Απολογισμος Αντιδημαρχου Τεχνικων Εργων

Ένας από τους βασικούς άξονες στης ζωή όλων μας είναι, και οφείλει να είναι, η αυτοκριτική. Υποβάλλοντας οι ίδιοι τον εαυτό μας σε αυτοέλεγχο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι βέβαιο πως θα γίνουμε σωστότεροι, αποτελεσματικότεροι, χρησιμότεροι για το κοινωνικό σύνολο.

Εάν λοιπόν λάβουμε υπόψη μας ότι η αυτοκριτική αποτελεί εποικοδομητική διαδικασία σε ατομικό επίπεδο και προσιδιάζει τον ενεργό πολίτη, τότε εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η αυτοαξιολόγηση για μια δημοτική αρχή επιβάλλεται και αποτελεί υποχρέωσή της!

Η αυτοαξιολόγηση επιτυγχάνεται σε μια δημοτική αρχή μέσω του απολογισμού του έργου της και των εν γένει πεπραγμένων της, αναφορικά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και της δημοσιοποίησης όλων των ανωτέρω στους δημότες.

Η διαφάνεια αποτελεί, κατά την άποψή μου, απαραίτητο χαρακτηριστικό της εκάστοτε δημόσιας διοίκησης, και εν προκειμένω της παρούσας δημοτικής αρχής.

Συνεπώς, οφείλουμε να κρατάμε τους δημότες ενήμερους σχετικά με το συνολικό προγραμματισμό και το σκεπτικό των προτεραιοτήτων σε έργα υποδομής που ανέλαβε η δημοτική αρχή και να είμαστε σε θέση να κοινοποιήσουμε τις φάσεις υλοποίησης οποτεδήποτε ζητηθεί ή παραστεί ανάγκη.

Όταν ο Δήμαρχος μου έκανε τη τιμή να με ορίσει Αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής, αμέσως ξεκίνησα την πλήρη απογραφή όλων των παραλαμβανομένων από την απελθούσα Δημοτική αρχή. Οι άμεσες προτεραιότητες που προέκυπταν από την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης ήταν:

η αναγκαιότητα της αποπεράτωσης και το κλείσιμο έργων της απελθούσας δημοτικής αρχής

η αναγκαιότητα αντιμετώπισης των πολλών χρεών προς τρίτους, που καθιστούσαν ανέφικτη την ομαλή πορεία των διαδικασιών της καθημερινότητας,

η άμεση έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση έργων ενταγμένων στο Γ΄ ΚΠΣ, μιας και οι προθεσμίες αυτών ήταν ¨ασφυκτικές¨,

η ολοκλήρωση έργων που ¨λίμναζαν¨,

η αντιμετώπιση πιστώσεων έργων, που ενώ ¨φαίνονταν¨ στον προϋπολογισμό, είχαν ήδη καταναλωθεί σε άλλες δραστηριότητες,

η καλύτερη και αρτιότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας,

η αντιμετώπιση της έλλειψης επιπλέον επιστημονικού και όχι μόνο προσωπικού,

η περιστολή των ανορθολογικών δαπανών, που επιδείνωναν τη διασπάθιση δημοτικών πόρων

η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης με την όσο το δυνατόν καλύτερη οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με όλους τους εμπλεκόμενους στην Τεχνική Υπηρεσία, υπηρεσιακούς παράγοντες και εξωτερικούς συνεργάτες.

η αναγκαιότητα να επικεντρωθούν οι προσπάθειες μας στην προώθηση σχεδίων δράσης που θα συνέτειναν στην ανοδική αναπτυξιακή πορεία του Δήμου : δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ετοιμότητα και στις ρεαλιστικές μελέτες , ώστε να μεγιστοποιηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων που προβλέπονται να εισρεύσουν από το ΕΣΠΑ στους δήμους της Περιφέρειας ενόψει της περιόδου 2009-2013 λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του δημότη. Με βάση τις υλικοτεχνικές προβλέψεις κατατέθηκαν προτάσεις στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 40.000.000,00€.

Το 2007 υπήρξε ένα έτος αφενός μεταβατικό, αφετέρου δύσκολο για τη νέα διοίκηση της Τεχνικής Υπηρεσίας: παράλληλα με την καταγραφή των ανεπαρκειών και των διαπραχθέντων λαθών, βασικό μας μέλημα ήταν και είναι η διαχείριση να καταστεί αποτελεσματική, ευέλικτη και με το μικρότερο κόστος για να μην επιβαρυνθούν οι δημότες τις παραλείψεις και τα οικονομικά χρέη που κληροδότησαν οι απερχόμενες δημοτικές αρχές.

Τα ανοίγματα του Δήμου όσον αφορά την Τεχνική Υπηρεσία που είναι και ο τομέας ευθύνης μου, έφταναν στο ύψος των 4.000.000,00€ περίπου σε έργα από ιδίους πόρους. Επιπρόσθετα, οι τεράστιες οικονομικές εκκρεμότητες από την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης έφταναν στο ύψος του 1.315.459,79€.


Υποχρεώσεις για τις οποίες κληθήκαμε και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στοχευμένα και αποτελεσματικά, ώστε αυτές να μην αποτελέσουν για όλη την θητεία μας το στίγμα ή τον αποπροσανατολισμός μας από τον αρχικό μας στόχο και το προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Έτσι επικεντρωθήκαμε αυτά τα 2 χρόνια στην μείωση του χρέους μέσω της εξοικονόμησης και σωστής διαχείρισης των έργων, όπως και επετεύχθη σε ένα μεγάλο βαθμό σύμφωνα και με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας.

Αντιμετωπίσαμε χρονίζουσες εκκρεμότητες καθώς και αρκετές κακοσυντηρήσεις δημοτικών κτιρίων που κληρονομήσαμε, και έχριζαν επιτακτικής αντιμετώπισης, γεγονός που μας ανάγκασε να λειτουργήσουμε πυροσβεστικά κάποιες φορές με μικρά έργα. Ωστόσο ως γνώμονα είχαμε πάντα το συμμάζεμα των έργων, ώστε να αποφύγουμε των κατακερματισμό των έργων, που αποτελεί δείγμα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας.

Ολοκληρώσαμε σημαντικές υποδομές, ενώ νέες εκσυγχρονιστικές δρομολογούνται ώστε να είμαστε έτοιμοι να γίνουμε από τους πρώτους ΨΗΦΙΑΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ στην ΕΛΛΑΔΑ. Μας αρέσει ο Δήμος μας να είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους και το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Θεμελιώθηκαν οι βασικές προϋποθέσεις για την ουσιαστική ανάπλαση και προστασία του πρασίνου της πόλης μας. Εστιάσαμε περισσότερο στην καθημερινότητα του πολίτη. Η Τεχνική Υπηρεσία ολοκλήρωσε σειρά έργων υποδομής, συντηρήσεων, επισκευών, κατασκευών και μελετών με σκοπό την καλυτέρευση της εικόνας της πόλης μας και την προοδευτική βελτίωση υποδομών. Ορισμένα έργα σε βραχύ χρονικό διάστημα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ ευάριθμα βρίσκονται στη φάση της τελικής ολοκλήρωσης.

Για την ομάδα των συνεργατών έργου που κατεύθυνα σίγουρα ήταν μια περίοδος πρόκλησης που απαιτούσε πολύωρη ενασχόληση με κάθε πτυχή και συνεχή προσπάθεια, ώστε να μην εγκαταλειφθούν μοιρολατρικά σημαντικά έργα που λόγω ολιγωρίας των προκατόχων μας είχε πλησιάσει δραματικά η εκπνοή της προθεσμίας λήξης απορρόφησης χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα, ασχοληθήκαμε ακόμη και με όσα ήταν ήδη εκπρόθεσμα, για να περισώσουμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν διεκδικώντας εκ νέου παρατάσεις, επικεντρώνοντας στη συστηματική και συνεχή καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, πετυχαίνοντας την απαραίτητη ανατροφοδότηση.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα σκοντάφτουμε πάνω στα κακώς κείμενα που έχουν τις ρίζες τους σε πρακτικές μιας προβληματικής κατάστασης που παραλάβαμε.

Με γνώμονα όλα αυτά, λοιπόν, καταρτίσαμε ένα Tεχνικό Πρόγραμμα, που με όραμα αλλά και ρεαλισμό, δεν αγνοούσε τις δυσχέρειες της διαμορφωμένης πραγματικότητας. Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα στοχευμένο στην αναβάθμιση της καθημερινότητα και στην καλύτερη αντιμετώπισή των εκσυγχρονιστικών τάσεων, καθώς επίσης και στην ευέλικτη προσαρμογή του ακόμα και στις πιο απαιτητικές καταστάσεις συμβαδίζοντας πάντα με το αρχικό μας πρόγραμμα.

Εκμεταλλευτήκαμε, όσο μπορούσαμε καλύτερα το ελάχιστο υπόλοιπο από τις χρηματοδοτήσεις του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για έργα υποδομής στον Δήμο μας και θέσαμε ως στόχο να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την 4η Προγραμματική περίοδο, το ΕΣΠΑ 2007-2013, προκειμένου να υλοποιήσουμε μία σειρά από έργα που θα δώσουν πνοή ζωής στην Κομοτηνή, στηριζόμενοι πλέον σ’ ένα ευρύτερο φάσμα μελετών που έχει ολοκληρώσει ήδη η υπηρεσία μας καθώς και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου που έχει τεθεί και σε κοινωνική διαβούλευση.

Στηριζόμενοι στην αρχή της διαφάνειας αλλά και του σωστού προγραμματισμού, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια της δικής μας διοίκησης κρίνουμε ότι πραγματοποιήθηκαν πολλά από τα απαιτούμενα έργα . Με συντονισμένη προσπάθεια και προγραμματισμό προχωρήσαμε αποτελεσματικά σε παρεμβάσεις στην πόλη, για την αντιμετώπιση μικρών καθημερινών ζητημάτων, που στην πλειοψηφία τους έχριζαν άμεσης αντιμετώπισης, αλλά και άλλων μεγαλύτερων έργων υποδομής, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουμε με σταθερά βήματα μια σύγχρονη και πιο βιώσιμη πόλη .

Η καθημερινή επαφή με τον συνδημότη και η καταγραφή των αιτημάτων του, όπως, διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, εργασίες οδοποιίας και κρασπέδωσης, φθορές σε παγκάκια, καμένες λάμπες σε στύλους κλπ., βοήθησε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση και επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο πολίτης στην καθημερινότητά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 4.500 τέτοιου είδους αιτήματα, που υποβλήθηκαν εγγράφως ή τηλεφωνικώς και τα οποία απαντήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους.

Προχωρήσαμε στην κατασκευή μεγάλων έργων, μερικά από τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί και άλλα που αναμένεται να ολοκληρωθούν, όπως :

1.Η ανάπλαση του Άλσους της Αγ. Παρασκευής, ενός χώρου παραμελημένου και αναξιοποίητου για αρκετά χρόνια και που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008. Με το έργο της ανάπλασης του Άλσους της Αγ. Παρασκευής επιδιώκεται η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου με παράλληλο σεβασμό στην ιστορικότητα του τόπου, και ειδικότερα ο φυτοτεχνικός εμπλουτισμός του άλσους καθώς και η εν γένει αναβάθμιση με έργα τοπίου. Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από τα προγράμματα URBAN και ΘΗΣΕΑΣ και είναι ύψους 2.363.903,12 €.

2.Το Δημοτικό Ωδείο και η Δημοτική Σχολή Χορού στην οδό Βενιζέλου, το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ ύψους 624.000,00 € και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

3.Η στέγη αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, χρηματοδοτούμενο έργο από το URBAN, ύψους 643.004,70 €, το οποίο εύλογα κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει αναγκαίο και το οποίο θα διευκολύνει κατά ένα μεγάλο μέρος την καθημερινότητα και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η ειδική ομάδα ανθρώπων. Αναμένεται να δοθεί προς λειτουργία σύντομα.

4.Η ανέγερση του κτιρίου φιλοξενίας και σίτισης απόρων και αστέγων, έργο χρηματοδοτούμενο από το URBAN, ύψους 384.000,00€, αποτελεί ένα άλλο μεγάλο έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί και θα αμβλύνει εν μέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμη μία ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων που ζει ανάμεσά μας και καθημερινά έχει να αντιμετωπίσει ποικίλα προβλήματα διαβίωσης.

5.Η διαμόρφωση του πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Πανδρόσου σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντα χώρου, έργο χρηματοδοτούμενο από το LEADER, ύψους 69.503,13€. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου, η οποία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα αναβαθμίσει τον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς οικισμό της Πανδρόσου, προσελκύοντας επισκέπτες από τον νομό και γιατί όχι και από άλλες περιοχές.

6.Η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, χρηματοδοτούμενο έργο από το ΠΕΠ, ύψους 674.220,68 €. Στην ουσία αποτελεί ένα γυμναστήριο μέσα στο οποίο θα υπάρχει γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ με ύπαρξη κερκίδων, και θα μπορούν οι μαθητές να κάνουν το μάθημα της γυμναστικής κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, μέσα στον χώρο αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης διαφόρων εκδηλώσεων του σχολείου, που κατά καιρούς θα κρίνονται απαραίτητες να διεξαχθούν. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

7.Οι αναπλάσεις των κοινοχρήστων χώρων της πόλης της Κομοτηνής, ύψους 244.458,15€, όπως η οδός Καραμπάση, η οδός πίσω από το εστιατόριο «Τ’ Αδέλφια», η οδός Βασιλέως Παύλου, καθώς και η τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων, έργα που έχουν ολοκληρωθεί και εξυπηρετούν την καθημερινότητα του δημότη και την αναβαθμίζουν σημαντικά.

8.Η κατασκευή κερκίδων και η αναβάθμιση των παλαιών εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σταδίου Κομοτηνής, ένα έργο ύψους 985.050,00€ που είναι χρηματοδοτούμενο από τον ΟΠΑΠ και από ιδίους πόρους και κρίθηκε ως έργο επιτακτικής ανάγκης. Με την ευκαιρία της ανόδου της τοπικής μας ομάδας, του Πανθρακικού, στην Α΄ Εθνική, του ευχόμαστε όλοι να έχει επιτυχίες.

9.Η κατασκευή του δικτύου φωτισμού του αγωνιστικού χώρου του Δημοτικού Σταδίου ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο από τον Δήμο και ύψους 550.000,00€ περίπου.

10. Ο τομέας του οδοφωτισμού κατά τον οποίο προωθήθηκαν οι δημοπρατήσεις των έργων για συντηρήσεις και επεκτάσεις δικτύων. Επίσης, πραγματοποιείται η ανανέωση του δικτύου στην πόλη σε περιοχές όπως, στο τέρμα της οδού Π. Τσαλδάρη και από την οδό Αναπαύσεως μέχρι την διασταύρωση της οδού Πρωταγόρα, στην οδό Ορφέως από το σημείο που βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα έως το βάθρο του τροχονόμου και στην οδό Κερασούντος. Αποτελεί ένα έργο ύψους 129.749,03€.

11. Ο τομέας του πρασίνου, στον οποίο, με την άριστη συνεργασία της Υπηρεσίας μας και του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου και έχοντας πάντοτε σαν γνώμονα την αναβάθμιση του πρασίνου στην πόλη σε κάθε νέο έργο, καταφέραμε να αναπλάσουμε και να αναδείξουμε πολλές περιοχές πρασίνου της πόλης, που είχαν μείνει παραμελημένες και αναξιοποίητες.

12. Η αποκατάσταση των τοιχογραφιών στο Αρχοντικό του Στάλιου, έργο χρηματοδοτούμενο από ΠΕΠ, ύψους 240.645,64€.

13.Το έργο των ασφαλτικών και των πεζοδρομίων σε οδούς της Νέας Μοσυνούπολης, έργο ύψους 276.000,00€ που έχει επίσης ολοκληρωθεί και αφορά μία περιοχή που είχε αρκετά προβλήματα. Το έργο αυτό έχει βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αυτής.

14. Η δημιουργία χώρων αθλητισμού στην περιοχή της Νέας Μοσυνούπολης.

15. Η αποκατάσταση του παλαιού ΧΑΔΑ, έργο το οποίο έχει, επίσης, ολοκληρωθεί.

16. Η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών στον ΧΥΤΑ και η προσπάθεια για τη γενική αποκατάσταση της λειτουργίας του χώρου με εργασίες όπως, η επισκευή του δικτύου ανακυκλοφορίας των στραγγισμάτων, η αποκατάσταση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, η κατασκευή αναχωμάτων για αποφυγή πλημμυρών και διαφυγή των στραγγισμάτων κλπ.

17. Η οδός Φιλίππου, έργο ύψους 136.800,02€. Αποτελεί ένα σημείο ιδιαίτερης σημασίας εξαιτίας του γεγονότος ότι ενώνει το δυτικό μέρος της πόλης με το Κέντρο της και, πάντοτε, κατά το παρελθόν αποτελούσε ένα ιδιαίτερα προβληματικό σημείο με συνεχή και πολλά ατυχήματα. Η ανάπλαση της οδού αυτής, η οποία έχει πραγματοποιηθεί, βελτίωσε σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων της και διευκόλυνε την διέλευση των οχημάτων προσφέροντας, πρωτίστως, ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασφάλειας.

18. Η ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων της Κομοτηνής, όπως η αποπεράτωση της διαμόρφωσης στην οδό Σπετσών, της πλατείας του Αγίου Στυλιανού και της πλατείας Παύλου Μελά, έργο ύψους 204.408,27€.

19. Η εγκατάσταση μέτρων πυρασφάλειας στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ύψους 20.000,00€, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα της υγείας των παιδιών. Μία παρέμβαση που έγινε σε συνεργασία με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς των παιδιών αυτών.

20. Η επιτυχής αντιμετώπιση του έκτακτου γεγονότος των πλημμυρών της 17ης και 18ης Νοεμβρίου 2007. Η Υπηρεσία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια από την πρώτη στιγμή του συμβάντος προκειμένου να φτάσει στην τελική καταγραφή και πλήρη αντιμετώπιση των ζημιών ύψους 350.000€.

21. Η αποπεράτωση των αγροτικών ιατρείων στους οικισμούς Στυλαρίου, Ιάμπολης, Μεσοχωρίου και Συμβόλων και η παράδοσή τους.

22.Η συντήρηση και ανακαίνιση των παιδικών χαρών στην πόλη της Κομοτηνής και τους οικισμούς που ανήλθε στο ποσό των 66.583,31€ για το 2007 και στο ποσό των 200.094,99€ για το 2008.

23. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, για το οποίο έχει κατατεθεί η γεωτεχνική μελέτη στο Υπουργείο, έγιναν οι ανάλογες τροποποιήσεις και αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις.

24. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών και η απόκτηση του ISO 9001, της διαχειριστικής δηλαδή επάρκειας του Δήμου Κομοτηνής , για την υλοποίηση των προγραμμάτων του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ενόψει της περιόδου 2009-2013.

25. Η λειτουργία του εργαστηρίου Η/Υ στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου.

26. Ο Διαπολιτισμικός Παιδικός Σταθμός, έργο ύψους 465.479,93€, που έχει εκτελεστεί στα πλαίσια του URBAN, και έχει παραδοθεί προς χρήση.

27. Το Μουσείο Καραθεοδωρή, του οποίου οι εργασίες και η προμήθεια εξοπλισμού έχουν ολοκληρωθεί. Το σύνολο των προμηθειών είναι ύψους 43.862,08€ και περιλαμβάνει τη διόρθωση του Μουσείου, την προμήθεια επίπλων καθώς και την οργάνωση έκθεσης με πίνακες κ.λ.π.

28. Η διαμόρφωση και η ανάπλαση της περιοχής του χειμάρρου στον οικισμό Κάλχαντα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και είναι ύψους 983.448,00€. Αφορά τη διαμόρφωση των πρανών του ρέματος του οικισμού και, επιπλέον, την κατασκευή προστατευτικού τοίχου από οπλισμένο σκυρόδεμα επενδεδυμένου με πέτρα στο μεγαλύτερο μήκος του, προκειμένου να διατηρηθεί η φυσιογνωμία και ο φυσικός του χαρακτήρας, με σεβασμό προς τον περιβάλλοντα χώρο.

29. Υποστηρικτικές ενέργειες που αφορούν εργασίες στο Καταφύγιο στον Άγιο Χαράλαμπο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και είναι ύψους 50.343,01€.

30. Η αποπεράτωση των εργασιών του ξενώνα Παπικίου στον ορεινό όγκο του Ν. Ροδόπης, το οποίο, επίσης χρηματοδοτήθηκε από το ΘΗΣΕΑΣ και είναι ύψους 38.950,00€.

31. Η υποστήριξη των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου.

32. Η συντήρηση των κοιτώνων και η επισκευή των εγκαταστάσεων στην Κατασκήνωση της Πανδρόσου ύψους 30.000,00€ περίπου.

33. Συμβάλλαμε με τα συνεργεία του Δήμου, με εργολάβους και το επιστημονικό μας προσωπικό στην εύρυθμη λειτουργία του Θεάτρου, των αθλητικών εγκαταστάσεων, της Λαϊκής Αγοράς, των Σφαγείων, του Τουριστικού Περιπτέρου, του γραφείου έκδοσης αδειών καταστημάτων.

34. Ερευνήσαμε για την εξεύρεση χώρου αμμοληψίας και χώρου εναπόθεσης μπαζών και συμβάλλαμε στη σύνταξη μελέτης μέσω της ΤΕΔΚ.

35. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την νομιμότητα και την καλή χρήση και κατασκευή των πεζοδρομίων και παράλληλα λόγω της αυθαίρετης χρήσης των αυθαίρετων ραμπών προτείναμε και προβήκαμε σε συγκεκριμένα μέτρα συνεργασίας του Δήμου με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης. Επίσης, ζητήσαμε από το Τμήμα Πολεοδομίας την έγκριση της υψομετρικής μελέτης σε κάθε περίπτωση έκδοσης οικοδομικής αδείας και την έκδοση της άδειας κατάληψης των πεζοδρομίων για την φάση της κατασκευής των έργων.

Προβήκαμε σε σειρά κυκλοφοριακών παρεμβάσεων μέσα από έργα, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι οι εξής:

•Η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ένδειξης ορίου ταχύτητας στους οικισμούς Ροδίτη και Στυλαρίου, ύψους 30.560,00€, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και η ασφάλεια των κατοίκων των οικισμών προληπτικά.

• Η χάραξη διαγραμμίσεων σε πεζοδρόμια και κράσπεδα καθώς και χάραξη θέσεων στάσης και στάθμευσης για τα ΑμεΑ με την χρήση ειδικών χρωματισμών για την κάθε περίπτωση.

•Η δρομολόγηση και η υλοποίηση ειδικών σημάνσεων για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης όπως στις οδούς Α. Παπανδρέου, Μαλτετσίδη, Δημοκρατίας, Ακροπόλεως, Γ. Μαμέλη, Αγχιάλου, Μαρωνείας, Φιλ. Εταιρείας, Σισμάνογλου με Λ. Σοφού, Γρ. Μαρασλή, Χαλκοκονδύλη, μπροστά από το δημοτικό Κολυμβητήριο, στην Πλατεία Ειρήνης μπροστά από το καφεκοπτείο Κέκκερη και στην περιοχή της Νομαρχίας.

•Η κατάθεση πρότασης μέσω της κυκλοφοριακής επιτροπής, και εν συνεχεία έγκρισή της με απόφαση του Δ.Σ., σύμφωνα με την οποία προτείνουμε την εξασφάλιση χώρων στάθμευσης για ΑμεΑ και με τη δέσμευση της δημιουργίας τέτοιων χώρων, έξω από όλα τα δημόσια κτίρια και τις τράπεζες στην πόλη της Κομοτηνής.

•Η δρομολόγηση και η υλοποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, σημάνσεων και μονοδρομήσεων στις οδούς Ανδρονίκου, πλ. Καραϊσκάκη, Σωζοπόλεως και Άρδα, απαγόρευση αναστροφής της κίνησης στις οδούς Εθν. Αντίστασης, Δημοκρίτου, Ορφέως, στον κόμβο εμπρός από το Ηρώο και στην οδό Δημοκρατίας. Επίσης, καθορισμός κυκλοφορίας στις οδούς Κωστή Παλαμά και Αναπαύσεως, στη συμβολή των οδών Εθν. Αντίστασης, Εγνατίας, και Φώτη Πολυζόπουλου καθώς και επαναπροσδιορισμοί κίνησης στην πλατεία Ηφαίστου, στην οδό Κανάρη και στην Αριστ. Μάνεση. Προτάθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη συμβολή των οδών Εγνατίας, Φιλίππου και Θ. Νούλια.

•Προβήκαμε στην πεζοδρόμηση του τμήματος του δρόμου επί της προέκτασης της οδού Χρ. Τσούντα που περιβάλλεται μεταξύ των οδών Κουρτίδου και Κοσμίου.

Ο κυριότερος λόγος της ανωτέρω παρέμβασης είναι ότι στο παρελθόν έχουν γίνει πολλά τροχαία δυστυχήματα στην διασταύρωση αυτή, που αφορούσαν άλλοτε υλικές ζημιές, πολλές φορές όμως και σοβαρούς τραυματισμούς ανθρώπων. Η πεζοδρόμηση, λοιπόν, του τμήματος αυτού σε συνδυασμό με την μελλοντική διαπλάτυνση της οδού Κοσμίου και της εξομάλυνσης της παραμένουσας διασταύρωσης μεταξύ των οδών Κουρτίδου και Κοσμίου, με σκοπό την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνται επί της οδού Κοσμίου από την κατεύθυνση του οικισμού του Κοσμίου. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατάργησης είναι η αισθητή μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων στην διασταύρωση αυτή. Στο τμήμα που θα πλακοστρωθεί θα δημιουργηθεί παράλληλα χώρος πρασίνου αναβαθμίζοντας έτσι και αισθητικά το μέρος που βρίσκεται πλησίον σε μία από τις εισόδους της πόλης μας.

•Η τοποθέτηση σύγχρονων φωτεινών σηματοδοτών στη διασταύρωση Εθν. Αντιστάσεως & Γ. Παπανδρέου, έργο ύψους 77.520,03€, που έχει συντελέσει στην διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων που κινούνται κυρίως προς το εμπορικό κέντρο Kosmopolis και την Πανεπιστημιούπολη, και συγχρόνως, έχει μειώσει αποτελεσματικά την πιθανότητα ατυχημάτων, φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό κατά το παρελθόν.

Επίσης, οι παρεμβάσεις για την πλήρωση φρεατίων με ασφαλτικό μείγμα, με επάλειψη χρωματισμένης ρητίνης για να είναι εμφανή τα επικαλυμμένα φρεάτια και για να επιφέρουν στη γενική προστασία του ασφαλτικού μείγματος στα φρεάτια καθώς και αποκατάσταση πληθώρας λακκουβών. Μια παρέμβαση που αποτελεί προσοδοφόρα αλλά συγχρόνως και οικονομική λύση με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη και την εξάλειψη της όχλησης και της ταλαιπωρίας του.

Οι διανοίξεις οδών στην Κομοτηνή και τους οικισμούς του Δήμου, οι οποίες είναι απαραίτητο να γίνονται και να συντελέσουν στην ανάδειξη μιας σύγχρονης πόλης. Κάποιες από αυτές έχουν γίνει και κάποιες άλλες έχουν δρομολογηθεί να γίνουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις στους δικαιούχους ύψους 1.315.459,79€, από τις αρχές του 2007 έως και σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την οδό Σαγγαρίου, τις οδούς Αγχιάλου – Πύργου – Άρδα, τις οδούς Τυρολόης – Δωδεκανήσου, τμήματος της Κότυος, ρυμοτομούμενου κτίσματος της Βυζαντίου και της Αθηνών, στην ανώνυμη οδό μεταξύ Α. Παπανδρέου & Λαέρτου, την οδό Μαυρομιχάλη, Δημοκρατίας, Χαλκοκονδύλη, Αινείου καθώς και οδούς στους οικισμούς Ροδίτη και Υφαντών.

Επιπρόσθετα έχουν δρομολογηθεί έργα όπως:

1.Η κατασκευή σταθερού σκελετού τεντών στην Λαϊκή Αγορά, προϋπολογισμού 350.000,00€,που προβλέπει την κατασκευή μεταλλικής πέργκολας στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς που θα χρησιμοποιηθεί ως σκελετός για την ανάρτηση σκέπαστρων – τεντών, ώστε να καλύψει τις θέσεις που ενοικιάζονται από μικροπωλητές.

2.Οι ήπιες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στους οικισμούς του Θρυλορίου (ύψους 243.694,95€) και της Γρατινής (ύψους 88.755,01€), έργα τα οποία είναι χρηματοδοτούμενα από το LEADER και αναμένονται να ξεκινήσουν.

3.Η ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της Κομοτηνής, η οποία θα αναδείξει την φυσιογνωμία της πόλης και παράλληλα θα στηρίξει και θα αναβαθμίσει την αγορά της. Έχει υποβληθεί το ένα τμήμα από τα τρία της μελέτης καταγραφής και προχωρήσαμε στη δημιουργία καρτελών για κάθε κτίσμα.

4.Η συντήρηση του κτιρίου του Κέντρου Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) (ύψους 81.077,27€) που βρίσκεται στον οικισμό Θρυλορίου.

5.Η δρομολόγηση της κατασκευής του 12ου Δημοτικού Σχολείου και του 14ου Νηπιαγωγείου. Έχουν έρθει τα έγγραφα από την Δ/νση Δασών και την Εφορία Αρχαιοτήτων καθώς και η γεωλογική μελέτη για έγκριση σχεδίου, η οποία θα ελεγχθεί από την Τ. Υ. προκειμένου να σταλούν όλα τα σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο για έγκριση.

6.Η κατασκευή αποχωρητηρίων στο 2ο Δημοτικό και στο σχολείο του οικισμού Ιάμπολης και ανακαίνιση οικοδομικών και Η/Μ εγκαταστάσεων των κτιρίων. Ένα έργο με προϋπολογισμό 261.000,00€.

7.Οι συντηρήσεις των διδακτηρίων της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, για το 2007 δαπανήθηκαν 107.032,68€ για την Α/θμια και 100.531,81€ για την Β/θμια εκπαίδευση. Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια καταγραφής όλων των προβλημάτων των σχολείων, καταφέραμε να τα συγκεντρώσουμε εγγράφως σε φάκελο, τον οποίο αποστείλαμε στο αρμόδιο Υπουργείο, από όπου αναμένονται οι χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων.

8.Η μετεγκατάσταση των αθιγγάνων του Αλάν Κουγιού για την οποία περιμένουμε την έγκριση της Γεωλογικής μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ και επιπλέον, προχωράμε στην διαδικασία καθορισμού μονάδος για την απαλλοτρίωση.

9.Η προμήθεια οχήματος εξυπηρέτησης των ατόμων του ΚΑΠΗ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2009.

10.Οι διαδικασίες Τοπικού Ρυμοτομικού για το Πανθρακικό Στάδιο κατά τις οποίες εστάλη η γεωλογική μελέτη στο Υπουργείο ,καθώς επίσης, εστάλησαν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οπότε και είμαστε σε αναμονή για την έγκριση.

11. Η ένταξη της πόλης σε πανευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων με ποδηλατοδρόμους μέσω της πρότασης που έχει ήδη κατατεθεί σε συνεργασία με τη ΔΕΑΚΟ.

12. Η αστική ανάπλαση της Κομοτηνής 2008-2013, για την οποία κατατέθηκε πρόταση σε συνεργασία με την ΑΙΧΜΗ Α.Ε., και αφορά την περιοχή του κέντρου της πόλης για έργα σχετικά με συγκοινωνία, στάθμευση, δημοτική αγορά, ήπιες παρεμβάσεις και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

13. Η οδός Θάσου, της οποίας η κατασκευή κρίνεται απολύτως απαραίτητη λόγω, κυρίως, της συνεχούς διέλευσης των παιδιών από τα δύο σχολεία που υφίστανται στην συγκεκριμένη οδό. Η μελέτη έχει ήδη εκπονηθεί και περιλαμβάνει ασφαλτικά, πεζοδρόμηση, δίκτυα φωτισμού κλπ.

Επιπροσθέτως, χωρίσαμε την Κομοτηνή σε 4 περιοχές στη ΒΑ, ΒΔ, ΝΑ και ΝΔ, οι οποίες αποτελούν και τα τέσσερα μεγάλα έργα του Δήμου για την περίοδο 2008-2009, με μοναδικό σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση των ιδιομορφιών και των προβλημάτων είτε μεγάλων, είτε μικρών που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή, αποφεύγοντας έτσι τον κατακερματισμό των έργων.

Μέσα από αυτά τα τέσσερα μεγάλα έργα συντηρήσεων και αναπλάσεων προχωράμε επίσης σε διαμορφώσεις – συντηρήσεις των πεζοδρομίων των κεντρικών οδών της Κομοτηνής. Σύμφωνα με αυτές, θα γίνει καθαίρεση των παλαιών πεζοδρομίων και η αντικατάστασή τους με νέες αντιολισθητικές πλάκες και διαβάσεις για τα ΑμεΑ.

Από το έργο μας δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και οι οικισμοί που υπάγονται στον Δήμο Κομοτηνής και στους οποίους έγιναν διάφορα έργα αναλόγως, φυσικά, με τις ανάγκες του εκάστοτε οικισμού. Αναφορικά, λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν:

•Συντηρήσεις στις αγροτικές οδοποιίες των παρακάτω Τοπικών Διαμερισμάτων:

Κοσμίου, Θρυλορίου, Ανθοχωρίου, Ιτέας, Κικιδίου, Στυλαρίου, Σιδηράδων, Γρατινής,

Κάλχαντος, Καρυδιάς, Πανδρόσου.

•Συντηρήσεις – αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων των παρακάτω Τοπικών Διαμερισμάτων:

Κοσμίου, Πανδρόσου, Καρυδιάς, Κάλχαντος, Σιδηράδων, Στυλαρίου, Κικιδίου

και δρομολογούνται για τους οικισμούς Μικρού και Μεγάλου Κρανοβούνιου, Μεσοχωρίου, Υφαντών, Θρυλορίου και Γρατινής. Έργα τα οποία θα τονώσουν την φυσιογνωμία των οικισμών και τη ζωή των κατοίκων τους.

Έχουν γίνει:

•Η επισκευή των επιχωμάτων και οι αποκαταστάσεις στον οικισμό της Καρυδιάς.

•Η ανακαίνιση και συντήρηση των παιδικών χαρών στους οικισμούς.

•Ο φωτισμός του γηπέδου του οικισμού Παραδημής.

•Ο φωτισμός του γηπέδου του οικισμού Ροδίτη.

•Η κατασκευή δρόμου, περίφραξης και επέκτασης των κοιμητηρίων του οικισμού Υφαντών.

•Η διαμόρφωση του προαυλίου χώρου στο σχολείο του οικισμού Στυλαρίου.

•Η διαμόρφωση του χώρου του μνημείου αντίστασης στον οικισμό Ανθοχωρίου.

•Η συντήρηση του Πολιτιστικού Κέντρου και του σχολείου στον οικισμό Κοσμίου.

•Η κατασκευή του δρόμου Γρατινής – Ανθοχωρίου.

•Το έργο της κατασκευής πυροφυλακίου στην περιοχή Πανδρόσου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και περιλαμβάνει δύο υποέργα:

α) την κατασκευή πυροφυλακίου που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες πυροπροστασίας της περιοχής της Πανδρόσου (ύψους 6.174,98€),

β) τη διάνοιξη του δασικού δρόμου στη θέση πυροφυλακίου Πανδρόσου κατηγορίας τρακτερόδρομου (ύψους 3.123,21€).

Δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε να αναφέρουμε την αντιμετώπιση μικρών προβλημάτων που καταγράφονται στα ημερήσια δελτία μας και αφορούν όλους τους οικισμούς, όπως φθορές σε οδοστρώματα, λακκούβες, καμένοι λαμπτήρες σε στύλους κλπ., των οποίων την επίλυση η Υπηρεσία μας επιφέρει άμεσα.

Επιπλέον, υλοποιούμε δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» όπως:

1.Η σύναψη σύμβασης του Δήμου Κομοτηνής με την Altec ΑΒΕΕ – ΟΤΕ Α.Ε., ύψους 157.500,55€, για την δημιουργία Ηλεκτρονικής Πύλης Εξυπηρέτησης Πολιτών Δήμου Κομοτηνής που, σαν σκοπό έχει την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών επικοινωνίας του πολίτη με τους δημόσιους φορείς. Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά την εγκατάσταση υποστηρικτικού εξοπλισμού σύγχρονων εργαλείων πληροφορικής, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συνεισφέρει ουσιαστικά τόσο στην άμεση και αξιόπιστη καταγραφή και παρακολούθηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των δημοτών, όσο στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών αίτησης και έκδοσης από το Δήμο πιστοποιητικών, δικαιολογητικών, αδειών και λοιπών διοικητικών εγγράφων.

Η ομόφωνη έγκριση για την χορήγηση άδειας τομής και άδειας εργασιών εντός της πόλης της Κομοτηνής στην εταιρεία FORTHNET A.E. για την κατασκευή Ευρυζωνικών υποδομών και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών στους άξονες Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης και πιο συγκεκριμένα στις οδούς Σ. Βέμπο, Παρασίου, Νικ. Ζωίδη, Απ. Σούζου, Πλατεία Βιζυηνού (μπροστά από το Δημαρχείο), Δημ. Μπλέτσα, Σισμάνογλου και Κωνσταντινουπόλεως καθώς και στους άξονες Κομοτηνής – Ξάνθης δηλαδή στις οδούς Βέμπο, Στίλπωνος Κυριακίδη, Βύρωνος, Μακεδονίας, Υψηλάντου και Εθνάρχου Μακαρίου.

Εγκρίθηκε επίσης και η σύνδεση του δικτύου με την καμπίνα που θα στηθεί στον οικισμό Θρυλορίου. Η δημιουργία της δικτυακής αυτής υποδομής είναι μείζονος σημασίας διότι θα βοηθήσει πολύ τους σημερινούς και μελλοντικούς συνδρομητές να έχουν μια ευρεία επιλογή πλήρους φάσματος υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών συμπεριλαμβανομένων ευρυζωνικών υπηρεσιών, υπηρεσιών internet υψηλής ταχύτητας κ.λ.π.

2.Η σύναψη σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και της εταιρείας INTRAKAT, ύψους 1.088.434,64 €, για την κατασκευή Μητροπολιτικού Ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών Δήμου Κομοτηνής κατά την οποία θα δημιουργηθεί ένας δακτύλιος που θα αποτελεί το δίκτυο των οπτικών ινών, όπου θα συνδεθούν όλα τα δημόσια κτίρια του Δήμου Κομοτηνής όπως, Νομαρχία, Δημαρχία, Σχολεία, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, Περιφέρεια κ.ά.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα προσφέρεται φθηνό και ταχύτατο internet με ανταποδοτικά τέλη και μεταφορά δεδομένων (εικόνας, ήχου, video) μέσω οπτικών ινών χωρίς φθορές και απώλειες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω αρχικά μια ιδιαίτερη αναφορά και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, που στο διάστημα αυτό των δύο ετών, εργάστηκαν στο πλευρό μου μεθοδικά και ακατάπαυστα, προσφέροντας χωρίς φειδώ κόπου και χρόνου, ατελείωτες ώρες εργασιακής υποστήριξης, προσωπικής προσπάθειας και παραγωγικού έργου.

Με την φιλότιμη και γενναιόδωρη υποστήριξή τους κατορθώσαμε στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα να κάνουμε πράξη όλα τα προαναφερθέντα έργα του Δήμου και παράλληλα να δρομολογήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό όσα έργα δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθούν στο διάστημα αυτό και να κάνουμε πράξη το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Δήμου, να αντιμετωπίσουμε δυναμικά τις δυσκολίες και να πραγματοποιήσουμε τα αιτήματα των συμπολιτών μας.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους των υπολοίπων υπηρεσιών του Δήμου οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά και ουσιαστικά στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ας μην λησμονούμε ότι στην προσπάθεια να καλυτερέψουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη μας δεν περισσεύει κανένας και μόνο ενωμένοι θα προχωρήσουμε μπροστά για να κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πράξη, για να κάνουμε την Κομοτηνή μια σύγχρονη και βιώσιμη πόλη.

Αντιδήμαρχος

Τσαλικίδης Νικόλαος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.