Απολιθωμενο δασος ανακαλυφθηκε στο Εθνικο Παρκο Ροδοπης

Σταύρος Κεχαγιόγλου, πρόεδρος ΦΔΟΡ «Με τους κατάλληλους χειρισμούς και αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες έρευνες, μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης, παρόμοιο με ανάλογες περιοχές της Ελλάδας»

Την εύρεση απολιθωμάτων σε περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης που παραπέμπουν στην ύπαρξη απολιθωμένου δάσους, ίσως και παλαιότερου αυτού της Λέσβου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου στην έδρα του Φορέα στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας.
 
Όπως ανέφερε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Κεχαγιόγλου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης παρατηρήθηκαν ευρήματα που πιθανολογήθηκε ότι αποτελούν απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Κατόπιν επισταμένων ερευνών παρατηρήθηκε ότι στην περιοχή υπάρχει διάσπαρτος μεγάλος αριθμός ευρημάτων διάφορων μεγεθών, ενώ μπορεί να δει κανείς κορμούς μήκους αρκετών μέτρων. Ακόμη, βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων διάφορων ειδών σε πολύ καλή κατάσταση και πιθανά μουσειακά αξιοποιήσιμα.
 
Η επιβεβαίωση της αξίας των ευρημάτων ήρθε από τον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ανέλυσε δείγματα. 

Ευρήματα ενδεχομένως αρχαιότερα του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου 

Από τη σχετική αναφορά του Πανεπιστημίου συνάγεται ότι τα δείγματα είναι πράγματι απολιθωμένα ξύλα. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «αποτελούν ένα αξιόλογο στοιχείο της παλαιοβλάστησης της περιοχής το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πιο συστηματικά και αναλυτικά», ενώ επισημαίνεται ότι πρόκειται «για μοναδικά ευρήματα (το πιο πιθανό) αρχαιότερα από του διάσημου Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου».
 
Από την μορφή των ιζημάτων και την υπάρχουσα βιβλιογραφική γνώση της περιοχής μπορεί να υποτεθεί ότι η απόθεση έλαβε χώρα σε ποταμοχειμάρριο προς δελτοϊκό περιβάλλον μεταξύ Ολιγοκαίνου και Κατωτέρω Μειοκαίνου (μεταξύ 34 έως και 14 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, πρόκειται για εκτίμηση της ηλικίας και όχι προσδιορισμός με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα). 

Σταύρος Κεχαγιόγλου «Πρώτη προτεραιότητα η φύλαξη του μέρους για ευνόητους λόγους» 

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης έχει αποστείλει έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είναι η εποπτεύουσα αρχή, στην Περιφέρεια και τους Δήμους, όπου αναφέρεται λεπτομερώς το ιστορικό της εύρεσης και την ακριβή θέση των απολιθωμάτων. 

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» 

«Ελπίζουμε στην άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία και την αξιοποίηση της περιοχής και δηλώνουμε διαθέσιμοι για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας μας ζητηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας» επεσήμανε ο κ.Κεχαγιόγλου, τονίζοντας ωστόσο πως πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η φύλαξη του μέρους και στη συνέχεια η κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών για την περαιτέρω εξέταση των ευρημάτων. «Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα βρούμε αρκετά πράγματα, τα οποία θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τουλάχιστον όπως έγινε στην περίπτωση του πάρκου της Λέσβου» υπογράμμισε ο ίδιος επισημαίνοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και να μην προτρέχουμε, τουλάχιστον μέχρι να μπουν οι ειδικοί στο πεδίο και να μας δώσουν τις απαντήσεις».
 
Συγκεκριμένα όπως ανάφερε η παρουσία των εν λόγω ευρημάτων, προσθέτει ακόμη ένα στοιχείο στην οικολογική και φυσική σημασία του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, το οποίο με τους κατάλληλους χειρισμούς από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών και αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες έρευνες, μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης, παρόμοιο με άλλες, ανάλογες περιοχές της Ελλάδας.

«Θα πρέπει να μας αφήσουν να δουλέψουμε» 

Ο κ. Κεχαγιόγλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δράσεις και το έργο που παράγει ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), παρά το γεγονός όπως τόνισε ότι λειτουργεί «με ημερομηνία λήξης». Όπως εξήγησε « συνεχίζουμε να παράγουμε έργο, σε πολλούς τομείς και επίπεδα, στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και προστατεύουμε το περιβάλλον, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα οποία είναι και οικονομικής φύσεως και ταυτόχρονα εκκρεμεί ένας νόμος που μας συγχωνεύει με τον «Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας».
 
Ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ τόνισε πως η εφαρμογή του νόμου αυτού θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την περιοχή, χαρακτηρίζοντας ως μύθο την αιτιολόγηση του περιορισμού του κόστους που επικαλείται το Υπουργείο. «Η απόφαση πάρθηκε με σκοπό τον περιορισμό του κόστους, ωστόσο αυτό αποτελεί μύθο, γιατί στην πραγματικότητα θα συγχωνευτούν δύο διοικητικά συμβούλια, τα οποία μάλιστα δεν πληρώνονται, ενώ οι εγκαταστάσεις και οι εργαζόμενοι λογικά θα παραμείνουν ως έχουν. Πέραν αυτού η έκταση την οποία θα καλείται να διαχειρίζεται αυτός ο ενιαίος φορέας θα είναι τεράστια και θα αφορά δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα χάος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
«Παράγουμε έργο και αξίζουμε να μας στηρίξει η πολιτεία. Θα πρέπει να μας αφήσουν να δουλέψουμε» συνέχισε ο ίδιος επισημαίνοντας πως τα αιτήματα αυτά έχουν πολλάκις εκφραστεί στο Υπουργείο δίχως ωστόσο να υπάρχει κάποια νέα απόκριση. Στην βάση αυτή ο κ. Κεχαγίογλου ζήτησε και την συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενδεχομένως μέσω της αποστολής σχετικών υπομνημάτων που θα λειτουργήσουν ως μοχλοί πίεσης προς την κατεύθυνση της κατανόησης του έργου που παράγει ο ΦΔΟΡ και της αξίας αυτού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.