Απολογιστικη συνεντευξη του βουλευτη Ροδοπης Γ. Πεταλωτη

Την πρώτη συνέντευξη τύπου με την ιδιότητα βουλευτή Ροδόπης παραχώρησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής στο ξενοδοχείο Αχίλλειον, κάνοντας απολογισμό της δράσης του και σύντομη αναφορά στο πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε σε θέματα εθνικού και τοπικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων η ακρίβεια, η ανεργία, το ασφαλιστικό, η δημόσια τάξη, ο χρυσός, το νοσοκομείο Κομοτηνής.

Ο βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής ευχαρίστησε τους συμπολίτες μας που τον τίμησαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Με την ευκαιρία εξέφρασε τις ευχές του στους συμπολίτες της μειονότητας για την γιορτή του Μπαϊραμιού, καθώς και στους Χριστιανούς για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο κ. Πεταλωτής έκανε σύντομη αναφορά στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στη δράση του. Αναφερόμενος στο ρόλο του ως βουλευτή, ισχυρίστηκε ότι είναι ένας υπεύθυνος ρόλος για κάποιον που «θέλει να κάνει σοβαρή πολιτική».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ακρίβεια που σαρώνει την ελληνική οικογένεια, καθώς και στην τεράστια ανεργία που καλύπτει ως φάσμα τους νέους, κυρίως, αλλά και τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας. Πρόκειται για κοινωνικό ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, που αγγίζει όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. «Ζούμε δύσκολες ημέρες. Μόλις προχθές είχαμε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα που είχε να κάνουν με την αντίδραση των Ελλήνων πολιτών απέναντι σε μια συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή για το ασφαλιστικό που δεν είναι ένα απλό νομοσχέδιο, αλλά έχει να κάνει και με την δύσκολη ζωή που περνάει ο Έλληνας πολίτης. Ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας σαρώνει πραγματικά την ελληνική οικογένεια. Καθημερινά υπάρχει κίνδυνος της ανεργίας».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ασφαλιστικό ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη ξεκάθαρης θέσης από πλευράς της για το θέμα του ασφαλιστικού. «Το ασφαλιστικό είναι φάντασμα, όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη και διαφανής θέση από την πλευρά της κυβέρνησης για το ποια είναι η πρόθεσή της. Κανείς από εμάς δεν γνωρίζει εάν θα πάρει σύνταξη, σε πόσα χρόνια θα πάρει σύνταξη και τι σύνταξη θα πάρει. Αυτή η ανασφάλεια περικόπτει κάθε διάθεση παραγωγική, δημιουργική όλων μας».

Αντίθετο το ΠΑΣΟΚ στον προϋπολογισμό

Κάθετα αντίθετο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ -δια στόματος του βουλευτή Ροδόπης κ. Πεταλωτή- απέναντι στον προϋπολογισμό της Βουλής που αναμένεται να συζητηθεί την Κυριακή. Όπως μετέφερε ο κ. Πεταλωτής, τόσο το κόμμα του όσο και ο ίδιος είναι έτοιμος να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος, καθώς χαρακτήρισε ως «πλασματικό» και «ανακριβή» τον προϋπολογισμό αυτό που «όταν αναλυθεί σημείο προς σημείο δείχνει μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μάχη έτσι ώστε να αποκαλυφθεί τι υπάρχει πίσω από έναν προϋπολογισμό, ο οποίος μας προδιαθέτει στο τι μέρες ακριβώς θα έρθουν για την ελληνική κοινωνία». Ειδικότερα, έκανε λόγο για αναλγησία της κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση νόμου 97 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -που συζητήθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα- που πρότειναν να καταβληθεί επίδομα θέρμανσης σε ειδικές κατηγορίες των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. «Υπήρχε μια σθεναρή αντίδραση της κυβέρνησης να καταβάλει το επίδομα θέρμανσης, το οποίο ήταν ελάχιστο μπροστά στα έσοδα που έχει η πολιτεία από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου».

Ολυμπιακή

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ, ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για έλλειψη σχεδίου και στις δυο περιπτώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά. «Δίνουμε ένα πακέτο μετοχών σε δικούς μας ιδιώτες, αναδιπλωνόμαστε και δημιουργούμε το αίσθημα ότι προσπαθούμε να πουλήσουμε τα πάντα. Η ΝΔ κατηγορούσε κάποτε το ΠΑΣΟΚ ότι πουλάει τα ασημικά του κράτους και τώρα πουλάει περισσότερα και μάλιστα κάνει εκποιήσεις – χαριστικές τις περισσότερες φορές – που αφορούν στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης της χώρας μας, ήτοι εθνικές αερομεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια (ΔΕΗ). Σ’ αυτούς τους τομείς το κράτος θα έπρεπε να διατηρεί το πάνω χέρι» είπε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού καθώς επίσης διαπραγματευτικής και διεκδικητικής διάθεσης απέναντι σε ιδιώτες, οι οποίοι «φαίνεται ότι είναι οι μόνοι που ευνοούνται από το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί».

Παιδική πορνογραφία

Στη συνέχεια, ο Γ. Πεταλωτής στάθηκε στις πολύ πρόσφατες εξελίξεις και τις από την Αθήνα προερχόμενες ειδήσεις. «Ψηφίστηκε χθες μια τροπολογία, για άσχετο νομοσχέδιο που αφορούσε στην κύρωση διεθνούς σύμβασης για την παιδική πορνεία και την εκμετάλλευση των παιδιών και η ΝΔ έφερε τη γνωστή τροπολογία για τις κάμερες η οποία μας ταλάνισε και θα μας ταλανίσει ως κοινωνία. Ο Big Brother θα υπάρχει πάντα και θα μας παρακολουθεί και είναι θέμα που άπτεται της πολιτικής αλλά και της προσωπικής αξιοπρέπειας του καθενός. Υπάρχει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το οποίο εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση απόφασης. Έρχεται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με μια γνωμοδότηση -γι’ αυτό καταγγείλαμε και κομματικοποίηση της δικαιοσύνης- να προλάβει την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πατάει πάνω στη γνωμοδότηση αυτή και φέρνει αυτή την άσχετη τροπολογία η οποία ψηφίστηκε χθες».

Ο κ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε ότι οι κάμερες δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για πάταξη της εγκληματικότητας καθώς υπάρχουν άλλοι τρόποι, τους οποίους «δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν τους χρησιμοποιεί».

Αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης

Αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ορίστηκε ο βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, πράγμα που αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ευθύνη για τον ίδιο. «Τα θέματα δημόσιας τάξης έχουν διπλό χαρακτήρα. Από τη μια πλευρά, έχουμε τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα που σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν πρέπει να θίγονται. Από την άλλη, έχουμε και αστυνομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι υπάλληλοι οι οποίοι είναι κακοπληρωμένοι και οι οποίοι ζουν σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκά δεδομένα και συνεπώς θα πρέπει να βρούμε εκείνη την ισορροπία για να έχουμε μια δημόσια τάξη που να αρμόζει σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, υπάρχει τεράστια ανασφάλεια. Να σημειωθεί ότι κατέθεσε τρεις Ερωτήσεις στη Βουλή. Η μια απ’ αυτές αφορά την στατιστική, σύμφωνα με την οποία, κατά 80% οι πολίτες της Ελλάδας αισθάνονται ανασφαλείς και πιστεύουν ότι τα θέματα της δημόσιας τάξης θα αντιμετωπίζονται μόνο με τη σύμπραξη ιδιωτικής αστυνόμευσης. «Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο τεράστιο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά φέρνουμε συμπληρωματικά τις γνωστές εταιρείες SECURITY για να αισθανόμαστε άνετα. Βέβαια, έχουμε και μια εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανίδα, ο οποίος δίνει κατευθυντήριες οδηγίες για την αστυνόμευση γιατί διαπιστώνει ότι σε μεγάλες συνοικίες δεν υπάρχει καθόλου αστυνόμευση σε μεγάλο μέρος του 24ώρου. Αυτή η ανασφάλεια πρέπει κάποτε να σταματήσει με τη δημόσια τάξη να στραφεί σε πραγματικά θέματα προστασίας και ασφάλειας των πολιτών». Για τεράστιο κύμα ρατσισμού που εκδηλώνεται τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας μας έκανε λόγο ο κ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι στρέφεται κυρίως σε μετανάστες.

Στο 17% η ανεργία στην περιοχή μας

Το θέμα της ανεργίας είναι αυτό που θα απασχολήσει τον κ. Πεταλωτή και τους συνεργάτες του στην επόμενη περίοδο, καθώς αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα. Στο 17% φτάνει η ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος έρχεται να διαψεύσει τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. «Είναι γνωστό ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή. Όταν έχουν χαθεί 2.500 θέσεις εργασίας πώς είναι δυνατόν αντί να αυξάνεται, να μειώνεται η ανεργία; Ετοιμάζουμε στοιχεία έτσι ώστε να κάνουμε μια επερώτηση στη Βουλή να θέσουμε κεντρικό θέμα την αποβιομηχάνιση της περιοχής μας».

Να εκσυγχρονιστεί το Νοσοκομείο Κομοτηνής

Μείζον ζήτημα για την περιοχή μας αποτελεί το θέμα του Νοσοκομείου Κομοτηνής., σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή. «Εδώ πέρα υπάρχει μια συστηματική εξαπάτηση. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται σ’ αυτό το χάλι. Το μόνο που το σώζει είναι η δουλειά του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού που όμως έχει φτάσει στα όρια της αντοχής. Δεν μπορεί με θέσεις Stage να καλύπτονται οι βάρδιες που είναι και παράνομο», είπε ο κ. Πεταλωτής τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την παροχή στοιχειώδους περίθαλψης στην περιοχή μας. «Εμείς ζητάμε τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του υπάρχοντος νοσοκομείου και από κει και πέρα μακάρι να κατασκευαστεί ένα νέο νοσοκομείο».

Που είναι το επίδομα των 3.000 ευρώ;

Κλείνοντας, ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε στους πλημμυροπαθείς της περιοχής μας και ειδικότερα στο επίδομα των 3.000 ευρώ που δεν έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής σε καμία από τις οικογένειες για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών. «Δεν μπορεί ένα μήνα μετά από τις πλημμύρες να μην έχει πάρει κανείς ούτε ένα ευρώ. Τα ψίχουλα που δόθηκαν στους δήμους με 100 και 150 χιλ. ευρώ -και ευχαριστήσαμε σε όλα τα επίπεδα την κυβέρνηση- δεν φτάνουν ούτε για να σκαφθεί μια τάφρος, ένα χαντάκι 2 μέτρων κι όχι να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Επιτέλους, πρέπει να αποκτήσουμε σοβαρότητα».

Τέλος, να σημειωθεί ότι μετά την συνέντευξη Τύπου ο κ. Πεταλωτής παρέθεσε γεύμα προς τους δημοσιογράφους, ενώ τους προσέφερε και Χριστουγεννιάτικο δώρο.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.