμενα σκυλιά, και έτσι θα φανεί καλύτερα το θέμα.
 
Κλείνοντας πάντως σημείωσε για ακόμα μια φορά πως ο Σπάρτακος ουδέποτε μίλησε  από μόνος του για ευθανασία, απλώς σημείωσε πως αποτελεί, καλώς ή κακώς, εργαλείο διαχείρισης των σκύλων στην Ευρώπη, καθώς και επεσήμανε το γεγονός πως δεν υπάρχουν τα αδέσποτα στην Ευρώπη, όπως υπάρχουν στην Ελλάδα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.