Απονομη υποτροφιων COSMOTE στην Κομοτηνη

Για έβδομη συνεχή χρονιά, η COSMOTE προκήρυξε 10 Υποτροφίες για πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών Α.Ε.Ι. όλων των κλάδων. Οι «ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ COSMOTE» εντάσσονται στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της COSMOTE, με το οποίο η εταιρία κάνει πράξη τη δέσμευσή της να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων. Οι δέκα υποτροφίες ύψους 12.000€ η κάθε μια ισχύουν για πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών Α.Ε.Ι. όλων των κλάδων με στόχο την ενίσχυση της περιφέρειας και ειδικότερα των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών που προέρχονται από αυτή.

Για πρώτη φορά φέτος η απονομή των υποτροφιών έγινε στην πόλη στην Κομοτηνής, σε μια προσπάθεια στήριξης και προβολής των τοπικών κοινωνιών. Έτσι την Τετάρτη το μεσημέρι υπό την παρουσία του ΟλυμπιονίκηΠύρρου Δήμα έγινε η απονομή των υποτροφιών στους φοιτητές που αρίστευσαν στις εισαγωγικές εξετάσεις των Πανεπιστημίων. Παρόντες ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, ο αντιπρύτανης Σάββας Τοκμακίδης, οι βραβευθέντες και συγγενείς τους. Να σημειωθεί ότι από το Νομό Ροδόπης βραβεύτηκαν η Ασλή Περεντέ η οποία εισήχθη την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η Ευανθία Κωνσταντινίδου, που εισήχθη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου, η Σταματία Τσιρώζη, που εισήχθη στη Νομική του Αριστοτελείου και η Σταυρούλα Κωστάκη που εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της COSMOTE. «Είμαι στην ομάδα της COSMOTE, στηρίζουμε νέα παιδιά και είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε την Περιφέρεια. Στηρίζουμε τα όνειρα των νέων παιδιών, τις προσπάθειές τους, τη δίψα τους για γνώση. Επιβραβεύουμε την προσπάθειά τους και τον αγώνα τους. Καλώς ή κακώς όλες οι οικογένειες έχουμε κάποια προβλήματα. Το να επιβραβεύεται η προσπάθεια και των παιδιών και της οικογένειας πιστεύω ότι είναι σημαντικό και αποτελεί βοήθεια για τα νέα παιδιά»

Στο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία του Πύρρου Δήμα τον οποίο χαρακτήρισε «διαχρονικό σύμβολο της νέας γενιάς και πρότυπο ζωής για πολλούς από εμάς. Για τον τοπικό ΟΤΕ και σε περιφερειακό επίπεδο έχω αξιολογημένη άποψη, μια εξαιρετική θεσμική συνεργασία και μάλιστα πανελλήνια η οποία έχει βραβευτεί πολλές φορές. Εκθειάζω την πρωτοβουλία της COSMOTE να βραβεύσει τα νέα παιδιά και κυρίως παιδιά από φτωχές οικογένειες». Απευθυνόμενος δε στα παιδιά τα ευχήθηκε καλή διαδρομή, σημειώνοντας «ότι στο πανεπιστήμιο δεν κοινωνικοποιείστε μόνο στις διάφορες κοινωνικοπολιτικές αξίες αλλά το πανεπιστήμιο δίνει την ευκαιρία να κινηθείτε μέσα σε κινήματα κοινωνικής αμφισβήτησης Αλλάξτε ό,τι κακό έχουμε χτίσει εμείς οι μεγαλύτεροι φτιάξτε μια χώρα καλύτερη από αυτή που θα παραλάβετε»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Κοτσάκης καλωσόρισε τον Πύρρο Δήμα «που πολλές φορές με τις προσπάθειές του μας έδωσε ένα ιδιαίτερο συναίσθημα εθνικής υπερηφάνειας», ενώ συγχρόνως έδωσε συγχαρητήρια στην COSMOTE για την πρωτοβουλία της αυτή αλλά και στον Πύρρο Δήμα «η παρουσία του οποίου αναδεικνύει το θεσμό», όπως επίσης και στους στους πρωτεύσαντες μαθητές «που στο πρόσωπό τους αλλά και στο πρόσωπο των άλλων παιδιών μας αισιοδοξούμε ότι αυτή η χώρα μπορεί, και είμαι σίγουρος, ότι θα γίνεται καλύτερη. Σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες στη ζωή σας. Τώρα ξεκινάτε αλλά να ξέρετε ότι αυτή την προσπάθεια την πετύχατε μέσα από αξιοπρέπεια και αγώνα καθημερινό. Είμαι σίγουρος ότι στα πρόσωπά σας βλέπουμε τη νέα γενιά που θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα μας σε όλους τους θεσμούς και σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. Συγχαρητήρια και πραγματικά συγχαρητήρια στην COSMOTE που διάλεξε την ακριτική μας πόλη για την απονομή των βραβείων, η οποία τόσα χρόνια μακριά από την Αθήνα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της ώστε να προλάβει τις εξελίξεις που η υπόλοιπη Ελλάδα εδώ και χρόνια έχει καταφέρει. Μέσα από αυτή τη νέα γενιά είμαστε ακόμη πιο αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε η πόλη μας να γίνει πιο σύγχρονη και καλύτερη».

Αθανάσιος Κυρατζής, καθηγητής: «Όταν έχουμε ανώτατη εκπαίδευση ισχυρή τότε έχουμε και ισχυρή κοινωνία»

Από την πλευρά της COSMOTE χαιρέτισε ο κ. Αθανάσιος Κυρατζής, καθηγητής, ο οποίος αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της επιλογής των βραβευθέντων. «Τέσσερα χρόνια είμαι στην επιτροπή επιλογής και πιστεύω ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά. Για πρώτη φορά συμμετείχα το 2004 και από τότε συνεχίζω κανονικά. Θέλω να πω ότι η επιλογή δεν είναι τόσο εύκολη, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί πρωτοετείς με πολύ υψηλό επίπεδο και με κοινά στοιχεία. Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι ότι υπάρχουν φοιτητές με πολύ καλές επιδόσεις στις εισαγωγικές εξετάσεις που προέρχονται από οικογένειες όχι προνομιακές. Δεν είναι λίγοι αυτοί και η επιλογή ήταν δύσκολη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των υποτροφιών γιατί ήταν δύσκολη η επιλογή. Πιστεύω ότι είστε οι καλύτεροι και για αυτό θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ αυτά που είπε και ο κ. Νομάρχης. Να έχετε καλές δουλειές και να πετύχετε αυτά που θέλετε στη ζωή σας. Τα ΑΕΙ της Ελλάδας είναι καλά είναι από αυτά που έχουν πολύ καλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό και είναι τα πανεπιστήμια αυτά που πρωτοστατούν σε πολλούς τομείς αν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθος της Ελλάδος σε σχέση με άλλες χώρες. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα γίνουν πολύ καλύτερα γιατί το θέλουν όλοι αυτό. Όταν έχουμε ανώτατη εκπαίδευση ισχυρή τότε έχουμε και ισχυρή κοινωνία. Με βάση αυτά τα στοιχεία τα τέσσερα χρόνια προχωρήσαμε σε πολλές αλλαγές που δεν έγιναν στην τύχη αλλά για να μπορέσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά. Ζούμε σε μια ανταγωνιστική κοινωνία και δεν μπορεί να μένουμε σε αυτά που είχαμε πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός στην ανώτατη εκπαίδευση. Έχεις να συναγωνισθείς πολλές χώρες και πολλά πανεπιστήμια με μεγάλες παραδόσεις και με πολλά πλεονεκτήματα και οι αλλαγές που έγιναν απέβλεπαν προς μια τέτοια κατεύθυνση».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.