Απολογισμος δυο χρονων απο την αναληψη της διοικησης της Περιφερειας

Γιώργος Παυλίδης «Η Περιφέρειά μας πήρε το δρόμο της, ο οποίος δε γυρίζει πίσω»

 «Έχουμε υπερβεί τον εαυτό μας. Κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η Περιφέρειά μας πήρε το δρόμο της, ο οποίος δε γυρίζει πίσω. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, την Αντιπολίτευση, τους Δημάρχους, όλους τους τελικούς δικαιούχους. Αυτός ο τόπος είναι δικός μας, θα τον υπερασπιστούμε και θα πολεμήσουμε για την ανάπτυξή του», τα παραπάνω δήλωσε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης καταθέτοντας στο περιφερειακό συμβούλιο τον απολογισμό του ίδιου και των συνεργατών του για τα δύο χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας.
 
«Ο Απολογισμός αυτός» σημειώνει ο κ. Παυλίδης «προκύπτει από την προσήλωσή μας στις βασικές αρχές της διαφάνειας της συμμετοχής και της ενημέρωσης του πολίτη. Είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας όλων, όχι μόνο του Περιφερειάρχη, των Αντιπεριφερειαρχών, του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Επιτροπών και των εργαζομένων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και αφορά ένα τεράστιο έργο». 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία του απολογισμού όπως θα αναλυθεί παρακάτω: 

Συνθήκες
 
Στο διάστημα αυτό η Περιφέρεια λειτούργησε σε συνθήκες ιδιαίτερα ακραίες και αρνητικές:
• Διαδοχικά φαινόμενα ακραίων φυσικών καταστροφών
• Κυβερνητική αστάθεια και ανασφάλεια με συνεχείς εκλογικές διαδικασίες
• Οικονομική ρευστότητα, capital control
• Δυσκολία στην ολοκλήρωση των έργων λόγω έλλειψης χρηματοδοτικής ρευστότητας
• Συνεχώς μειούμενοι πόροι προς την Περιφέρεια
• Αποχωρήσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων υπό την πίεση των συνθηκών
• Ζωονόσοι
 
Παρά τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Περιφέρειας ΑΜΘ, τις πλούσιες πολιτιστικές και φυσικές της παρακαταθήκες, ο επί 65 χρόνια αποκλεισμός της και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι πρότινος έχουν καθηλώσει την Περιφέρεια ΑΜΘ στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ στην χώρα (Στοιχεία EUROSTAT το 2013 στο 52% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου)
Οι επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής κρίσης άλλωστε είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας, με την ΠΑΜΘ το 2015 να καταγράφει ανεργία 23,4% με μεγάλη ένταση στους νέους. Εξαιτίας αυτών, καταγράφεται άλλωστε τεράστια διαρροή στο εξωτερικό νέων επιστημόνων και επιχειρήσεων λόγω και του μη, φιλικού επιχειρηματιών φιλικού περιβάλλοντος (αστάθεια, υψηλή φορολογία κ.τ.λ.)
 
Στόχος-απασχόληση καθημερινότητα-πολίτες-πραγματικά αποτελέσματα
 
Βασικός στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την υγιή ανάπτυξη, με ανταγωνιστικότητα, με διάρκεια θεμελιωμένη βαθιά που να συνδέεται στα παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με αναστροφή του κλίματος και ενδογενή – αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.
 
Με αξιοποίηση όχι μόνο του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά κυρίως με νέου τύπου επενδύσεις που θα δώσουν ανάσα όπως: τα Δίκτυα Φυσικού Αερίου, η αξιοποίηση διέλευσης του ΤΑΠ, τα έργα των Δασαρχείων, τα έργα Τουριστικής Ανάπτυξης κ.λπ. μέσω των οποίων δημιουργούνται πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας.

Αναπτυξιακός προγραμματισμός
 
Δρομολογήθηκε και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση (Στρατηγικός Σχεδιασμός) του πενταετούς 2014-2019 Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, αφού προηγήθηκε η συλλογή από τις υπηρεσίες και τους φορείς των απαραίτητων στοιχείων.
Έγινε σύγκλιση όλων των στοχεύσεων με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και της Περιφερειακής Στρατηγική Καινοτομίας, της Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3, με στόχο να μεγιστοποιηθεί το αναπτυξιακό αποτέλεσμα με την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός εγκρίθηκε με την 101/2016 απόφαση στις 18/5/2016 και η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης γνωμοδότησε θετικά στις 17/6/2016 επ΄ αυτών.
 
ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2007-2013
 
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακ-Θράκης 2007-2013 για την ΠΑΜΘ στις 31/12/2015 οπότε έληξε η επιλέξιμη περίοδος πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί. Το ποσοστό πληρωμών σε σχέση με την εκχώρηση ανήλθε στο 114,59% ενισχύθηκε μέσω τεσσάρων αξόνων η Περιφέρεια με 470 εκ. συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης.
Συνολικά στη λήξη της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 οι επιλέξιμες πληρωμές για πράξεις διαχείρισης της ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ ανήλθαν σε 505 εκ. €.
Για την ολοκλήρωση των ημιτελών πράξεων που δεν είναι επιλέξιμες προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και δε πληρούν τα κριτήρια για να καταστούν έργα phasing έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες πιστώσεις από το Εθνικό ΠΔΕ που καταβάλλονται στο 2016 ώστε οι πράξεις να καταστούν ολοκληρωμένες και λειτουργικές.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές των έργων στην θητεία της Διοίκησης ανέρχονται στο ποσό των 88,5 εκ. ευρώ σε σημαντικά έργα.
 
ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΠ ΑΜΘ 2014 – 2020

Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 2014 – 2020 (ΠΕΠ ΑΜΘ 2014 – 2020), εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18.12.2014 και φέρει τη σφραγίδα της Νέας Διοίκησης. Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται σε 507.739.340 ευρώ (ΕΤΠΑ + ΕΚΤ + Εθνική Συμμετοχή) ενώ συμπληρώνεται με 69 εκατ. ευρώ πόρους από το Ταμείο Συνοχής για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων του Τομέα Περιβάλλοντος.
Εντός του 2016 με διαδοχικές εγκρίσεις της Επιτροπή Παρακολούθησης με γραπτή διαδικασία έγινε περαιτέρω εξειδίκευση δράσεων οπότε στην παρούσα φάση έχει γίνει εξειδίκευση Δράσεων Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης 429.717.013 ευρώ ή ποσοστό 84,63% των 507.739.340 ευρώ). Μέχρι 25-08-2016 έχουν ενταχθεί 47 πράξεις π/υ 56,8 εκ. ευρώ ή ποσοστό 11,2%, οι συμβάσεις ανέρχονται σε 14,5 εκ. ευρώ και οι πληρωμές σε 6,2 εκ. ευρώ.
Έως 15/9/2016 θα έχουν εκδοθεί συνολικά 32 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ. Η συνολική ενεργοποίηση του προγράμματος ανέρχεται σε 315,5 εκ. € ή 62,1%.
Οι δράσεις του προγράμματος για την υλοποίηση των στόχων αυτών διαρθρώνονται σε 4 άξονες προτεραιότητας και δύο επιπλέον υποστηρικτικούς που αφορούν την τεχνική βοήθεια ΕΤΠΑ και ΕΚΤ ως εξής:
Άξονας Προτεραιότητας 1 – “Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας της Τοπικής Οικονομίας”
Άξονας Προτεραιότητας 2 – “Βελτίωση της Ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως Τόπου Εγκατάστασης Επιχειρήσεων και Ατόμων”
Άξονας Προτεραιότητας 3 – “ Υποδομές Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ενίσχυσης Κοινωνικής Συνοχής “
Άξονας Προτεραιότητας 4 – “ Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων και Κοινωνική Συνοχή “
 
Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις

Κύριος στόχος της ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης του ΠΕΠ ΑΜΘ είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης των περιοχών της περιφέρειας, ο οποίος είναι και ένας από τους επιλεγμένους στόχους υψηλής προτεραιότητας στους οποίους βασίζεται ο σχεδιασμός του ΠΕΠ. Στο μέτρο των διαθέσιμων πόρων, η ΠΑΜΘ επιχειρεί μέσω της ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης να αμβλύνει ενδοπεριφερειακές ή/και τοπικές αναπτυξιακές ανισότητες. Δευτερευόντως, τα εργαλεία της ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης χρησιμοποιούνται για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων και αλληλοσυμπληρούμενων συμπλεγμάτων παραγωγικών και άλλων δραστηριοτήτων για την επίτευξη μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας.
Υπογράφτηκαν ήδη και εντάχθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 47.423.138,36 ευρώ.
 
Φυσικό αέριο
 
Με συστηματικές ενέργειες ήδη από το καλοκαίρι του 2014 ξεκίνησε η παρούσα διοίκηση τη διεκδίκηση για την επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στο σύνολο της ΑΜΘ. Με συντονισμένη προσπάθεια, συνεργασία και επαφές με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ και το Υπουργείο Οικονομικών επιτεύχθηκε η ένταξη δράσης κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου στις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, στη Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια μέσω του ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2014-2020 με ποσό 32 εκ. ευρώ, ενώ το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 111 εκ. ευρώ. Η πρόσκληση προς τη ΔΕΠΑ υπογράφηκε στις 30/6/2016 και η ΔΕΠΑ θα υποβάλλει φάκελο για ένταξη έως 30/10 /2017.
Πρόθεση είναι η δυνατότητα για επέκταση και σε άλλες πόλεις όπως στο Διδυμότειχο και στη Χρυσούπολη.
Με το έργο αυτό προβλέπεται να μειωθεί στο μισό η δαπάνη θέρμανσης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα η συμβολή του στην απασχόληση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο με εξειδικευμένο όσο και με ανειδίκευτο προσωπικό στον κατασκευαστικό και εμπορικό τομέα. Προβλέπεται η πρόσβαση στο Φυσικό Αέριο σε 60.000 νοικοκυριά και 33 βιομηχανικούς χρήστες με μείωση του κόστους σε 60% των οικιακών και 70% των εμπορικών χρηστών, ενώ θα δημιουργηθούν 700 περίπου θέσεις εργασίας.
Με τις προσπάθειές μας κύρια αίρεται η μεγάλη αδικία που υπήρχε σε βάρος της κοινωνίας της Περιφέρειας λόγω της μη απολαβής επί σειρά ετών του αγαθού της φθηνής ενέργειας παρά τη διέλευση του αγωγού. Λειτουργούμε έτσι όχι μόνο οδός διέλευσης των αγωγών αλλά αξιοποιούμε στο έπακρο τη θέση μας και τις δυνατότητές μας για ανάπτυξη.
 
Κάθετοι άξονες-μεθοριακοί σταθμοί
 
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να διευκολυνθεί η είσοδος των εκ Βουλγαρίας και Τουρκίας εισερχομένων προχωρήσαμε σε μια σειρά από ενέργειες, για να αρθεί ο ακατανόητος και άδικος αποκλεισμός της Περιφέρειας με τη μη διέλευση λεωφορείων από τον Μεθοριακό Σταθμό της Νυμφαίας.
Προς τούτο υπήρξαν συνεχείς επαφές τόσο με τη Βουλγαρική πλευρά για τη διέλευση τουριστικών λεωφορείων, έως 55 θέσεων από το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας και έως 22 θέσεων από το μεθοριακό σταθμό Αγίου Κωνσταντίνου. Η βουλγαρική πλευρά βελτιώνει τις τεχνικές υποδομές στο σταθμό της Νυμφαίας και εγκατέστησε ηλεκτρικό εξοπλισμό ταχείας διέλευσης, ενώ προγραμματίζει τη διάνοιξη δύο ακόμη λωρίδων.
 
Σε ό,τι αφορά τον Μεθοριακό Σταθμό των Κήπων η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υποστηρίζει την χώρα στην βελτίωση της εικόνας προς τους εισερχόμενους τουρίστες ή επιχειρηματίες καθώς και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του Τελωνείου.
 
Για τον σκοπό αυτό μάλιστα έγιναν έργα βελτίωσης της εθνικής σύνδεσης και των εγκαταστάσεων, καθώς επίσης ολοκληρώθηκε και η προμήθεια γεφυροπλάστιγγας συνολικής δαπάνης 72.000,00 ευρώ ζυγαριάς για την ζύγιση των εισερχόμενων φορτηγών εκ Τουρκίας, καθώς επίσης και η προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Επίσης το έργο του Κάθετου Άξονα 70 Εγνατίας Οδού Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα: Τμήμα Δημάριο -Σύνορα (χ.θ. 8+172-χ.θ.16+147) – Κατασκευή Παράκαμψης Δημαρίου (χ.θ. 8+172-χ.θ. 9+660) εντάχθηκε σε τριμερή χρηματοδότηση ύψους 49.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 5.407.000 ευρώ είναι της Περιφέρειας. Για το τμήμα το έργου αυτού, με τον ανωτέρω προϋπολογισμό, έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
 
Ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση
 
Στόχος είναι να θεμελιωθεί η ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση, η αλληλεγγύη, η αλληλοϋποστήριξη στη χρήση των τοπικών προϊόντων και των υπηρεσιών τουρισμού και εστίασης.
Για να επιτευχθεί αυτό εφαρμόζεται μια σειρά προσπαθειών όπως:
• Καταγραφή και η προβολή τοπικών προϊόντων,
• Η δημιουργία συνεργασιών μέσω δικτυώσεων (clusters)
• Η ανάδειξη της Θρακο-Μακεδονικής διατροφής
• Ενίσχυση συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις της Περιφέρειας
• Καθιέρωση βραβείων για επιχειρήσεις και προϊόντα
 
Synergia
 
Στα πλαίσια της πολιτικής της διαμόρφωσης ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης με προώθηση των τοπικών προϊόντων διοργανώθηκε από την Περιφέρεια το 2015 στην Κομοτηνή και το 2016 στην Αλεξανδρούπολη η 1η και 2η Θρακο – Mακεδονική “SYNERGIA”.
Πάνω από 100 επιχειρήσεις όλης της Περιφέρειας παρουσίασαν τα προϊόντα τους με στόχο να γνωριστούν μεταξύ τους οι παραγωγικοί τομείς καθώς και οι επιχειρήσεις του Τουρισμού, οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, τα Supermarket.
Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε η Θρακομακεδονική διατροφή με πολίτικα στοιχεία, οργανώθηκαν ημερίδες ανταλλαγής απόψεων για την ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής συνεργασίας και τη μεγιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος, ενώ έγιναν και Business – to – Business (B2B) συναντήσεις των παραγωγών και των επιχειρηματιών του τουρισμού και του εμπορίου.
Η εξέλιξη “SYNERGIA”, η ενίσχυση της συμμετοχής στο θεσμό και η εξωστρέφεια αποτελούν πρωταρχικό στόχο για την Περιφέρεια.
 
Τουρισμός
 
Η Περιφέρεια ΑΜΘ από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα ενέταξε ως βασικό πυλώνα της Αναπτυξιακής πολιτικής τον Τουρισμό.
Αυτό υλοποιείται σήμερα με τις εξής πρωτοβουλίες:
• Βελτίωση των υποδομών πρόσβασης και επισκεψιμότητας (πύλες εισόδου, αεροδρόμια, λιμάνια)
• Άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων εισόδου επισκεπτών
• Ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ισχυρών χρηματοδοτικών εργαλείων για τον Τουρισμό
• Ένταξη στην σύγχρονη εξειδίκευση του κλάδου του τουρισμού
• Διασύνδεση του Τουρισμού με τους άλλους τομείς τοπικής οικονομίας (Αγροτικά προϊόντα, μεταποίηση)
• Ενδυνάμωση της ενδοπεριφερειακής συνείδησης
• Δημιουργία ισχυρής ταυτότητας προορισμού και διασύνδεσης με τα τοπικά στοιχεία
• Δράσεις προβολής σε Ελλάδα, εξωτερικό και ενδοπεριφερειακά
Η Περιφέρεια θέτοντας τον στόχο της ανάδειξης της ως «Τουριστικό Προορισμό Αριστείας» με ιδιαίτερη επένδυση στον τρίπτυχο ΦΥΣΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΠΟΣ ανακήρυξε το 2017 ως έτος Τουρισμού για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Να σημειωθεί ότι ήδη με την ποικιλία των δράσεων με τη συμμετοχή σε εκθέσεις, την συνεργασία με διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, την αξιοποίηση των νέων τουριστικών εργαλείων, την ανάδειξη του τουριστικού μας λογότυπου, εντύπων και διαδικτυακών τόπων, την αξιοποίηση των διεθνών συγκυριών, έχουμε ήδη απτά αποτελέσματα της αύξησης των οικονομικών δεδομένων που αφορούν τον τουρισμό.
Στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την τουριστική αύξηση στην Περιφέρειά μας τα δύο τελευταία χρόνια είναι τα εξής:
• Οδική αύξηση με στοιχεία της Βουλγαρικής πλευράς 15% το 2015 σε σχέση με το 2014 και 12% το 2016 σε σχέση με το 2015
• Αύξηση αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό κατά 15% το 2015 και για το 2016 με στοιχεία έως τον Ιούλιο κατά 7% σε σχέση με το 2015
• Αύξηση των ακτοπλοϊκών αφίξεων 12 % για τη διετία για νήσο Θάσο και Σαμοθράκη
Να σημειωθεί ότι με την ειδική πολιτική προς Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία πέραν της Βαλκανικής αγοράς διαπιστώθηκε ότι το 2016 σε σχέση με το 2015 υπήρξε αύξηση μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία κατά 33% και όλα αυτά με πολύ προσπάθεια και παρά τα capital control του 2015 και το προσφυγικό κύμα και την οικονομική αστάθεια τη 2016.
 
Ολοκληρωμένη χωρική επένδυση ΟΧΕ πολιτιστικής διαδρομής της Αρχαίας Εγνατίας Οδού – Η μοναδική ΟΧΕ στην Ελλάδα
 
Για την ανάδειξη του Τουρισμού και του Πολιτισμού ως βασικών πυλώνων της αναπτυξιακής στρατηγικής για τη νέα περίοδο προχωρήσαμε στην εξειδίκευση και υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος μέσα από εμβληματικές δράσεις με άξονα ανάδειξης την Αρχαία Εγνατία Οδό. Μετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς, δήμους, επιμελητήρια, Υπουργείο Πολιτισμού, φορείς τουρισμού εκπονήθηκε η ΟΧΕ πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας μέσα από την δημιουργία ειδικών υποδομών για την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής γύρων από την Εγνατία Οδό, ανάδειξη δικτύων και προστασία των πολιτιστικών πόρων, ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, κάλυψης ελλιπών υποδομών.
Πρόκειται για τη μοναδική ΟΧΕ στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ ΑΜΘ με ενίσχυση και από χρηματοδοτικά εργαλεία.
 
Φεστιβάλ ιστορίας και πολιτισμού «VIA EGNATIA»
 
Πάνω στη διαδρομή και τα αποτυπώματα της Αρχαίας Εγνατίας οδού πραγματοποιείται εδώ και δύο χρόνια το Φεστιβάλ VIA EGNATIA τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με εκδηλώσεις μουσικής, τέχνης, πολιτισμού, παράδοσης και γεύσεων.
Το Φεστιβάλ έρχεται να ενώσει την κουλτούρα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης πάνω στον άξονα της Αρχαίας Οδού δίνοντας βάρος ιστορικό και περιφερειακή πολιτισμική συνοχή. Το Κεντρικό μήνυμα είναι ότι η ιστορία και ο πολιτισμός ενώνουν και αναδεικνύουν την κοινή πορεία του τόπου ενώ συνιστούν ενιαίο άξονα ανάπτυξης.
Το Φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Πολιτισμός – οι Φίλιπποι στον κατάλογο της UNESCO
 
Το ζήτημα της πολιτιστικής αναβάθμισης είναι στο επίκεντρο της πολιτικής Περιφέρειας που πέραν της υποστήριξης μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων των δήμων, της δημιουργίας της ΟΧΕ Πολιτισμού προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ, του Φεστιβάλ VIA EGNATIA, διαθέτει μεγάλα χρηματικά ποσά από τους ΚΑΠ, τους πόρους της Περιφέρειας στις Εφορείες Αρχαιοτήτων στης Περιφέρειας. Με τα έργα αυτά ύψους 385 χιλ. ευρώ γίνεται συντήρηση, ανάδειξη, αποκατάσταση σπουδαίων ιστορικών τόπων όπως:
• Τριών μεταβυζαντινών ναών στο Βόρειο Έβρο και ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού
• Ανασύνθεση της Σαρκοφάγου Κομοτηνής που βρέθηκε στην Εγνατία Οδό
• Ανάδειξη του ανάγλυφου Μύθρα στα Θερμά Ξάνθης
• Ανάδειξη του Φρουρίου της Ξάνθειας και του Κάστρου της Ξάνθης
• Αποκατάσταση θριαμβικού τόξου της Εγνατίας στην Καβάλα και τμήματος της οδού Δράμας – Καβάλας
• Ανάδειξη Ακρόπολης Κεφαλαρίου και Ρωμαϊκών Αγωγών στη Δράμα και συνέχιση ανασκαφής Ποταμών Δράμας και της Ακρόπολης Πλατανιάς, του προϊστορικού οικισμού Αρκαδίων, ανάδειξη της Ακρόπολης Μααρά και της μεγάλης Τούμπας Κάτω Βρύσης Δράμας
 
Μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και για την Ελλάδα αποτελεί η έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της εγγραφής του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ στο πλαίσιο της 40ης Συνόδου της που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.
Η Περιφέρεια ήταν πρωτοστάτης και αρωγός της προσπάθειας ηθικά και οικονομικά ώστε σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και το Υπουργείο Πολιτισμού να επιτευχθεί τελικά η ένταξη των Φιλίππων στα μνημεία UNESCO.

Επιχειρήσεις
 
Μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη με την 135/2015 από το Περιφερειακό Συμβούλιο δημιουργήθηκαν τριμελείς επιτροπές ανά Περιφερειακή Ενότητα για την εισήγηση συγκεκριμένων ενεργειών για την περαιτέρω πορεία των επιχειρήσεων και νομικών προσώπων που συμμετέχει η Περιφέρεια. Πρόκειται για 37 επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ ενώ για 7 από αυτά στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα δρομολογηθούν διαδικασίες ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης που λιμνάζουν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Πρόκειται για τις:
1. Νομαρχιακή Επιχείρηση Καταπολέμησης Κουνουπιών Καβάλας
2. Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών Ν. Έβρου
3. Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών Ν. Ξάνθης
4. Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτισμού Ν. Έβρου
5. Εταιρεία Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν. Ξάνθης
6. Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης Ροδόπης
7. Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας
 
Πρόγραμμα έξυπνης εξειδίκευσης
 
Πρωτοπόρος η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης επιδίωξε την εφαρμογή περιφερειακής στρατηγικής για την καινοτομία, στη βάση των αρχών της Έξυπνης Εξειδίκευσης, επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιήθηκε η Προπαρασκευαστική Δράση RIS3 σε συνεργασία με το Joint Research Center (JRC)
Η Έξυπνη Εξειδίκευση είναι μια κλίνη παρατήρησης, διαπιστώσεων και προβληματισμού, περιλαμβάνει τον εντοπισμό των μοναδικών χαρακτηριστικών και των συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, την προσεκτική αποτίμησή τους μέσα στο σκληρό οικονομικό περιβάλλον.
Στην προσπάθεια αυτή, στην τετραπλή έλικα, ο παραγωγικός τομέας, ο ακαδημαϊκός τομέας, η δημόσια διοίκηση και η κοινωνία των πολιτών εργάζονται από κοινού για την επίτευξη του οράματος και οι διαθέσιμοι πόροι κατευθύνονται προς τις ικανές, ιεραρχημένες δράσεις που υπηρετούν το συγκεκριμένο όραμα.
Ειδικότερα, κλάδοι όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, τα οπωροκηπευτικά, τα μη μεταλλικά ορυκτά (μάρμαρα), η ενέργεια (γεωθερμία), τοπικοί πυλώνες ανάπτυξης όπως το μέλι το κρασί, το λάδι, τα προϊόντα ζωικής παραγωγής (κρέας – γάλα), και τα χημικά – πλαστικά, αποτελούν τομείς στους οποίους η Περιφέρεια ΑΜΘ, επενδύει κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.
Με τη συνδρομή της Προπαρασκευαστική Δράσης, η ΠΑΜΘ κατάφερε:
-να κινητοποιήσει κρίσιμη μάζα του επιχειρηματικού και ερευνητικού της δυναμικού:
-πάνω από 600 συμμετέχοντες (Επιχειρήσεις, Ακαδημαϊκά & Ερευνητικά Ιδρύματα, Δημόσιοι Οργανισμοί & Φορείς, Κοινωνικές Επιχειρήσεις, Ιδιώτες, κλπ),
-16 Εθνικότητες,
-πάνω από 50 Ιδέες καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών,
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απέκτησε τεχνογνωσία για την εφαρμογή της Διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης η οποία αναγνωρίζεται από το σύνολο των κειμένων πολιτικής ότι είναι η «καρδιά» της Στρατηγικής RIS3.
Η παρουσίαση της RIS3 για την ΑΜΘ έγινε το Νοέμβριο του 2015 στις Βρυξέλλες με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη και τον Προϊστάμενο της ΕΥΔ ΑΜΘ κ. Βασίλη Πιτσινίγκο με την αποκόμιση ιδιαίτερα θετικών σχολίων.
 
Καταπολέμηση κουνουπιών
 
Η καταπολέμηση των κουνουπιών τόσο το έτος 2015 όσο και το 2016 ήταν κατά κοινή ομολογία η πλέον επιτυχής εδώ και δεκαετίες.
Ανάσαναν οι παραλίες και οι πόλεις, δεν υπήρξαν κρούσματα του ιού του Νείλου, αναβαθμίστηκε η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Για τον σκοπό αυτό ταυτόχρονα με τους επίγειους και εναέριους ψεκασμούς έγιναν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, χαρτογράφηση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών και παρακολούθηση του πληθυσμού με τοποθέτηση κατάλληλων παγίδων.
Εστάλησαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ δείγματα για έλεγχο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Το συνολικό κόστος του προγράμματος για την διετία 2015-2016 ανέρχεται σε 3,5εκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι για την δημοπράτηση του έργου της νέας τριετίας συνολικού προϋπολογισμού 7,2 εκ. ευρώ ενώ έχει διασφαλιστεί και εγκριθεί από το ΠΔΕ η σχετική χρηματοδότηση.
 
Ανοσία στην Οζώδη Δερματίτιδα και λοιπές δράσεις
 
Κατά τα έτη 2015 και 2016 έγινε με επιτυχία η αντιμετώπιση της επιδημίας της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών ως εξής:
• Με προετοιμασία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και της χώρας με διεθνή σεμινάρια και συνεργασίες με ειδικούς της Ε.Ε.
• Διοργανώθηκαν ημερίδες και εκδόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό για την κτηνοτροφία
• Επικεντρώθηκαν οι υπηρεσίες στην ταχύτατη διάγνωση και θανάτωση των προσβεβλημένων ζώων
• Έγινε άμεση αγορά των εμβολίων παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα capital control και ουσιαστικά επιβάλαμε τον εμβολιασμό
• Με εμβολιασμό όλων των βοοειδών της ΑΜΘ σε τρεις μήνες με ελάχιστο προσωπικό σε 95.000 βοοειδή ενώ μέχρι σήμερα εμβολιάστηκαν 117.000 ζώα
• Με μετακίνηση προσώπων στον Έβρο ή όπου χρειαζόταν
Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια διέθεσε από τον προϋπολογισμό της για αγορά εμβολίων και λοιπές δαπάνες 270.000 ευρώ.
Σήμερα η νόσος έχει ελεχθεί.
Επίσης έγινε με επιτυχία Αντιλυσσικός εμβολιασμός της άγριας πανίδας στην ΠΕ Καβάλας και Δράμας και ελέγχους στα 13 σφαγεία της ΑΜΘ και σε χιλιάδες εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπορίας και διάθεσης τροφίμων ζωικής προέλευσης και αλιευμάτων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας
 
Χωροταξικός σχεδιασμός-Συνεργασία με ΠΕΔ και Δήμους
 
Στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού μετά από εκτενή διαβούλευση για το στάδιο Β1 της μελέτης Αναθεώρησης – Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Αειφόρου Ανάπτυξης ΠΠΧΣΑΑ της ΠΑΜΘ συγκροτήθηκε ομάδα ευρείας συμμετοχής φορέων, που ανέδειξε τα κρίσιμα ζητήματα και κατέληξε στην διατύπωση συντονισμένης γνώμης επί αυτών.
Οι παρατηρήσεις που προέκυψαν ενσωματώθηκαν δια της 173/23-12-2015 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην γνωμοδότηση στο Β1 Στάδιο της μελέτης.
Γενικότερα και όχι μόνο στην περίπτωση αυτή υπήρξε συγχρονισμός και συνεργασία με τους Δήμους και με το συντονιστικό όργανο συνεργασίας τους την ΠΕΔ.
Αναπτύχθηκαν κοινές δράσεις, συγχρηματοδοτήθηκαν τοπικά φεστιβάλ, γιορτές πολιτισμού και αθλητισμού, όπως οι γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, οι αγώνες Βουνού Παρανεστίου, οι Λευκές Νύχτες κ.τ.λ.
Υπήρξε επίσης ουσιαστική υποστήριξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων, τόσο κατά τη διάρκειά τους όσο και μετά, με έργα αντιπλημμυρικά προστασία.
Ενισχύθηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες με υποστηρικτικό προσωπικό και χρηματοδοτήθηκαν αναπτυξιακά έργα από το ΕΣΠΑ και άλλους πόρους.
 
Συνεργασία με ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ
 
Η συνεργασία της Περιφέρειας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι πολυεπίπεδη.
Αφορά την συνεργασία στην υποβολή προγραμμάτων στο INTERREG και σε λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία με προτάσεις για τη γεωργία ακριβείας, τη διάβρωση του εδάφους και τη διαχείριση των πλημμυρών, τη διατήρηση των σπάνιων φυλών μεγάλων και μικρών ζώων κ.τ.λ.
Πέραν όλων των χρηματοδοτήσεων που έγιναν από την Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ για το ΔΠΘ και το ΤΕΙ σημειώνεται ότι τρέχει πρόσκληση για την Ιατρική Σχολή 10.000.000 ευρώ.
 
Δασικά έργα-Δασαρχεία
 
Με ενέργειες του Περιφερειάρχη χρηματοδοτούνται με πιστώσεις ΣΑΕΠ 800.000€ όλες οι απαραίτητες μελέτες διαχείρισης και ανάπτυξης των δασών και των δασικών εκτάσεων της Περιφέρειας με αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο των υλοτόμων, την μείωση της λαθροϋλοτομίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Αναμένεται ότι περί τις 2000 απασχολούμενοι στον τομέα θα επαναδραστηριοποιηθούν μειώνοντας την ανεργία στην Περιφέρεια.
Οι συνολική δαπάνη για τις μελέτες ανέρχεται στις 800.000 ευρώ.
 
Πρωτογενής τομέας-Δικτυώσεις
 
Κατά την πρώτη διετία της νέας θητείας σημαντικές δράσεις με στόχο την ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα αποτελεί στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και των λοιπών πρωτοβουλιών μας:
• η προσπάθεια δημιουργίας οριζόντων συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ των παραγωγών
• η ενημέρωση μέσω ημερίδων και άλλων μορφών με ειδικούς επιστήμονες σε θέματα όπως:
o Η Νέα ΚΑΠ
o Νέες καλλιέργειες (καρύδια, αμύγδαλα)
o Αρωματικά και ενεργειακά φυτά
o Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων
o Συμβολαιακή καλλιέργεια
o Βιολογική καλλιέργεια
o Δεντροκομία
o Μελισσοκομία
• Η προώθηση αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά με συμμετοχή σε εκθέσεις όπως η :
o Prowein στην Γερμανία
o Detrop στη Θεσσαλονίκη
o ΔΕΘ 2014 & 2015
 
4ο Forum παραδοσιακού καπνού ITGA
 
Για τη στήριξη της καλλιέργειας του καπνού συνδιοργανώθηκε με τη Διεθνή Ένωση Καπνοκαλλιεργητών το 4ο Forum Παραδοσιακού Καπνού το 2015 στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι καπνοκαλλιεργητών και εταιρειών από πολλές πόλεις.
Σχετικά με τον καπνό και τα προϊόντα του άλλωστε συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις προς τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό για την ενίσχυση του παραδοσιακού αυτού προϊόντος που αποτελεί μονοκαλλιέργεια για μεγάλο τμήμα των αγροτών της Περιφέρειας.

Σημαντικά Έργα στην ΠΕ Ροδόπης 

Στην ΠΕ Ροδόπης ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα ως εξής:
 
Από τη ΣΑΕΠ 031 προϋπολογισμού:
• Συντήρηση αγροτικών οδικών δικτύων 704.000 ευρώ
• Συντήρηση οδικού δικτύου με ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή τεχνικών στο τμήμα Ιάσμου Κοπτερού, κατασκευή έργου διέλευσης χειμάρρου Μακροποτάμου και Τρελοχείμαρρου, αποκατάσταση βλαβών Βραγιάς και οδού Καλλυντηρίου – Οργάνης, Νέας Σάντας, Κέχρου, Δροσίνης, διάβασης Λίσσου στον Ίμερο
• Αποπεράτωση εργασιών φράγματος Ιασίου
Από τη ΣΑΕΠ 531 προϋπολογισμού
• Αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικών εργασιών σε ποταμούς, ρεύματα καθώς και προστασία της Μονής Βαθυρύακα
• Βελτίωση συντήρησης βατότητας Εθνικών και Επαρχιακών δικτύων
 
Από τη ΣΑΜΠ 031
Μελέτες όπως:
• Ανάδειξη – προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση σπηλαίου «Πολύφημου» Μαρώνειας
• Οριστική μελέτη δικτύων διανομής φράγματος Ιασίου
• Μελέτη ποδηλατοδρόμου στο οδικό δίκτυο από Δ.Π.Θ. και Κόσμιο
 
Από ΚΑΠ μελέτες και έργα όπως:
• Κατασκευή μικρών ταμιευτήρων
• Μελέτη γέφυρα στο Λίσσο και επαρχιακή οδό Ιμέρου – Γλυφάδας
• Κατασκευή αποδυτήριων γηπέδων Ξυλαγανής κ.τ.λ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.