Αποκριατικες δρασεις του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κομοτηνης

Τσικνοπέμπτη στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής

Οι μαθητές του ειδικού σχολείου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής γιόρτασαν με πολύ κέφι και όρεξη στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους την Τσικνοπέμπτη, 3 Μαρτίου όπου «το τσίκνισαν» τρώγοντας ψητά και χορεύοντας. Από νωρίς το πρωί της Τσικνοπέμπτης στήθηκε ψησταριά και τα κάρβουνα «πήραν φωτιά» τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, με σκοπό πάντα τη χαρά των μαθητών τους, έχοντας μεριμνήσει από πρωτύτερα, προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα αναλώσιμα και οργάνωσαν τη γιορτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το πιάτο ημέρας περιελάμβανε σουβλάκια χοιρινά, κοτοσουβλάκια, μπιφτέκια, ρώσικη σαλάτα, τυροσαλάτα και φυσικά πεντανόστιμη σαλάτα φτιαγμένη από φρεσκοκομμένο σπανάκι και ρόκα του θερμοκηπίου μας. Φυσικά, δεν έλειπαν και τα αναψυκτικά, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί χόρεψαν στην αυλή παραδοσιακούς ελληνικούς και ξένους χορούς. Πρωταγωνιστικό ρόλο την Τσικνοπέμπτη έπαιξε ο γυμναστής κ. Γιώργος Βιόπουλος, ο οποίος περίτεχνα έψησε για όλους μας, σε συνεργασία με το συγγραφέα του άρθρου.
 
Τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των εξόδων της γιορτινής αυτής ημέρας, που αφορούσαν τους μαθητές, εξασφαλίστηκαν εν μέρει από το ταμείο του μαθητικού συνεταιρισμού. Συγκεκριμένα, από χρήματα που αποκτήθηκαν μετά τις πωλήσεις λαχανικών του θερμοκηπίου και από το μαθητικό κυλικείο, που λειτουργεί καθημερινά στα διαλείμματα με την προσπάθεια των παιδιών, τη μέριμνα της κ. Παγώνας Γιαννούλη, και υπό την εκ περιτροπής εποπτεία όλων των εκπαιδευτικών. Για το υπόλοιπο μέρος των χρημάτων υπήρξε δωρεά από το σύλλογο των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί εξασφάλισαν το πιάτο ημέρας με δικά τους χρήματα και την όλη αλληλουχία εσόδων-εξόδων κατέγραψε στα νόμιμα βιβλία / παραστατικά του μαθητικού συνεταιρισμού η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Ζαχαρακοπούλου.

Μασκέ πάρτυ στη Γενισέα Ξάνθης

Όλα ξεκίνησαν μετά από τηλεφώνημα της διευθύντριας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής, κ. Αθανασίας Ιομέρη, στον κ. Κλεομένη Ψωμακέλη, διευθυντή του αντίστοιχου σχολείου της Ξάνθης και συναδέλφου γεωπόνου, οπότε και συναποφασίστηκε η από κοινού δράση για τον εορτασμό της αποκριάτικης περιόδου. Πρόταση για συμμετοχή στο πάρτυ μασκέ της Πέμπτης 10 Μαρτίου έλαβε και αποδέχτηκε άμεσα ο διευθυντής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καβάλας, κ. Απόστολος Φουρνατζής. Την εν λόγω γιορτή, οφείλω να πω, πως οργάνωσαν άριστα όλοι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ξάνθης, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι καθηγητές του εκεί εργαστηρίου αυτόνομης διαβίωσης. Οι μαθητές των τριών σχολείων, γεμάτοι χαρά που φόρεσαν τις αποκριάτικές τους στολές, συναντήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Γενισέας, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να χορέψουν και να αλληλεπιδράσουν σε αποκριάτικα παιχνίδια συντονισμένα από δύο κυρίες μεταμφιεσμένες σε κλόουν.
 
Πριν το χορό τα τρία σχολεία αντάλλαξαν δώρα φτιαγμένα στα εργαστήριά τους εν ώρα μαθήματος, ειδικά για την κοινή τους δράση. Το σχολείο της Ξάνθης προσέφερε αφενός ένα χειροτέχνημα της εκπαιδευτικού μας κ. Μαρίας Κολέντζη, φιλοτεχνημένου με μια νότα αποκριάτικης διάθεσης, αφετέρου μερικές φιάλες εξαιρετικού λικέρ με γεύση μανταρίνι, παρασκευασμένου από τη συνάδελφο γεωπόνο κ. Βασιλική Μυλωνά. Φυσικά στην εκδήλωση δεν έλειψε και μια πραγματικά ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία πεντανόστιμων εδεσμάτων, για τα οποία φρόντισαν και ετοίμασαν κυρίως εκπαιδευτικοί και μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ξάνθης, όπως επίσης εκπαιδευτικοί των σχολείων της Κομοτηνής και Καβάλας.
 
Αξίζει να ειπωθεί πως τη μεταφορά των μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής στη Γενισέα, ανέλαβε ανιδιοτελώς το τουριστικό γραφείο Rodopi Tours, το οποίο και θερμά ευχαριστούμε για την ευγενική του κίνηση! Ευχαριστούμε επίσης τους δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του διευθυντή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ξάνθης κ. Ψωμακέλη και εργάστηκαν με ζήλο για την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γενισέας.
 
*Ο Ζήσης Γ. Τζηκαλιός είναι Γεωπόνος – Εκπαιδευτικός του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.