Αποκτουν ξανα ζωη τα Μουσεια Καραθεοδωρη και Σκουτερη στην Κομοτηνη

Στην ευχάριστη θέση να λειτουργήσει εκ νέου δυο σπουδαία μουσεία της πόλης μας, το Μουσείο Καραθεοδωρή και το Μουσείο Σκουτέρη, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η διοίκηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού. Αφού εξασφαλίστηκε το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία τους, αποφασίστηκε να ανοίξουν τις πόρτες τους για να τα επισκέπτεται το κοινό σε καθημερινή βάση, εκτός από τα σαββατοκύριακα. Για την ακρίβεια, οι ώρες λειτουργίας τους είναι από 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και οι μουσειολόγοι, που εργάζονται εκεί, θα αναλαμβάνουν την περιήγηση των επισκεπτών.

Μουσείο Καραθεοδωρή

Το Μουσείο Καραθεοδωρή στεγάζεται στην οδό Στ. Κυριακίδη 93, απέναντι από την Περιφέρεια και είναι το μοναδικό Μουσείο, που υπάρχει στον κόσμο, αφιερωμένο στο διακεκριμένο επιστήμονα του προηγούμενου αιώνα, που κόσμησε με την παρουσία του τις αίθουσες διδασκαλίας των σπουδαιότερων πανεπιστημίων Ευρώπης και Αμερικής. Το Μουσείο βρίσκεται στην πρώτη θέση από άποψη υλικού ανάμεσα στα 700 σημεία σ’ όλο τον κόσμο-Ινστιτούτα, πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, ιδιωτικές συλλογές- στα οποία υπάρχουν ευρήματα για τον Καραθεοδωρή. Μεταξύ των στόχων και των σκοπών του Μουσείου είναι η προβολή και ανάδειξη του γένους Καραθεοδωρή και της προσφοράς τους στον Ελληνισμό, η συγκέντρωση των απανταχού υπαρχόντων, αρχείων, χειρογράφων, συγγραμμάτων και αντικειμένων από τους Καραθεοδωρή, η μελέτη του έργου τους, η μετάφραση των συγγραμμάτων τους, η συγγραφή βιβλίων για τους Καραθεοδωρή, η προσπάθεια προσέλκυσης για επισκεψιμότητα σχολείων καθώς και φοιτητών μελετητών και η συνεργασία με όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Θρακικό, Εθνολογικό, Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης, Αρχοντικό Σκουτέρη

Το Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης στεγάζεται στην οικία Σκουτέρη στην οδό Κούλογλου 10 και αποτελεί Δωρεά της Βασιλικής Σκουτέρη – Δίντσογλου προς το Δήμο Κομοτηνής. Η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση, τα έπιπλα και τα αντικείμενα του Μουσείου αποδίδουν τη ζωή της αστικής τάξης της πόλης και την ατμόσφαιρα της εποχής στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα. Η οικία Σκουτέρη χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο με το διπλανό διατηρητέο κτήριο που αποτελούσε την κατοικία των αδελφών Τελωνίδη. Η οικογένεια Σκουτέρη εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή, ερχόμενη από την Ήπειρο, και το σπίτι αυτό αποτέλεσε την κατοικία της οικογένειας μέχρι και το δεύτερο μισό του 20ου. Σε λιτές νεοκλασικές γραμμές, το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής κατοικίας νεότερης εποχής της αστικής τάξης της Θράκης. Είναι χτισμένο πιθανόν από Ηπειρώτες τεχνίτες. Ενσωματώνει την εγχώρια τεχνική δόμησης με τις, ευρωπαϊκής προέλευσης, τοιχογραφίες στους τοίχους του ορόφου.

 

Τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία μεγαλοαστικών κατοικιών της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης, φθάνουν στη Θράκη μέσω σημαντικών εμπορικών κέντρων των Βαλκανίων όπως η Φιλιππούπολη, η Κωστάντζα, το Ιάσιο, η Στενήμαχος, κ. ά. τα οποία στοιχεία και μοτίβα είχαν εισαχθεί εκεί από χώρες τις Δυτικής Ευρώπης. Πέραν της γενναιόδωρης δωρεάς της κας Βασιλικής Σκουτέρη-Δίντσογλου, το Μουσείο συμπληρωμένο με άλλες δωρεές πολιτών αποτελεί σήμερα ένα σημείο σημαντικό για τον επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει την τοπική ιστορία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.