Απορριφθηκε η μελετη για το ο­λο­κλη­ρω­με­νο Προ­γραμ­μα Βιω­σι­μης Α­να­πτυ­ξης Habitat – Agenda

Στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής συζήτησε και απέρριψε τη μελέτη για το ο­λο­κλη­ρω­μέ­νο Πρό­γραμ­μα Βιώ­σι­μης Α­νά­πτυ­ξης Habitat – Agenda, μετά από παρατηρήσεις που έγιναν από τον Κώστα Κατσιμίγα εκ μέρους του ΤΕΕ Θράκης σχετικές με την άγνοια της περιοχής από την πλευρά των μελετητών, αλλά και σχόλια που έκαναν δημοτικοί σύμβουλοι.

Η Φού­λη Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου ως εκ­πρόσω­πος του Με­λε­τη­τι­κού Γρα­φεί­ου, που είναι υ­πεύ­θυ­νο για την πρώ­τη φά­ση με­λέ­της του ο­λο­κλη­ρω­μέ­νου Προγράμ­ματος Βιώ­σι­μης Α­νά­πτυ­ξης Habitat – Agenda εξήγησε ότι «η πρώ­τη φά­ση έ­χει σα σκο­πό τον υ­πο­λο­γι­σμό μιας σει­ράς δει­κτών και την ιεράρχηση των προ­βλημά­των που δια­πι­στώ­νο­νται στην πε­ριο­χή, σύμ­φω­να με τις προ­δια­γρα­φές που θέτει το Habitat, ώ­στε στη δεύ­τε­ρη φά­ση να δια­τυ­πω­θεί το ό­ρα­μα και να θε­σπι­στούν οι στό­χοι, μέσα από προτεινόμενα έρ­γα και πα­ρεμ­βά­σεις για την ε­πί­λυ­ση των προβλη­μά­των. Στην τρί­τη φά­ση τα έρ­γα αυ­τά δια­τυ­πώ­νο­νται υ­πό μορ­φή τε­χνικού δελ­τί­ου και δη­μιουρ­γεί­ται το πρό­γραμ­μα Habitat για την πό­λη».

Ο Κώ­στας Κα­τσι­μί­γας,
ως εκ­πρό­σω­πος του ΤΕ­Ε Θράκης, έκανε λόγο για ανθρώπους που ανέλαβαν το έργο χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητας της περιοχής. Μίλησε για λάθη και ανακρίβειες που σχετίζονται με τη σύσταση του πληθυσμού, τη γεωγραφία, τη γεωλογική σύνθεση του εδάφους. Σημείωσε για τη μελέτη ότι «α­γνο­εί ε­ντε­λώς το θέ­μα του Εμπο­ρι­κού Ι­στο­ρι­κού Κέ­ντρου, που ήρ­θε το ΥΠ­ΠΟ εν α­γνοί­α ό­λων μας κι έ­κα­νε το κέ­ντρο της πό­λης αρ­χαιο­λογι­κό χώ­ρο που δεν μπο­ρείς να γκρε­μί­σεις και να αλ­λά­ξεις έ­να πα­ντζού­ρι. Αυτό που έ­χει τα­ρά­ξει την οι­κο­νο­μι­κή ζω­ή της πό­λης το α­γνο­εί τε­λεί­ως η με­λετη­τι­κή ο­μά­δα. Α­ντί­θε­τα, α­να­φέ­ρει ως ευ­και­ρί­α τη δη­μιουρ­γί­α νέ­ων γει­το­νιών στην Ε­ΚΤΕ­ΝΕ­ΠΟΛ. Για τη με­λε­τη­τι­κή ο­μά­δα το με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό με­τα­ναστών εί­ναι α­πό την Αλ­βα­νί­α» είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια παρέθεσε παραδείγματα που σχετίζονται με ανακρίβειες στην πολιτιστική δράση της πόλης. «Α­ναφέ­ρο­νται οι σύλ­λο­γοι, με­τα­ξύ των ο­ποί­ων, ο «Σύλ­λο­γος Παν­θρα­κι­κός Ο­ντά­ριο «Δη­μό­κρι­τος»», ο «Σύλ­λο­γος Φοιτη­τών Κο­μο­τη­νής Θρα­κι­κή Νε­ο­λαί­α», ε­νώ στις με­τα­κι­νή­σεις έ­χει κά­που την ανά­λυ­ση της συ­γκοι­νω­νί­ας της πό­λης και υ­πάρ­χει το δρο­μο­λό­γιο «Κο­μο­τηνή – Ξύ­δια», εννοώντας τη Φι­λύ­ρα που άλ­λα­ξε ό­νο­μα το 1960 ενώ δεν υ­πάρ­χουν τα υ­πό­λοι­πα δρο­μο­λό­για».

Ανέφερε επίσης, ο Κ. Κατσιμίγας, ότι «δεν θίγεται η γε­ω­πο­λι­τι­κή σχέ­ση της Κο­μοτη­νής με την εν­δο­χώ­ρα όπως και οι προ­ο­πτι­κές που έ­χει η πόλη σε σχέ­ση με τη βαλ­κα­νι­κή εν­δο­χώ­ρα ε­νό­ψει του α­νοίγ­μα­τος του τε­λω­νείου Νυμ­φαί­ας».

Στις υ­πο­δο­μές πο­λι­τι­σμού σημείωσε ότι η μελέτη δεν κάνει κα­μί­α α­να­φο­ρά στο ί­δρυ­μα Πα­πα­νι­κο­λά­ου – α­να­φέ­ρε­ται α­πλώς η ύπαρ­ξή του- ενώ σημειώνεται και η ύ­παρ­ξη ε­νός Βυ­ζα­ντι­νού Μου­σεί­ου.

«Πα­ράλ­λη­λα, ανα­κα­λύ­πτου­με ό­τι ο νο­μός Ρο­δό­πης ε­ξυ­πη­ρε­τεί­ται α­πό το λι­μά­νι του Πόρ­το Λάγους και συν­δέ­ε­ται α­κτο­πλο­ϊ­κώς με τη Σα­μο­θρά­κη, τη Λή­μνο και τη Λέ­σβο!»
είπε. Στα «λάθη» ο κ. Κατσιμίγας κατέγραψε την αναφορά που γίνεται στη δια­κί­νη­ση λα­θρο­με­τα­να­στών, όπου εξήγησε πως το συγκεκριμένο γεγονός δεν επηρεάζει την κοι­νω­νί­α της πό­λης, όπως επιχειρείται να φανεί.

Ερχόμενος σε θέματα που αφορούν στον κατασκευαστικό κλάδο είπε: «Για το ντόπιο κα­τα­σκευα­στι­κό δυ­να­μι­κό, η με­λέ­τη λέ­ει πως οι με­λε­τη­τές ανέ­τρε­ξαν στα μη­τρώ­α με­λών του ΤΕ­Ε, αλλά ε­μείς δεν τους εί­δα­με πο­τέ. Εάν είχαν κάνει μια εν­δε­λε­χή έ­ρευ­να στην πό­λη μας θα κα­τα­λά­βαι­ναν ό­τι τε­ρά­στια με­ρίδα της κα­τα­σκευα­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στην Κο­μο­τη­νή κα­λύ­πτε­ται α­πό κατα­σκευα­στές ερ­γο­λά­βους, υ­περ­γο­λά­βους, ε­μπό­ριο υ­λι­κών, α­πό γει­το­νι­κούς νο­μούς, κυ­ρί­ως α­πό την Ξάν­θη, φαι­νό­με­νο που θα πρέ­πει να ε­ρευ­νη­θεί. Το χρή­μα που δια­κι­νή­θη­κε και νο­μί­ζα­με ό­τι έ­με­νε στην Κο­μο­τη­νή πή­γε στην Ξάν­θη» διατύπωσε.

Ο Γιώργος Πε­τρί­δης σχολίασε ό­τι το πρό­γραμ­μα εί­ναι πο­λύ ση­μα­ντι­κό «μια κα­λή ευ­και­ρί­α για την πό­λη μας ν’ α­ξιο­ποι­ή­σει τις δυ­να­τό­τη­τες αυ­τού του με­λε­τη­τι­κού σχή­μα­τος για να προ­κύ­ψει έ­να α­πο­τέ­λε­σμα τέ­τοιο, που να α­ντα­ποκρί­νε­ται και στη σπου­δαιό­τη­τα του εγ­χει­ρή­μα­τος», ενώ επαίνεσε ταυτόχρονα το ΤΕΕ για τη συμβολή του, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες.

Ο έτερος μηχανικός του σώματος, Κίμων Κα­λι­δι­ρι­μπτζής παρατήρησε ό­τι το πρό­γραμ­μα μπο­ρεί να λειτουργήσει ως «μπού­σου­λας για την α­να­πτυ­ξια­κή πο­ρεί­α της πε­ριο­χής και θα πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί και ό­χι να μπει σ’ έ­να ντου­λά­πι». Συμφώνησε όμως να ε­πι­στρα­φεί η πρώ­τη φά­ση της μελέτης.

Ο Αλή Μέρτογλου σχολίασε ότι οι μελετητές δεν έλαβαν υπόψη τις παρατηρήσεις που έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Κομοτηνής, παρατήρηση με την οποία διαφώνησε η κ. Παπαγεωργίου.

Στο τέλος της συζήτησης, η μελέτη απορρίφθηκε για να την επεξεργαστεί εκ νέου το συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο και να την επαναφέρει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.