Απομαχοι της δουλειας, αλλα οχι απομαχοι του αγωνα

Δυναμικό συλλαλητήριο από τους συνταξιούχους στην Κομοτηνή

Με κεντρικό μήνυμα ότι μπορεί να είναι απόμαχοι της δουλειάς, αλλά δεν είναι απόμαχοι του αγώνα, διαδήλωσαν χθες στην Κομοτηνή κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό δεκάδες συνταξιούχοι από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθώς επίσης από το νομό Σερρών. Η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης και η πορεία διαμαρτυρίας, που ακολούθησε, χαρακτηρίστηκαν από ικανοποιητική μαζικότητα και από παλμό. Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο διαμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχτούν νέες περικοπές στις συντάξεις και στα δικαιώματά τους, ενώ κάλεσαν τις νεότερες γενιές να διεκδικήσουν τα δικά τους δικαιώματα και να προασπίσουν όλα εκείνα που τους έχουν κληροδοτήσει με αγώνες οι παλαιότεροι. 

Δήμος Κουμπούρης
 
«Θα διεκδικήσουμε όλα τα δικαιώματά μας και δε θα τους χαρίσουμε τίποτα»

Στην Κομοτηνή, για να δώσουν το «παρών» στο περιφερειακό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, ένα από τα 8 που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες σε όλη την ελληνική επικράτεια, βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδος, κ. Δήμος Κουμπούρης, και ο οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, κ. Χρήστος Κολοβός.  «Είμαστε στο δρόμο του αγώνα και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», διαμήνυσε στο χαιρετισμό του ο κ. Κουμπούρης. Προτάσσοντας  ως αιχμή των διεκδικήσεων το αίτημα για απόσυρση του προωθούμενου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, έσπευσε  να επισημάνει ότι «επιπλέον θα διεκδικήσουμε, με βάση τις σημερινές ανάγκες και με βάση τις περικοπές που μας έχουν γίνει, όλα τα δικαιώματά μας και δε θα τους χαρίσουμε τίποτα». «Αυτό είναι το μήνυμά μας στην κυβέρνηση και σε όλους εκείνους που έχουν υπηρετήσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μεγάλου κεφαλαίου», συμπλήρωσε. Απευθυνόμενος, τέλος, προς τη νέα γενιά, την κάλεσε «να αγωνιστεί με κάθε τρόπο, να μην παραχωρήσει τα δικαιώματά της, να παλέψει για νέα δικαιώματα με βάση τον πλούτο που έχουν παράξει και οι παλιές γενιές και που παράγει και η σημερινή γενιά».

Χρήστος Κολοβός
 
«Δεν μας ταιριάζει ο καναπές και η απραξία»

«Οι συνταξιούχοι δεν τα βάζουν κάτω», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Κολοβός. «Θα μας βρουν μπροστά τους, δε θα περάσουν εύκολα όλα αυτά τα μέτρα», ξεκαθάρισε. «Παλεύουμε να κρατήσουμε τις συντάξεις μας, γιατί με αυτές θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας», συνέχισε, «ενώ όπως είναι γνωστό με αυτές τις συντάξεις πάρα πολλοί συνάδελφοι βοηθούν τα παιδιά τους, που είτε είναι άνεργα είτε δουλεύουν με 300 και 400 ευρώ. Γι’ αυτό λέμε «όχι» σε αυτό το σχέδιο, που προτείνει η κυβέρνηση, το οποίο ξεθεμελιώνει το ασφαλιστικό μας σύστημα. Οι συνταξιούχοι βάλαμε πλάτη όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να υπάρχει ένα ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει στοιχειωδώς παροχές για τους ανθρώπους. Σήμερα λοιπόν δεν μας ταιριάζει ο καναπές και η απραξία. Πρέπει όλοι να βγούμε στους δρόμους, για να μπορέσουμε να τους σταματήσουμε».

Γιώργος Γεωργίου
 
«Σήμερα μπορεί κανείς να δει το μέλλον στο παρόν της υγειονομικής περίθαλψης»

«Σήμερα μπορεί κανείς να δει το μέλλον στο παρόν της υγειονομικής περίθαλψης», υπογράμμισε ο γραμματέας της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης, κ. Γιώργος Γεωργίου, παρατηρώντας ότι «όποιος έχει λεφτά μπορεί να πάει στον γιατρό, όποιος δεν έχει πεθαίνει». «Έτσι προγραμματίζουν και για το συνταξιοδοτικό», έσπευσε να επισημάνει, όπου «θα υπάρχει μία υποτυπώδης σύνταξη, η οποία μας γυρίζει στο 1900». «Εμείς πληρώσαμε τις εισφορές μας και έχουμε απαίτηση να βρεθούν τα χρήματά μας», ξεκαθάρισε κλείνοντας, «να πάνε ξανά στα ταμεία μας, να ανακεφαλαιοποιηθούν, ώστε να έχουμε μια σοβαρή αξιόπιστη περίθαλψη στο τέλος της ζωής μας». 

Κώστας Πανταζίδης
 
«Δεν έχουν το δικαίωμα να μας κόβουν από αυτά που έχουμε πληρώσει με ιδρώτα και αίμα»

«Δεν έχουν το δικαίωμα να μας κόβουν από αυτά που έχουμε πληρώσει με ιδρώτα και αίμα», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ της Αλεξανδρούπολης, κ. Κώστας Πανταζίδης. «Έχουμε φτάσει πλέον στο αμήν, δεν αντέχουμε άλλες περικοπές», τόνισε, καλώντας την κυβέρνηση «να καταλάβει ότι αυτά που θέλουν να μας κόψουν είναι χρήματα δικά μας, είναι χρήματα πληρωμένα». «Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε, γιατί έχουμε πληρώσει 45 χρόνια ένσημα», συμπλήρωσε. «Να σταματήσουν τις περικοπές και να σταματήσουν να μας κόβουν την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη», κατέληξε.

Ευστράτιος Μπόρος
 
«Εμείς πληρώσαμε επί 40 χρόνια τις εισφορές μας και απαιτούμε να μας δώσουν αυτά που μας ανήκουν»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ από τον νομό Σερρών, κ. Ευστράτιος Μπόρος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «εμείς πληρώσαμε επί 40 χρόνια τις εισφορές μας και απαιτούμε να μας δώσουν αυτά που μας ανήκουν». «Όχι άλλες μειώσεις», επισήμανε αγανακτισμένος, υπενθυμίζοντας ότι οι μέχρι τώρα περικοπές έχουν στερήσει από τους συνταξιούχους έως και 50-55% των αποδοχών τους. «Γι’ αυτό λοιπόν ζητάμε από τον κόσμο και από τα μέλη μας να είναι στους δρόμους, για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης», συνέχισε, απευθύνοντας το ίδιο μήνυμα και προς τους νεότερους σε ηλικία, τους οποίους προειδοποίησε ότι με τους τελευταίους νόμους είναι αβέβαιο αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.