Απολογισμος μιας δυσκολης χρονιας για την Περιφερεια ΑΜΘ

«Σε ένα δύσκολο περιβάλλον η Περιφέρεια έκανε κινήσεις σε πολλά μέτωπα, προσπαθώντας να δημιουργήσει πολυεπίπεδη ανάπτυξη στην ΑΜΘ»

Το έργο του Γιώργου Παυλίδη φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει η νέα διοίκηση του Χρήστου Μέτιου 

 
Τον απολογισμό μια δύσκολης χρονιάς, που σημαδεύτηκε από την απώλεια του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.
 
Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως το έργο που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2016 είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας του εκλιπόντος αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, της Εκτελεστικής Επιτροπής, των Αντιπεριφερειαρχών, του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Επιτροπών, των συνεργατών του και των εργαζομένων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τους οποίους υλοποιήθηκε, αποτελεί δε ταυτόχρονα την αφετηρία για το έργο της νέας διοίκησης. 

Μια δύσκολη χρονιά το 2016 

Ξεκινώντας ο κ. Μέτιος σημείωσε πως παρά τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Περιφέρειας ΑΜΘ, τις πλούσιες πολιτιστικές και φυσικές της παρακαταθήκες, ο επί δεκαετίες αποκλεισμός της και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι πρότινος έχουν καθηλώσει την Περιφέρεια ΑΜΘ στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ στη χώρα.
 
Παράλληλα μέσα στο 2016 είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά από δυσκολίες, με διαδοχικά φαινόμενα ακραίων φυσικών καταστροφών (πλημμύρες – πυρκαγιές), προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω του μεταναστευτικού αλλά και την προσπάθεια καταπολέμησης των ζωονόσων.
 
Ταυτόχρονα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα Capital controls και την έλλειψη χρηματοδοτικής ρευστότητας, τους συνεχώς μειούμενους πόρους προς τις Περιφέρειες, καθώς και τις αποχωρήσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων. Στο δεύτερο μισό δε του έτους, είχαν να αντιμετωπίσουν την έναρξη ισχύος του νέου νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, που ως και σήμερα δεν έχει συμπληρωθεί πλήρως από τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα.
 
Το μεγαλύτερο πλήγμα όμως, επεσήμανε, προήλθε από τον αδόκητο χαμό του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, για αυτό τόνισε πως αποτελεί υποχρέωση όλων και παρακαταθήκη του «με κοινή προσπάθεια να προχωρήσουμε γρήγορα και μεθοδικά με βάση και τις δικές του κατευθύνσεις στην ανάπτυξη του τόπου μας». 

Βασικός στόχος η ενίσχυση της απασχόλησης 

Βασικός στόχος της περιφερειακής αρχής, σύμφωνα με τον απολογισμό, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την υγιή ανάπτυξη, η οποία πρέπει να συνδέεται με τα παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με στόχο την αναστροφή του κλίματος και την ενδογενή – αυτοτροφοδοτούμενη πραγματική οικονομία. Αυτό θεωρούν πως θα γίνει με αξιοποίηση όχι μόνο του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά κυρίως με νέου τύπου επενδύσεις που θα δώσουν ανάσα, όπως τα Δίκτυα Φυσικού Αερίου, η αξιοποίηση διέλευσης του TAP, τα έργα των Δασαρχείων, τα έργα Τουριστικής Ανάπτυξης κ.λπ. μέσω των οποίων δημιουργούνται πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας όπως και κάθε άλλης ιδιωτικής και δημόσιας επένδυσης που θα σέβεται τον τόπο και θα βασίζεται στην αειφορία. 

Μοχλός στον αναπτυξιακό σχεδιασμό το νέο ΕΣΠΑ 

Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας, όπως αυτός αποτυπώνεται στον Στρατηγικό Σχεδιασμό, ο οποίος ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως σε αυτόν έγινε σύγκλιση όλων των στοχεύσεων με τις κατευθύνσεις του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής και Μακεδονίας Θράκης 2014-2020, δίνοντας έμφαση στην Περιφερειακή Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση, με στόχο να μεγιστοποιηθεί το αναπτυξιακό αποτέλεσμα με την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας.
 
Σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας θα είναι το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θεωρεί πως φέρει τη σφραγίδα της νέας Διοίκησης, η συνολική χρηματοδότηση του οποίου ανέρχεται σε 507.739.340 ευρώ (ΕΤΠΑ + ΕΚΤ + Εθνική Συμμετοχή) ενώ συμπληρώνεται με 69 εκατ. ευρώ πόρους από το Ταμείο Συνοχής για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων στον τομέα του περιβάλλοντος. «Το τέλος του 2016 βρήκε το Ε.Π. ΑΜΘ 2014-2020 να πετυχαίνει τους στόχους που είχαν τεθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και είχαν συμφωνηθεί με την Ε.Ε.» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτιος. 

Ώθηση σε φυσικό αέριο 

Από τα υπόλοιπα θέματα που αναφέρθηκαν στον εκτενή απολογισμό, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο θέμα των δικτύων Φυσικού αερίου, ένα έργο που ο κ. Μέτιος χαρακτήρισε «την κύρια παρακαταθήκη του Γιώργου Παυλίδη, μετά από τις άοκνες προσπάθειες του οποίου επετεύχθη η ένταξη δράσης κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου στις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, στη Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, με την πρόσκληση προς τη ΔΕΠΑ να υπογράφεται στις 30 Ιουνίου 2016 και τη ΔΕΠΑ να έχει υποβάλει σχετικό φάκελο στην ΕΥΔ».
 
Όσο για το μεγάλο έργο του TAP, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της εταιρείας, συμφωνήθηκε σε συνεργασία και με την ΠΕΔ ΑΜΘ να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα υποστήριξης και ανάπτυξης της Περιφέρειας στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Επιμόρφωσης, της Τουριστική Προβολής κτλ., με το σχέδιο της Περιφέρειας να έρχεται σύντομα προς ψήφιση. 

Προσπάθειες για έλευση λεωφορείων από τη Νυμφαία 

Επίσης έγινε αναφορά στις προσπάθειες αναβάθμισης και βελτίωσης των μεθοριακών σταθμών της ΑΜΘ, με ενέργειες που έγιναν για να αρθεί ο ακατανόητος και άδικος αποκλεισμός της Περιφέρειας με τη μη διέλευση λεωφορείων από τον Μεθοριακό Σταθμό της Νυμφαίας, με συνεχείς επαφές τόσο με τη Βουλγαρική πλευρά για τη διέλευση τουριστικών λεωφορείων, έως 55 θέσεων από το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας και έως 22 θέσεων από το μεθοριακό σταθμό Αγίου Κωνσταντίνου.
 
Μάλιστα η βουλγαρική πλευρά βελτιώνει τις τεχνικές υποδομές στο σταθμό της Νυμφαίας και εγκατέστησε ηλεκτρικό εξοπλισμό ταχείας διέλευσης, ενώ προγραμματίζει τη διάνοιξη δύο ακόμη λωρίδων. 

Δράσεις ενίσχυσης της ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης 

Μέσα στο 2016 η διοίκηση συνέχισε τις προσπάθειες για τη θεμελίωση της  ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης, μέσω της καταγραφής και προβολής τοπικών προϊόντων, της δημιουργίας συνεργασιών μέσω δικτυώσεων (clusters), της ανάδειξης της Θρακο-Μακεδονικής διατροφής και άλλων δράσεων. 

Προώθηση Τουρισμού και Πολιτισμού 

Με το 2017 να είναι και επίσημα έτος τουρισμού για την ΠΑΜΘ, μέσα στο 2016 συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για την ανάδειξη της ως τουριστικό προορισμό αριστείας, με πρωτοβουλίες ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση των υποδομών πρόσβασης και επισκεψιμότητας, η άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων εισόδου επισκεπτών, η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ισχυρών χρηματοδοτικών εργαλείων για τον τουρισμό, καθώς και η δημιουργία ισχυρής ταυτότητας προορισμού και διασύνδεσης με τοπικά στοιχεία και οι δράσεις προβολής σε Ελλάδα, εξωτερικό και ενδοπεριφερειακά.
 
Για την ανάδειξη του Τουρισμού και του Πολιτισμού ως βασικών πυλώνων της αναπτυξιακής στρατηγικής για τη νέα περίοδο, προχώρησαν στην εξειδίκευση και υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος μέσα από εμβληματικές δράσεις με άξονα ανάδειξης την Αρχαία Εγνατία Οδό.
 
Για αυτό και μετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς, δήμους, επιμελητήρια, το Υπουργείο Πολιτισμού, φορείς τουρισμού εκπονήθηκε η ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας για την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής γύρω από την Εγνατία Οδό, την ανάδειξη δικτύων και την προστασία των πολιτιστικών πόρων, την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την κάλυψη ελλιπών υποδομών.
 
Πάνω σε αυτή τη διαδρομή πραγματοποιήθηκε και το 2016 το Φεστιβάλ VIA EGNATIA τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με εκδηλώσεις μουσικής, τέχνης, πολιτισμού, παράδοσης, αθλητισμού και γεύσεων και στόχο να αναδείξει ως ενιαίο σύνολο, την κουλτούρα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης πάνω στον άξονα της Αρχαίας Οδού αναδεικνύοντας το βάρος, το ιστορικό βάθος και την περιφερειακή πολιτισμική συνοχή. 

Καταπολέμηση κουνουπιών και ζωονόσων 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις διάφορες δράσεις που ανέλαβε η Περιφέρεια για τη δημόσια υγεία, μεταξύ των οποίων η επιτυχής καταπολέμηση των κουνουπιών, η προετοιμασία για την εβδομάδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας σε όλη την Περιφέρεια και άλλες.
 
Αναφέρθηκε δε στην αντιμετώπιση της επιδημίας της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών,  με σημαντικές προσπάθειες τόσο για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση του φαινομένου και τελικά τον εμβολιασμό όλων των βοοειδών της ΑΜΘ σε τρεις μήνες με ελάχιστο προσωπικό σε 95.000 βοοειδή, ενώ μέχρι σήμερα εμβολιάστηκαν 117.000 ζώα.
 
Αντιμετωπίστηκαν επίσης τα προβλήματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο και αντιστρόφως, όπως η λύσσα, με συνεχείς ενημερώσεις προς τους κτηνοτρόφους. 

Συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα 

Μέσα στο 2016 οι συνεργασίες της Περιφέρειας με φορείς και δομές συνεχίστηκαν και επεκτάθηκαν. Συγκεκριμένα σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχώρησε η διαμόρφωση για υποβολή  προγραμμάτων στο INTERREG και σε λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία με προτάσεις για τη γεωργία ακριβείας, τη διάβρωση του εδάφους και τη διαχείριση των πλημμύρων, τη διατήρηση των σπάνιων φυλών μεγάλων και μικρών ζώων κ.τ.λ.
 
Επεκτάθηκε δε η επιτυχημένη συνεργασία της ΠΕ Έβρου με το ΔΠΘ σε όλη την Περιφέρεια, με τη δημιουργία της «Ακαδημίας Δια βίου Μάθησης Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης» με 7 θεματικές ενότητες. 

Επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ 

Αναφορά έγινε τέλος στον απολογισμό και στο θέμα της επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) της Π.Α.Μ.Θ., σε εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) σε επίπεδο Περιφέρειας, που προέκυψε αφενός από την ανάγκη εναρμόνισης του σχεδιασμού με το σύνολο των θεσμικών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αφετέρου από την υποχρέωση εκπλήρωσης της αιρεσιμότητας 6.2 του ΕΣΠΑ 2014-2020.
 
Μετά από πολλές γνωμοδοτήσεις και συμπληρώσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε στις 28 Νοεμβρίου υπέρ της έγκρισης της Μελέτης Επικαιροποίησης Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.