Απολογισμος της θητειας της κ. Θεοδωρας Κοκλα εν οψει αλλαγης σκυταλης

Τα σκήπτρα της περιφερείας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης παραδίδει σήμερα και επίσημα η γ.γ. κ. Θεοδώρα Κόκλα στον αιρετό διάδοχό της, κ. Άρη Γιαννακίδη. Η κ. Κόκλα υπηρέτησε το θεσμό για παραπάνω από έναν χρόνο και εχθές Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου παρέθεσε συνέντευξη τύπου, προκειμένου να κάνει τον απολογισμό της θητείας της. Στον πρόλογο της υπογράμμισε τη δυσμενή συγκυρία κατά την οποία, ανέλαβε τη διοίκηση της περιφερείας, που αφενός εξαρτιόταν από την από την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και αφετέρου από τις πολλές αδυναμίες της διοίκησης. Υπό αυτές τις συνθήκες τον ορθολογισμό των δαπανών όρισε ο πρώτιστο στόχο, παράλληλα βεβαία με την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιφέρειάς μας. ερωτηθείσα για το πολιτικό της μέλλον, απέφυγε να απαντήσει, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι πολύ νέα, για να αποχωρήσει από την πολιτική.

Σε εντυπωσιακό βαθμό η αξιοποίηση του προγράμματος του Γ΄ΚΠΣ

Προχωρώντας αναλυτικά στον απολογισμό του έργου της, η κ. Κόκλα αναφέρθηκε αρχικά στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα, όπου τόνισε πως «η ολοκλήρωση του προγράμματος του Γ ΄ΚΠΣ ήταν μία σημαντική και επίπονη διαδικασία, αναγκαία, ώστε η χώρα να εκταμιεύσει το σύνολο της αναλογούσας κοινοτικής χρηματοδότησης». Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε, το πρόγραμμα αυτό αξιοποιήθηκε κατά την τελευταία χρονιά σε εντυπωσιακό βαθμό. Κι αυτό γιατί, ενώ μέχρι την 31.12.2009 είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία κλεισίματος για έργα, που αντιστοιχούσαν σε 4% του προϋπολογισμού του προγράμματος, αντίθετα, κατά την περίοδο 1/1/2010 έως 30/9/2010 ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία σε ποσοστό 99,6% του προϋπολογισμού του προγράμματος».

Τρεις οι άξονες προτεραιότητας στο ΕΣΠΑ

Στη συνέχεια εστίασε στο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αναπτύσσονται δράσεις σε τρεις άξονες προτεραιότητας. Στους άξονες αυτούς ανήκουν καταρχήν οι υπηρεσίες και οι υποδομές, όπου περιλαμβάνονται έργα, που κατατείνουν στη μείωση του χρόνου και κόστους μετακίνησης προσώπων και αγαθών, στη βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών και στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης. Δεύτερος άξονας είναι η ψηφιακή σύγκλιση και η επιχειρηματικότητα, με έργα που έχουν να κάνουν με την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών στις ΜΜΕ και την προώθηση επενδυτικών σχεδίων με έμφαση στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υποδομών. Η αειφόρος ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής είναι ο τρίτος άξονας, που περιλαμβάνει έργα που αφορούν την ανάπτυξη περιβαλλοντικών υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, την ορθολογική διαχείριση υδατικών και ενεργειακών πόρων, τη διαχείριση κινδύνων (ιδίως από πλημμύρες και ρύπανση), την αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, υποδομές υγείας και εκπαίδευσης, κοινωνικές υποδομές και έργα ανάπτυξης τουρισμού και πολιτισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε η κ. Κόκλα, η πρόοδος του ΕΣΠΑ κατά το 2010 εμφάνισε σημαντική αύξηση σε σχέση με τα ποσοστά της προηγουμένης χρονιάς.

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης

Ένα πρόγραμμα, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της περιφερείας ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Κόκλα, ήταν το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης. «Οι γενικοί σκοποί του προγράμματος ήταν η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της τοπικής οικονομικής βάσης, βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής, η ενίσχυση διατοπικής – διακρατικής συνεργασίας». Όπως δήλωσε η κ. Κόκλα, «η ανάδειξη και προστασία του απαράμιλλου φυσικού περιβάλλοντος της ορεινής περιοχής της Ροδόπης και η ενεργοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της, αποτελούν για την Περιφέρεια ΑΜΘ κεντρικό στόχο του αναπτυξιακού της σχεδιασμού, τον οποίο φιλοδοξεί να επιτύχει μέσω του εν λόγω ειδικού προγράμματος».

Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης

Εκτός από το πρόγραμμα για τις ορεινές περιοχές, κατά την τρέχουσα χρονιά η Περιφέρεια ΑΜΘ πήρε την πρωτοβουλία να καταρτίσει και να υλοποιήσει σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης της. Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη ως απόκριση στην ευρωπαϊκή οδηγία, κατά την οποία τα κράτη – μέλη υποχρεούνται να υιοθετήσουν στρατηγική για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση των παράκτιων ζωνών τους, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της ήπιας αναπτύξεως των ευπαθών οικοσυστημάτων, της φέρουσας ικανότητας και της βιωσιμότητας τους. Όπως δήλωσε η κ. Κόκλα «το εν λόγω πρόγραμμα είναι στην ουσία του ένα σχέδιο υλοποίησης δράσεων διατήρησης και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, ενίσχυσης της τοπικής οικονομικής βάσης με συμμετοχή ιδιωτικών επενδύσεων, βελτίωσης της ποιότητας ζωής και ανάπτυξης διασυνοριακής συνεργασίας».

Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που εστίασε την προσοχή της στη συνέχεια, ήταν οι δράσεις αρωγής και ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ανέφερε δε την υπογραφή του καταστατικού ίδρυσης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Δίκτυο Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης», από εκπροσώπους γυναικείων συνεταιρισμών, που έχει ως σκοπό τη στήριξη και προβολή του έργου της Περιφέρειας, έτσι ώστε να παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Προς στήριξη δε αυτής της πρωτοβουλίας, η Περιφέρεια ανέλαβε επίσης τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης κτιρίου, στο 8ο χλμ της Ε.Ο. Ξάνθης – Σταυρούπολης, στο οποίο θα δημιουργηθεί το πρώτο εκθετήριο.

Αντιπλημμυρικά έργα

Στη συνέχεια η κ. Κόκλα αναφέρθηκε στο έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των παρέβριων περιοχών, που όπως δήλωσε, «με αφορμή τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου τον Φεβρουάριο του 2010, η Περιφέρεια ΑΜΘ, ανέλαβε τη μελέτη και εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών εργασιών, οι οποίες διεξήχθηκαν σε τρεις φάσεις». Κατά την πρώτη φάση πραγματοποιήθηκαν οι άμεσα αναγκαίες επεμβάσεις, ώστε να προστατευθούν παρέβριοι οικισμοί, που κινδύνευαν, στη συνέχεια διεξήχθηκαν εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης, προσωρινού χαρακτήρα, για την αποτροπή επικείμενου νέου κινδύνου από αναμενόμενα νέα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ κατά τους μήνες Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο δημοπρατήθηκαν δώδεκα συνολικά έργα, οριστικής αποκατάστασης των τρωθέντων αναχωμάτων του ποταμού Έβρου, τα οποία και αποπερατώθηκαν περί τα τέλη Νοεμβρίου 2010. Η κ. Κόκλα υπογράμμισε τη σημαντική μείωση της δαπάνης για την αντιπλημμυρική προστασία της παρέβριας περιοχής, παρατηρώντας δε ότι τα ποσοστά μείωσης της δαπάνης σε σχέση με το 2006 και το 2007 ανέρχονται σε 66% και 37% αντίστοιχα.

Ακύρωση ανάθεσης έργων με εκπτώσεις που δεν δικαιολογούνταν

Στη συνέχεια εστίασε στην προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος ανάθεσης έργων, τονίζοντας ότι «με εγκυκλίους της περιφέρειας ΑΜΘ, δόθηκε, για πρώτη φορά, πλαίσιο αναλυτικών οδηγιών προς τους ΟΤΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τον έλεγχο των εκπτώσεων που δίδονται σε δημοτικά και νομαρχιακά έργα, με βάση τις αρχές της αιτιολόγησης των πράξεων διακριτικής ευχέρειας, της διαφάνειας και της προάσπισης του δημοσίου χρήματος». «Με βάση το ανωτέρω πλαίσιο οδηγιών», συνέχισε, «ακυρώθηκε εντός του 2010, σειρά αποφάσεων ανάθεσης έργων με πολύ μικρές εκπτώσεις, που δεν δικαιολογούνταν, όπως ο νόμος επιβάλλει από τις συμπαρομαρτούσες συνθήκες εκτέλεσης του κάθε έργου».

Διαχείριση απορριμμάτων

Ως προς ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, η κ. Κόκλα ανέφερε ότι «ο Περιφερειακός Σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), προβλέπει τη λειτουργία δύο ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, που η κάθε μια θα περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Επίσης από το σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία δικτύου σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) και η κατασκευή έξι Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Όπως τόνισε, «η ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ θα έχει ως αποτέλεσμα την ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που περιλαμβάνει τη μείωση της παραγόμενης ποσότητας, την επανάχρηση, την ανακύκλωση και την αξιοποίηση αυτών. Επίσης θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας και την αποκατάσταση του συνόλου των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Ανακοίνωσε δε ότι έχουν εγκριθεί οι ΠΠΕΑ των δύο ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων και έχουν καταρτισθεί και υποβληθεί προς έγκριση οι ΜΠΕ, ενώ σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων» σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ (ΟΣΔΑ), προϋπολογισμού €22.300.000, συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Συνοχής. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί επτά σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, αυτοί της Θάσου, της Χρυσούπολης, της Ελευθερούπολης, του Κ. Νευροκοπίου, της Ν. Βύσσας, της Σαμοθράκης και των Φερρών. Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων Σαπών θα ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε αυτόν της καβάλας έχουν διακοπεί οι εργασίες λόγω κατάθεσης αιτήσεως αναστολής των εργασιών στο ΣτΕ, ενώ για το ΣΜΑ Σουφλίου η κατασκευή θα ολοκληρωθεί εντός του 2011 καθώς με πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δικαιώθηκε η σχετική προσφυγή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Σε φάση κατασκευής βρίσκονται τα ΣΜΑ και ΚΔΑΥ της Δράμας, της Κομοτηνής, του Διδυμοτείχου, της Ξάνθης και αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των υποδομών της μεταβατικής περιόδου με την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου εφαρμογής σχεδίου διευθέτησης και επέκτασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής.

Ευρωπαϊκά προγράμματα

Εν κατακλείδι, η κ. Κόκλα αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα, που συνεχίστηκαν κατά το τρέχον έτος η υλοποίηση τους, αλλά και σε εκείνα, που ξεκίνησαν εντός του 2010. Στην πρώτη κατηγορία ανέφερε το CIVILARCH, που αφορά την πρόληψη και διαχείριση επεισοδίων χημικής ρύπανσης ποταμών, το COASTANCE, που αφορά τη διαχείριση παράκτιων μεσογειακών ζωνών και στοχεύει στη μελέτη και προστασία από τη διάβρωση των ακτών, το NEEBOR, που έχει να κάνει με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με περιφέρειες «τρίτων χωρών» ανατολικά της Ε.Ε., και το CHORD& SHIFT, που αφορά την ανάδειξη τουριστικών πόρων σε απομακρυσμένες περιφέρειες της Μεσογείου. Αυτά, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται κατά το τρέχον έτος είναι το ΧΜ ΕΟΧ, που αφορά σε παρεμβάσεις που στόχο έχουν την προστασία των υδατικών και δασικών πόρων του Ν. Ροδόπης και την αναβάθμιση της πανίδας και χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, το CIVPRO, που έχει να κάνει τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και στοχεύει στη διαμόρφωση Περιφερειακών Στρατηγικών για την επαρκή προετοιμασία απέναντι σε φυσικές καταστροφές, και το MONITOR II, που στοχεύει στην παράδοση εργαλείων και στρατηγικών σχεδίων διαχείρισης κρίσεων, κυρίως πλημμυροπαθών. Το έργο ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2012.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων
«Πληγή το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων»

Η κ. Κόκλα δέχτηκε στη συνέχεια τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους επικεντρωθήκαν στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και στην καθυστέρηση υλοποίησης των αναγκαίων έργων, που έχουν ανακοινωθεί από το 2001. Η κ. Κόκλα χαρακτήρισε το ζήτημα, σα «μια πληγή, που στα μεν χαρτιά θα έπρεπε να είχε τελειώσει, αλλά στην πραγματικότητα, μετά από 9 χρόνια, βρισκόμαστε σε χαμηλό επίπεδο». Μάλιστα, εντόπισε δυο παράγοντες, που κατά την άποψή της λειτούργησαν σαν τροχοπέδη σε αυτήν την προσπάθεια. Αυτοί οι παράγοντες ήταν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι, που δεν παίρνουν το πολιτικό κόστος και οι πολίτες, που σε ορισμένες περιπτώσεις αντιδρούν. «Οι πολίτες», τόνισε, «θα πρέπει οι ίδιοι να πιέζουν, ώστε να λυθούν αυτά τα ζητήματα, αντί να εμμένουν στα μικροσυμφέροντά τους και να αντιμετωπίζουμε αυτό, που βλέπουμε στην Καβάλα με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Εν κατακλείδι, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αποφύγουμε το γενικό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω αυτής της καθυστέρησης και είναι σημαντικό να δείχνουμε μια εικόνα προόδου, ώστε να υπάρχει μια ανοχή ως προς την υλοποίηση των συστημάτων διαχείρισης».

«Στο υπουργείο οφείλεται η στασιμότητα στο ζήτημα της γεωθερμίας»

Ερώτηση δέχτηκε και σχετικά με την αξιοποίηση της γεωθερμίας, που πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις. Όπως εξήγησε η κ. Κόκλα, «η περιοχή έχει πλούσια γεωθερμικά πεδία, ενώ άμεσο ενδιαφέρον αποτελούν τα πεδία χαμηλής ενθαλπίας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, σε τηλεθερμάνσεις πόλεων και πολλές εφαρμογές, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παραγόμενο εισόδημα, ιδίως στον ιδιωτικό τομές». Από την πλευρά της περιφέρειας», συνέχισε, «έχει ξεκινήσει μια πολύ σημαντική προσπάθεια και έχουν γίνει επανειλημμένες συναντήσεις με τα υπουργείο, στην προσπάθεια να απλοποιηθεί η διαδικασία εκμετάλλευσης αυτών των γεωθερμικών πεδίων». Ωστόσο, το γεγονός ότι το ζήτημα παραμένει στάσιμο μέχρι σήμερα, το απέδωσε στην αδράνεια του υπουργείου. «Έχουμε πιέσει παρά πολύ» τόνισε, «αλλά δεν έχουμε εισπράξει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.