Απολογισμος διετιας για τον Ιλχαν Αχμετ

«Στόχος μου να εξυπηρετήσω, να αγωνιστώ για όλη την περιοχή χωρίς να διαχωρίσω τους ανθρώπους σύμφωνα με θρησκεία και με καταγωγή»

Μεταξύ τύρου και άχλαδος και παρουσία σχεδόν του συνόλου των δημοσιογράφων της Ροδόπης, έκανε ένα απολογισμό της παρουσίας του στο κοινοβούλιο τα τελευταία δύο χρόνια ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, σε γνωστό εστιατόριο της πόλης.
 
Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο ανταπόδοσης τιμής στον δημοσιογραφικό κόσμο της Ροδόπης, αλλά και ενός μίνι απολογισμού, σε ένα πιο χαλαρό κλίμα, παρουσία και των συνεργατών του, στον οποίο ο βουλευτής αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα κοινοβουλευτική, και όχι μόνο, δράση.
 
Ο βουλευτής έκανε πάντως και κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για τις κινήσεις της σε εθνικό επίπεδο όσο και σε τοπικό, εκφράζοντας την απογοήτευσή του από το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο, το οποίο θεωρεί πως δεν είχε τα αποτελέσματα που έπρεπε για την ανάπτυξη της περιοχής.
 
Σημείωσε δε πως θα πρέπει οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές να δώσουν μεγαλύτερο αγώνα, αλλά και πως η Θράκη «δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος των ΑΝΕΛ», ιδίως σε μειονοτικά και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
 

Σημαντική κοινοβουλευτική δράση

 
Ο κ. Αχμέτ σημείωσε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του διαχειρίζονται καθημερινά τη διεκπεραίωση των καθημερινών προβλημάτων που έρχονται σε αυτούς από τους συμπολίτες μας, φέρνοντάς τα στη βουλή με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αναφορές, ομιλίες, αλλά και μεγάλο αγώνα και στα παρασκήνια, για όλους τους πολίτες της Ροδόπης, χωρίς να διαχωρίζει θρησκεία και καταγωγή.
 
Αυτό θεωρεί πως έκανε και σε όλη την πολιτική του πορεία του στην περιοχή, από το 2003 που ξεκίνησε ως υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος, αργότερα ως βουλευτής, μέχρι και σήμερα στο «Κίνημα Αλλαγής». «Έχω βασική αρχή να εξυπηρετήσω, να αγωνιστώ για όλη την περιοχή χωρίς πραγματικά να διαχωρίσω τους ανθρώπους σύμφωνα με θρησκεία και με καταγωγή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Στην τελευταία του λοιπόν θητεία ως βουλευτής, έχει κάνει πάνω από 100 ερωτήσεις, ομιλίες, αναφορές, παρεμβάσεις, επίκαιρες ερωτήσεις τόσο στη Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή.
 
Ειδική μνεία έκανε στον αγώνα που έγινε στην Ευρωβουλή, σε συνεργασία με τον κ. Μιλτιάδη Κύρκο, για τα δικαιώματα των καπνοπαραγωγών, πετυχαίνοντας μια απόφαση από τον ευρωπαϊκό επίτροπο αγροτικής πολιτικής, προκειμένου να δοθεί ανάσα στους κατοίκους της περιοχής, ενώ ελπίζει πως σύντομα θα υπάρξουν θετικότερες εξελίξεις από αυτό το μέτωπο.
 
Σε όλο αυτό το διάστημα, ανέφερε, στάθηκαν στο πλευρό όλων των κοινωνικών ομάδων, συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων, επιστημονικών συλλόγων και συνεταιρισμών, ενώ στις παρεμβάσεις τους είχαν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, κάτι που θεωρεί μεγάλη τιμή για ένα βουλευτή της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζοντας βέβαια πως σε πολλές περιπτώσεις ανταποκρίθηκε και η παρούσα κυβέρνηση στις στοχευμένες παρεμβάσεις του, κάτι που θεωρεί πως αποδεικνύει την ορθότητα και τη συστηματικότητα των παρεμβάσεών που προωθήθηκαν.
 
Από αυτές ξεχώρισε, σε θέματα υγείας το προσωπικό του νοσοκομείου, μειονοτικά εκπαιδευτικά ζητήματα, τις μετεγγραφές των φοιτητών, το θέμα του προγράμματος voucher, αλλά και για τις επιδοτήσεις για τις ορεινές και τις μειονεκτικές περιοχές.
 
Όλα αυτά έγιναν σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, αποφάσεις της οποίας μετέφεραν στην κεντρική εξουσία, φέρνοντάς την ουσιαστικά στα έδρανα της βουλής.
 
 

Κριτική στην κυβέρνηση

 
Ο βουλευτής πάντως έκανε αρκετά εκτεταμένη κριτική στην κυβέρνηση, τόσο όσο αφορά στην πολιτική της στη Θράκη όσο και σε όλη τη χώρα, μιλώντας για αντιφατικές πολιτικές.
 
«Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση θέλει να ευνοήσει τις μικρές κοινωνικές ομάδες, με τη μορφή των επιδομάτων και βοηθημάτων, αλλά βλέπουμε μεγάλο μαρασμό σε άλλες κοινωνικές ομάδες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βιώσιμη προοπτική ανάπτυξη για το μέλλον», σημείωσε, κάτι που φαίνεται και στη διγλωσσία την οποία βλέπει στην κυβέρνηση, που ψηφίζει νόμους με ισχύ μέχρι το 2060 και σκληρότερα μέτρα να έρχονται μετά το μνημόνιο.
 
Για αυτό και η πρόεδρος τους, η κ. Φώφη Γεννηματά, έχει χαρακτηρίσει την έξοδο από το μνημόνιο, το τρίτο μεγάλο ψέμα-αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εξαπατήσει πολιτικά τη χώρα, μετά το σκίσιμο των μνημονίων και το παράλληλο πρόγραμμα.
 
 

Δικαίωση από τις πολιτικές επιλογές

 
Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ θεωρεί πως οι καταστάσεις, όπως διαμορφώθηκαν, τον έχουν δικαιώσει πλήρως για τις επιλογές του στην πολιτική του πορεία. Υπενθύμισε πως εκλέχτηκε για πρώτη φορά με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ το 2004, πάντα ως άνθρωπος κοινωνικά φιλελεύθερος, βαθιά δημοκράτης και χωρίς κομματικές παρωπίδες και αγωνίστηκε μέσα στη ΝΔ προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Μετά αποχώρησε από αυτή λόγω μεγάλων ιδεολογικών διαφορών, εντάχτηκε στη Δημοκρατική Αριστερά, που όμως πήρε ένα άλλο δρόμο, και όχι αυτόν της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και εντός της ΕΕ και στη συνέχεια στο Ποτάμι, που θεωρεί συνέχεια αυτού του ιδεολογικού εγχειρήματος.
 
Η ένταξή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν ήρθε από το πουθενά, μιας και είχε αγωνιστεί ακόμα από την ημέρα της εκλογής του για την ενοποίηση του χώρου, σε μια μεγάλη σοσιαλδημοκρατική παράταξη, μιας και μόνο με την ύπαρξη αυτής θεωρεί πως μπορεί να έρθει η λύση των προβλημάτων στη χώρα.
 
Για αυτό και η ένωση όλων κάτω από την ομπρέλα του Κινήματος Αλλαγής, τον βρίσκει δικαιωμένο και θεωρεί πως η κ. Γεννηματά μπορεί να ενώσει το χώρο, για αυτό άλλωστε και τη στήριξε από την πρώτη στιγμή.
 
Την ευχαρίστησε δε για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, ορίζοντάς τον τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης, μια τιμητική θέση για τον ίδιο, αλλά και βαριά ευθύνη, μιας και αποτελεί ένα κρίσιμο τομέα.
 
Θεωρεί δε πως μετά τις εκλογές το Κίνημα Αλλαγής θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, και δεν θα ακολουθεί είτε τη ΝΔ είτε το ΣΥΡΙΖΑ.
 
 

Απογοήτευση από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο

 
Πάντως πρώτη μέριμνά του ήταν, και παραμένει, να ανέβουν οι δείκτες ανάπτυξης τόσο για την Περιφέρεια ΑΜΘ όσο και για τη Ροδόπη, για αυτό και ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικό για τον ίδιο το γεγονός ότι το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, στο οποίο παρέστη και ο πρωθυπουργός, δεν είχε καλύτερα αποτελέσματα.
 
Και αυτό γιατί αρχικά ήταν αισιόδοξος πως με τις συναντήσεις με τους τοπικούς βουλευτές θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και να πάρουν περισσότερα από αυτά που η Ροδόπη έχασε και δικαιούται, όμως διαψεύστηκε, μιας και δεν λήφθηκαν υπόψη τόσο οι δικές του προτάσεις όσο και των φορέων.
 
Αντίθετα είχαμε εξαγγελίες για τη Ροδόπη που δεν δίνουν μια οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή, παρά μόνο μικρές παρεμβάσεις επικοινωνιακού τύπου, που μπαλώνουν κάποια πράγματα.
 
Ακόμα και η ρύθμιση για τη Σαρία, είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, ενώ και η καταβολή χρημάτων σε ανέργους των εργοστασίων της ΒΙΠΕ Κομοτηνής δεν λύνει το πρόβλημα της ανάπτυξης.
 
Την απογοήτευσή του εξέφρασε όμως και για τις παρεμβάσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, τόσο από τη Ροδόπη όσο και από όλη την Περιφέρεια, και παρόλο που έχει τείνει χείρα βοηθείας, φοβάται πως αυτή η πρόθεση για συνεργασία εκλαμβάνεται ως αδυναμία.
 
Για αυτό και κάλεσε τους τοπικούς βουλευτές να δίνουν μεγαλύτερο αγώνα, και να μην κρύβονται στα βουλευτικά έδρανα, αλλά να αξιοποιήσουν με καλή θέληση τις όποιες προτάσεις, και οι ίδιοι ως παράταξη είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις καλές προτάσεις, αλλά να καταψηφίζουν τις αρνητικές.
 
«Δεν μπορεί η περιοχή να αφεθεί στο έλεος των ΑΝΕΛ, ιδίως στα θέματα των ανθρωπίνων και των μειονοτικών θεμάτων» τόνισε, σημειώνοντας πως πέραν αυτής υπάρχουν και άλλες ισχυρές ενστάσεις που θεωρεί δικαιολογημένες, σημειώνοντας πως κάθε άλλη, πέραν της ομαλής λειτουργίας της περιοχής, ενίσχυσης του κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος έχει μια εντελώς άλλη ιδεολογία από την προοδευτική που έχουν ο ίδιος και η παράταξή του, δημιουργεί προβλήματα σε όλους στην περιοχή.
 

Ναι στην εκλογή Μουφτή, αλλά με εκλεκτορικό σώμα

 
Την άποψη ότι το σωστότερο θα ήταν να υπάρχει εκλογή του Μουφτή, παρόλο που θα πρέπει να υπάρξει πολύ προσοχή στον τρόπο που θα γίνεται αυτό, με σεβασμό και στους πιστούς, διατύπωσε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.
 
Όπως ανέφερε, όταν αυτό γίνεται από ένα εκλεκτορικό σώμα, δηλαδή από κάποιους ιερείς, θα πρέπει να καθοριστεί ποιοι θα είναι αυτοί, μιας και κάθε τζαμί έχει τρείς ιερείς.
 
Ότι και αν καθορίζει το νομοσχέδιο, που φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο, θεωρεί πως θα πρέπει να σέβεται τη βούληση και την θέληση των πιστών.
 
Σωστή άλλωστε θεωρεί και την συντρέχουσα αρμοδιότητα με τη Σαρία και των αστικών δικαστηρίων, ενώ θεωρεί πως δεν επηρεάζεται και η δικαστική αρμοδιότητα, αν η εκλογή γίνεται από εκλεκτορικό σώμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.