Απολογισμος «παραγωγικης αντιπολιτευσης» απο τον «Σπαρτακο»

Τις δράσεις τους για τον έλεγχο της διοίκησης, τις προτάσεις προς αυτή αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών παρουσίασαν τα μέλη της δημοτικής παράταξης

Την προτεραιότητα που δίνουν στην παραγωγική, και όχι στη στείρα, αντιπολίτευση, όπως φαίνεται από τις δράσεις τους το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρουσίασαν την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου τα μέλη της δημοτικής παράταξης Σπάρτακος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.
 
Όπως ανέφεραν, την στιγμή που ο αντιπολιτευτικός κανόνας είναι μια τυπική παρουσία στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και κάποιες απόλυτα προβλέψιμες τοποθετήσεις κόντρα στις διοικήσεις των δήμων, η δική τους αντιπολιτευτική δράση έχει τρείς κατευθύνσεις: τον έλεγχο της διοίκησης, τις προτάσεις προς αυτήν αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση θεμάτων που απασχολούν τους δημότες.
 
Μέσα από αυτή, ανέφεραν, θέλουν να πιστεύουν πως δίνουν ένα διαφορετικό παράδειγμα που ωφελεί το σύνολο των δημοτών και ελπίζουν να παρακινήσει κι άλλους συνδημότες μας να συμμετάσχουν στην προσπάθειά αυτή. 

Μείωση τιμολογίων σύνδεσης στην αποχέτευση 

Για τον τομέα του ελέγχου της διοίκησης μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής κ. Κώστας Καραΐσκος, που αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε η παράταξη προς συζήτηση στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης για μείωση των τιμολογίων της, τουλάχιστον αναφορικά με τις νέες συνδέσεις με το δίκτυο της αποχέτευσης σε Κόσμιο και Ροδίτη αλλά και γενικότερα.
 
«Ελέγχοντας τα τιμολόγια των διπλανών πόλεων και την τεκμηρίωση της δικής μας χρέωσης, καταλήξαμε πως επιβάλλεται μία δραστική μείωση, την οποία και ζητήσαμε με επιστολή μας στον πρόεδρο κ. Καρασταύρου» σημείωσε.
 
Σε αυτή επισημαίνουν στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ κάποια αδιαμφισβήτητα, κατά τους ίδιους, στοιχεία, όπως το γεγονός ότι ως πόλη είμαστε πολύ ακριβότερη από τις γειτονικές μας Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, ενώ με την Καβάλα, που έχει υψηλότερα κόστη από εμάς, δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση, λόγω του ανάγλυφου της και των ειδικών αναγκών της, αλλά και το γεγονός πως η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ που προσδιόρισε τις σημερινές τιμές ελήφθη πριν 22 χρόνια και έκτοτε δεν αναπροσαρμόστηκε.
 
Για το τελευταίο επισήμανε πως οι συνθήκες του 1994 δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες του 2016, όταν το τότε ΔΣ αποτελούμενο από τον τότε Δήμαρχο κ. Γιώργο Παπαδριέλλη και τους Ευστρατίου, Καλδιριμτζή, Ρουπγίδη, Μέρτογλου καθόρισε τις τιμές με στόχο να καλυφθούν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των έργων αποχέτευσης, που είχαν τότε επιτόκιο 16%.
 
«Τι αξιοπιστία έχει σήμερα μία τέτοια τιμολόγηση; Χώρια που ο τότε αντιπρόεδρος Ευστρατίου κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση πως το ειδικό τέλος του 80% αντί να καλύψει τοκοχρεωλύσια κάλυψε λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης» σημείωσε ο κ. Καραΐσκος, σημειώνοντας πως η κατάσταση δεν άλλαξε τα επόμενα χρόνια.
 
Αυτό που θεωρεί όμως ο επικεφαλής του Σπάρτακου το καίριο θέμα για την τιμή της σύνδεσης, είναι αν σήμερα η επιχείρηση καλύπτει τις δαπάνες της – και ποιες δαπάνες της- σημειώνοντας πως οι εκπτώσεις που παίρνει από τις εργολαβίες σε Ροδίτη και Κόσμιο είναι της τάξης του 70%, δηλαδή ένα έργο των 500.000 ευρώ κοστίζει μόλις 150.000.
 
Στις επαφές τους ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου επικαλέστηκε, σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, την ανάγκη να μείνουν χρήματα και για τις επόμενες μελέτες, που θα ωριμάσουν νέα έργα και θα επιτρέψουν την σύνδεση και άλλων οικισμών.
 
«Δεν το αμφισβητούμε αλλά το θέμα είναι αν μπορεί ο κόσμος να στηρίξει μέσα στην σημερινή κρίση μια τέτοια έμμεση χρηματοδότηση. Μήπως μια μείωση που έχει γίνει και σε άλλους δήμους μπορεί να την αντέξει η ΔΕΥΑΚ, σήμερα που έχει αφήσει πίσω της το αμαρτωλό παρελθόν;» σημείωσε, ισχυριζόμενος πως η πρόταση της παράταξης δεν είναι θέμα λαϊκισμού αλλά στάθμισης των αντοχών της τοπικής κοινωνίας, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το λεγόμενο «κοινωνικό κριτήριο» για τον υπολογισμό των τελών σύνδεσης βάσει του εμβαδού του ακινήτου, θεωρώντας πως η ενιαία τιμολόγηση (όπως γίνεται στις ΔΕΚΟ) είναι πολύ πιο λογική και ανταποκρίνεται στην έννοια της ισότητας των δημοτών. 

Σε αδιέξοδο με το «πόθεν έσχες» 

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Σαλαμάνης αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει κάνει η παράταξη στη διοίκηση, υπενθυμίζοντας το ζήτημα το οποίο ο ίδιος θεωρεί ηθικής τάξης, δηλαδή την υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες».
 
Άλλωστε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είχαν καλέσει σε αντίδραση με αφορμή τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που ζήτησε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου από όσους εμπλέκονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρώντας πως πρόκειται για υποκριτική στάση.
 
Και αυτό γιατί η ίδια η κ. Χριστοδουλοπούλου προ μηνός είχε παραδεχθεί πως ο νόμος για την διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα, ο Ν. 4304/2014, όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, με την Κυβέρνηση να μην έχει εκδώσει τις απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις αλλά και η Βουλή δεν έχει κατασκευάσει ούτε την ιστοσελίδα που θα δημοσίευε τα οικονομικά των κομμάτων.
 
«Όταν μάλιστα μιλάμε για κόμματα που χρωστάνε 400.000.000 ευρώ, η υποκρισία καθίσταται ανυπόφορη» σημείωσε, την ίδια στιγμή που πέντε ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να εξαιρεθούν από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους στοιχείων, με τον φόβο μην διαρρεύσουν, ως αυτό το πρόβλημα να μην αφορά τους υπόλοιπους.
 
Πάντως ο ίδιος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός πως το δημοτικό συμβούλιο δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον για το θέμα, με την μόνη πρόταση να προέρχεται από τον δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη να συνταχθεί ένα κείμενο που θα αποσταλεί στην ελέγχουσα Αρχή.
 
«Αλλά και όταν στείλαμε ένα τέτοιο κείμενο στον ίδιο δεν είδαμε καμμία συνέχεια. Να φανταστούμε πως η ρήξη με το κομματικό κατεστημένο δεν είναι επιθυμητή;» σημείωσε ο κ. Σαλαμάνης, καταλήγοντας πως με ανάλογο τρόπο κινήθηκαν και στο θέμα των μακρόχρονων απουσιών από το δημοτικό συμβούλιο, καλώντας τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Νότη Χαραλαμπίδη να πράξει τα δέοντα, τουλάχιστον για τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν 1-2 πρόσωπα που άσκησαν και διοίκηση να απουσιάζουν μονίμως, για το οποίο ο κ. Χαραλαμπίδης  τους απάντησε πως το προχωράει και αναμένουν τα αποτελέσματα. 

Η αέναη αναζήτηση των αιθουσών 

Τέλος για τις πρωτοβουλίες της παράταξης μίλησε το μέλος της κ. Παναγιώτης Καρακολίδης, σημειώνοντας πως η αξιοποίηση των προκατασκευασμένων αιθουσών από το 2ο Λύκειο Κομοτηνής, που τυγχάνει και το σχολείο όπου υπηρετούν αυτός και ο κ. Καραΐσκος, αλλά και η αναμονή της επόμενης στο 3ο Γυμνάσιο, ήταν το αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας που κράτησε 15 μήνες.
 
« Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έπρεπε να φτάσει ο Δεκέμβριος του 2016 για να έρθουν δυο απαραίτητες αίθουσες από την Γρατινή στην Κομοτηνή» σημείωσε, επισημαίνοντας πως για να αποκτήσουν το χώρο για τα μαθήματα που έλειπε από το σχολείο έπρεπε να κάνουν παρεμβάσεις στο σχολείο, στην ΕΛΜΕ, στον Περιφερειακό Διευθυντή, στον Δήμο, στο Υπουργείο, στον τοπικό βουλευτή, στις Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ) -κι όλα αυτά όχι μόνο μια φορά- ακόμα και στον εργολάβο ή στον μεταφορέα.
 
Αφορμή για την προσπάθεια αυτή ήταν η είδηση ότι θα εγκατασταθούν παρόμοιες αίθουσες στο μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο, και θεώρησαν πως το ίδιο έπρεπε να γίνει και για άλλα σχολεία που έχουν ανάλογα προβλήματα.
 
 Μάλιστα η πίεσή τους είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν τους χώρους νωρίτερα από το μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο, αφήνοντας αιχμές παρόλα αυτά για τη δυσκινησία όλων των εμπλεκόμενων δημοσίων υπηρεσιών, με αίθουσες του πρώην ΟΣΚ να βρίσκονται στην Ροδόπη αλλά ο ίδιος ο Οργανισμός να μην το γνωρίζει.
«Να μην πούμε ότι ούτε ο ΟΣΚ ούτε και κάποιος άλλος γνώριζε το πού βρίσκονται οι αίθουσές του, το ότι μια αίτηση την κάνεις τρεις φορές γιατί «χάνεται», ότι ο τάδε δήμαρχος νομίζει πως οι αίθουσες είναι κτήμα του και δεν τις παραχωρεί» κατέληξε ο κ. Καρακολίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.