Απολογισμος μιας «γεματης» περιοδου για τον Οντερ Μουμιν

Παρεμβάσεις για το παρεμπόριο, μάχη με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πιέσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Ροδόπης - Οι πρώτοι μήνες της θητείας του Αντιπεριφερειάρχη Εμπορίου, Βιομηχανίας, Διοικητικού και Οικονομικού της Περιφέρειας ΑΜΘ

 

Απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, τόσο ως Περιφερειακός Σύμβουλος, όσο και ως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου, Βιομηχανίας, Διοικητικού και Οικονομικού έκανε ο κ. Οντέρ Μουμίν, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και στη Νατάσα Βαφειάδου. 

Ο κ. Μουμίν αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων, όπως αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις αλλά και οδικές επισκευές στη Ροδόπη, κατά τη θητεία του ως Περιφερειακός Σύμβουλος.
 
Όσο για τη θητεία του ως θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, που ξεκίνησε στα μέσα του 2016, στάθηκε στην προσπάθεια καταπολέμησης του παρεμπορίου, που ελπίζει ότι σύντομα θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς, στην μάχη ενάντια στη γραφειοκρατία που δυσχεραίνει το έργο της διοίκησης, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη πως θα πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε συνδυασμό με πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με τη δυνατότητα να ορίζει το προσωπικό της.
 
Σε μια τοποθέτηση μάλιστα που θα συζητηθεί, εξέφρασε την άποψη ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε, και πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης και απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων στον άμεσα πολιτικό προϊστάμενό τους.
 
Τέλος τόνισε πως ο στόχος όλων τους για το μέλλον θα πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας, που επιβαρύνει ιδιαίτερα την περιοχή μας αλλά και όλη τη χώρα, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό σε συνδυασμό με τον επαναπατρισμό των ελληνικών επιχειρήσεων που κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες για να αποφύγουν την ελληνική γραφειοκρατία και φορολογία. 

Αντιπλημμυρικές και οδικές παρεμβάσεις 

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Μουμίν μαζί με τη διοίκηση της Περιφέρειας, τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη καθώς και τους συναδέρφους του, έκαναν κινήσεις για τη στήριξη και την ενίσχυση της Ροδόπης.
 
Από τις πρώτες μέρες της νέας διοίκησης, ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις, με μια αντιπλημμυρική παρέμβαση 150 χιλιάδων ευρώ στο δρόμο Ιάσμου – Κοπτερού, λύνοντας τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα.
 
Παράλληλα με πρωτοβουλία του Δήμου Ιάσμου ιδρύθηκε η κυριακάτικη αγορά των Αμαξάδων, η οποία παρά τις αμφισβητήσεις έχει εγκριθεί, όμως την λειτουργία της καθυστέρησε ένα ζήτημα για το ποια προϊόντα πρέπει να πωλούνται και ποια να εξαιρούνται, κάτι που φαίνεται πως θα λυθεί με μια εκ νέου απόφαση του Περιφερειάρχη για το θέμα.
 
Σημαντικό ήταν επίσης και το γεγονός ότι δημοπρατήθηκαν τρείς γέφυρες σε ιρλανδικές διαβάσεις από τον Κάλχα μέχρι τα Αρριανά, «έργα πνοής και έργα ετών στα οποία πίστεψε ο κ. Γιώργος Παυλίδης, τα έτρεξε και τα κυνήγησε», σύμφωνα με τον κ. Μουμίν, τα οποία όπως διαβεβαίωσε «θα συνεχιστούν με τον νέο Περιφερειάρχη, τον κ. Χρήστο Μέτιο».
 
Μάλιστα η γέφυρα του Κάλχα ήδη ξεκίνησε, αλλά λόγω των παρεμβάσεων που ήθελε να κάνει η Εγνατία για τον Κάθετο Άξονα σταμάτησε, η ελπίδα όμως είναι πως σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα υπάρχει μια ασφαλής πρόσβαση προς τα Αρριανά.
 
«Αναμένουμε τη δεύτερη γέφυρα στο Δοκό και την τρίτη στα Σκάλωμα, τα κονδύλια για τις οποίες έχουν εγκριθεί και περιμένουμε να προχωρήσουν και είμαι αισιόδοξος ότι τουλάχιστον μέσα στην πενταετία μας τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, που υπενθύμισε πως στην περιοχή πρόσφατα δόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος της Βραγιάς προς τον Δοκό, που είχε υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία του καλοκαιριού.
 
Η Περιφέρεια είχε εγκρίνει και ένα ποσό για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου Καλλυντηρίου – Οργάνης, το οποίο όμως κόλλησε στην αναστολή των συμβάσεων λόγω του νέου νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή, για αυτό και υποχρεώθηκαν να το επαναδημοπρατήσουν το έργο.
 
Πέρα από αυτά τα μεγάλα έργα, έγιναν πάρα πολλές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικές, όπως καθαρισμός ρεμάτων και διαφόρων χώρων, ενώ ο κ. Μουμίν έκανε και πολλές παρεμβάσεις σε ΕΛΓΑ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για την αποκατάσταση αδικιών εις βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής, ενώ ανέδειξε την απαγόρευση της μετεγγραφής των φοιτητών της μειονότητας πέρυσι, κάτι που φέτος έχει διορθωθεί. 

Διαρκής και συστηματικός ο έλεγχος του παρεμπορίου 

Στο κομμάτι της Θεματικής Αντιπεριφέρειας, ο κ. Γιώργος Παυλίδης του ανέθεσε ένα μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, το κομμάτι του Διοικητικού-Οικονομικού, Εμπορίου και Παρεμπορίου, των Βιομηχανικών Περιοχών, των Λαϊκών αγορών, κάθε μορφής επιχειρήσεων και των ειδικών ζητημάτων της Περιφέρειας,
 
Στο κομμάτι του εμπορίου και του παρεμπορίου, σημείωσε, ο έλεγχος πρέπει να είναι συνεχής, διαρκής και  συστηματικός, και πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη στάση και γραμμή. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την κεντρική διοίκηση, τόνισε, αναφέροντας πως πρέπει να γίνουν τομές και αλλαγές όμως δεν είναι βέβαιος κατά πόσο η κάθε κυβέρνηση το επιδιώκει ή το επιθυμεί. «Όταν ανέλαβα την αντιπεριφέρεια, είδα ότι υπήρχε μια αδράνεια, ίσως γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτό το πρόβλημα συγκεκριμένα» επισήμανε, υπενθυμίζοντας πως υπήρχαν τα αρμόδια κλιμάκια, τα ΚΕΛΑΥΕ, όπου όμως υπήρξε μια αντίδραση των υπηρεσιακών παραγόντων που δεν αμείβονται για τις ενέργειες είτε εντός είτε εκτός ωραρίου. «Δεν σημαίνει όμως ότι ένας υπηρεσιακός παράγοντας πως δεν αμείβεται δεν είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τα καθήκοντά του όταν αυτό είναι προς όφελος των συμπολιτών του» σημείωσε ο κ. Μουμίν, θυμίζοντας πως ο εκλιπών Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης πάντα έλεγε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αδικεί και να στενοχωρεί τους συμπολίτες μας.
 
Για αυτό και συστήθηκαν μεικτά κλιμάκια ελέγχου, τα οποία αποτελούνται από τρία τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Ήδη έχουν γίνει κάποιοι έλεγχοι με αυτά τα μεικτά κλιμάκια, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, οι οποίοι θα εντατικοποιηθούν από τις αρχές Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως σκοπός τους δεν είναι τόσο να τιμωρήσουν όσο να προλαμβάνουν το παρεμπόριο, όμως όπου υπάρξει ανάγκη θα επιβληθούν και πρόστιμα.
 
Την ίδια ώρα εγκρίθηκε η λαϊκή αγορά του Άρατου, που θα ξεκινήσει άμεσα, μετά από αίτημα του Δήμου Αρριανών, ενώ ο κ. Μουμίν συνέβαλλε στην προσπάθεια για την αποτελεσματική διαχείριση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, με σημαντικά αποτελέσματα.
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε και στην προσπάθεια για να δοθεί πρόσθετη ενίσχυση των καπνοπαραγωγών, ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί κατά καιρούς και από τοπικούς βουλευτές, το οποίο στηρίζει και η Περιφέρεια ΑΜΘ και είναι παρόντες σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης όλων των εμπλεκομένων με στον γεωργοκτηνοτροφικού τομέα.
 
Παράλληλα εγκρίθηκε η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Διαλαμπής, που εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, ένα έργο 417.000 ευρώ. Όσο για τη μεταφορά μαθητών, μια αρμοδιότητα στην οποία υπάρχει αλληλοκάλυψη με τον τοπικό Αντιπεριφερειάρχη, υπήρξαν πολύ καλά αποτελέσματα στη Ροδόπη και ο κ. Μουμίν θεωρεί πως φέτος για πρώτη φορά τα προβλήματα για τη μεταφορά των παιδιών είχε λυθεί μέσα σε 15 μέρες από την έναρξη των μαθημάτων. 

Μια διαφορετική προσέγγιση για την αναίρεση της γραφειοκρατίας 

Ο κ. Μουμίν έχει την ευθύνη του οικονομικού και διοικητικού της Περιφέρειας, και θεωρεί πως μπορούν να γίνουν πολλά βήματα για να μπορέσει η διοίκηση να δουλέψει προς όφελος του πολίτη της ΑΜΘ. Για το θέμα έφερε δύο παραδείγματα, και δύο προτάσεις. Το πρώτο παράδειγμα έχει να κάνει με τον ΕΛΓΑ, για τον οποίο σε μια συζήτηση με υψηλά ιστάμενους δήλωσε ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να καταργηθεί, σημειώνοντας πως πολλές φορές έχουμε πολυετείς καθυστερήσεις στην πληρωμή αποζημιώσεων για καταστροφές, και να αντικατασταθεί από ιδιωτικές ασφαλίσεις, που πιστεύει πως θα έχουν τα εχέγγυα για γρηγορότερη εκτίμηση των ζημιών και γρηγορότερη καταβολή αποζημιώσεων, χωρίς όπως πιστεύει, διαφορά κόστους για τους αγρότες. «Είναι μια πρόταση που θεωρώ ρεαλιστική, βρίσκομαι όμως στους μειοψηφούντες» σημείωσε, μιας και του δηλώθηκε πως αυτό είναι πρωτόγνωρο και δεν μπορεί να γίνει, χωρίς όμως να του δηλώνουν γιατί δεν μπορεί να γίνει.
 
Όσο για τα θέματα του διοικητικού ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε απογοητευμένος από την εμπειρία του τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως «από τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διάφορες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εγώ υπηρέτησα και υπηρετώ, το 40% δεν κάνει ουσιαστικά τίποτα, οι υπόλοιποι 30% δείχνουν ότι κάνουν κάτι χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικό έργο και υπάρχει μια αξιόλογη μερίδα γύρω στο 30%, τους οποίους πρέπει να αναγνωρίσουμε και να τιμούμε, που πραγματικά δουλεύουν» σημείωσε, αναρωτώμενος «αν μόνο ένα 30% από το σύνολο των Δημοσίων υπαλλήλων είναι ενεργοί, τι μπορούμε να περιμένουμε από τη δημόσια διοίκηση;».
 
«Όταν αδιαφορούν και γνωρίζουν ότι δεν κινδυνεύει η θέση τους, είναι σχεδόν αδύνατο να ενεργοποιήσεις αυτό το 70%» συνέχισε ο κ. Μουμίν, για αυτό και προτείνει, αφού δημιουργηθούν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας, να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης και απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων στον άμεσα πολιτικό προϊστάμενό τους, είτε αυτός είναι ο Περιφερειάρχης είτε είναι ο Δήμαρχος, ή αν χρειάζεται σε αυξημένες πλειοψηφίες στο Περιφερειακό ή το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί πιστεύει πως μόνο αυτοί, που έχουν την άμεση εντολή από το λαό να λειτουργήσουν προς το συμφέρον των πολιτών τους, και έχουν καθαρή εικόνα ποιος είναι ενεργός, ποιος είναι δραστήριος και ποιος μπορεί να προσφέρει, ώστε να προβούν και σε απολύσεις και σε προσλήψεις.
 
Άλλωστε θεωρεί πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες, σημειώνοντας πως οι Περιφέρειες αυτή τη στιγμή αποτελούν μικρά κρατίδια, εφαρμόζοντας το γερμανικό μοντέλο.
 
Πριν όμως αυξηθούν αυτές οι αρμοδιότητες, αλλά και για να μπορέσουν να ασκήσουν τις ήδη υπάρχουσες αρμοδιότητες θα πρέπει να υπάρξουν οι οικονομικοί πόροι. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρεί πως θα πρέπει να κινηθεί η Κεντρική Διοίκηση, στην εξεύρεση οικονομικών πόρων και τη μεταφορά τους στις Περιφέρειες και τους Δήμους, όμως μέχρι τώρα συμβαίνει το αντίθετο. 

Κύριος αντίπαλος η ανεργία το 2017 

Στις αρχές του 2017 αναμένεται να δοθεί από την Εγνατία Οδό στην κυκλοφορία και το τελευταίο κομμάτι του κόμβου της Βιομηχανικής Περιοχής, ικανοποιώντας ένα χρόνια αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Για το 2017, όπως σημείωσε, χρειάζονται παρεμβάσεις από την κεντρική διοίκηση, ενώ επιθυμεί τον επόμενο χρόνο να δώσει έμφαση στο κομμάτι του εμπορίου, των βιομηχανικών περιοχών και των επενδύσεων στην περιοχή μας, ένα μείζον ζήτημα το οποίο συνδέεται με την ανεργία. «Η ανεργία ταλανίζει τόσο τη χώρα όσο και την περιοχή μας, και πρέπει εμείς οι πολιτικοί να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και να έχουμε σκέψεις και οράματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας» επισήμανε.
 
Σημαντικότερο αποτρεπτικό παράγοντα για τις επενδύσεις θεωρεί ο ίδιος την γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους και την υπερφορολόγηση, που αποτρέπουν νέες επενδύσεις και δυσκολεύουν και τις υφιστάμενες βιομηχανίες, ενώ θεωρεί πως υπάρχει και ένα υποβόσκων πρόβλημα νοοτροπίας.
 
«Φοβόμαστε τις ξένες επενδύσεις δεν τις προωθούμε, θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε επενδυτές στην περιοχή μας τόσο από τις γειτονικές χώρες όσο και από την Ευρώπη» σημείωσε, τονίζοντας δε πως θα πρέπει να επαναπατριστούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις που κατέφυγαν στη Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες αναζητώντας χαμηλότερη φορολογία, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για πατριωτικό καθήκον και εμείς να βρισκόμαστε αλλού» μιας και μπορεί να μειωθούν τα κέρδη, αλλά θα δίνεται εργασία σε συμπολίτες μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.