Αποκαταστασεις για τους παλιους χωρους εκσκαφης της ΒΕΑΚ

Θα φυτευτούν δενδρύλλια, ενώ δύο άλλοι θα αποδοθούν, εξολοκλήρου ή εν μέρει, σε καλλιέργεια

Στην αποκατάσταση 4 λατομικών χώρων αργίλου, της πάλαι ποτέ κεραμοποιίας ΒΕΑΚ, θέλει να προχωρήσει η Κεραμουργεία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ) η οποία «κληρονόμησε» τις εκτάσεις της κεραμοποιίας.

Οι τέσσερις εκτάσεις αυτές, δύο στην κτηματική περιοχή του Ν. Σιδηροχωρίου, μία στη Ν. Καλλίστη και μία στους Υφαντές, αποτελούν χωράφια, κάποια από τα οποία κοντά σε ποταμούς, τα οποία είχε αγοράσει η εταιρεία για να χρησιμοποιήσει τον άργιλο, που έπαιρνε από αυτές με εκσκαφή, για την παραγωγή των προϊόντων της.

Με την παύση όμως της λειτουργίας του εργοστασίου στην περιοχή, οι εκτάσεις αυτές εγκαταλείφθηκαν, αφήνοντας ουσιαστικά μεγάλες λακκούβες στον κάμπο, όπου καταλήγουν πολλές φορές σκουπίδια, υπάρχουν στάσιμα νερά, και άλλα προβλήματα από την παρουσία τους, για αυτό και η ΚΕΒΕ θα προχωρήσει στην αποκατάστασή τους.

Οι περιβαλλοντικές μελέτες για τις τέσσερις εκτάσεις, συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο ενέκρινε την αποκατάσταση σε τρείς εκτάσεις, επιφυλασσόμενο για την τέταρτη μέχρις ότουδιευκρινίσει ορισμένα ζητήματα.

Οι εκτάσεις που εγκρίθηκαν αφορούν στη θέση «Μαυρόλοφος» της Τ.Κ. Νέας Καλλίστης, που βρίσκεται νότια του οικισμού, μία θέση κοντά στον οικισμό των Υφαντών, και στη θέση «Κολοκυθοβούνι» της Δ.Ε. Νέου Σιδηροχωρίου, που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Λίσσο.

Η ΜΠΕ που αποσύρθηκε αφορά στην έκταση «Κολοκυθιά» κοντά στην προηγούμενη, της οποίας ένα μέρος θα δοθεί για καλλιέργεια, αλλά θα διατηρηθεί, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην συνεδρίαση, ταμιευτήρας νερού, για τον οποίο εκφράστηκαν επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση για το ποιος θα τη διαχειρίζεται.

Για αυτό θα συζητηθεί σε επόμενο συμβούλιο, αφού ερωτηθεί για το θέμα ο Δήμος Κομοτηνής, στην χωρική επικράτεια του οποίου βρίσκεται η έκταση.

Τι θα συμβεί στις εκτάσεις

Όσο για τις τρείς εκτάσεις για τις οποίες εγκρίθηκε η μελέτη, η μεγαλύτερη είναι η θέση Μαυρόλοφος στη Ν. Καλλίστη, όπου θα γίνουν εργασίες όπως απομάκρυνση υφιστάμενων αποβλήτων, διευθέτηση και διαμόρφωση των προς φύτευση επιφανειών και διεξαγωγή φυτεύσεων δενδρυλλίων, μαζί με κατασκευή περίφραξης, τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πλήρης αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου λατομικού χώρου, που αναπτύσσεται σε δημόσια έκταση εμβαδού 100,795 στρεμμάτων.

Δενδρύλλια θα φυτευτούν και στην έκταση στους Υφαντές, όπου επίσης θα γίνει διευθέτηση της κλειστής εκσκαφής, ενώ θα κατασκευαστεί περίφραξη και θα τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πλήρης αποκατάσταση του λατομικού χώρου, που αναπτύσσεται σε ιδιωτική έκταση εμβαδού 40,735 στρεμμάτων.

Τέλος στη θέση Κολοκυθοβούνι, η έκταση θα διατεθεί για καλλιέργεια, μετά από την διεξαγωγή όλων των απαραίτητων εργασιών για τη διαμόρφωσή της, σε ιδιωτική έκταση εμβαδού 21,587 στρεμμάτων. Εκεί η περιορισμένων διαστάσεων κλειστή εκσκαφή που δημιουργήθηκε από την απόπειρα εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου στο παρελθόν, θα πληρωθεί ολικά με ποσότητες εδαφικού υλικού που θα προκύψουν από την διαμόρφωση του βορείου- Βορειανατολικού τμήματος του λατομικού χώρου, που παρουσιάζει το σχετικά υψηλότερο υψόμετρο.

Σε όλες τις μελέτες σημειώνεται πως η διοίκηση της εταιρίας ΚΕ.Β.Ε. ως φορέας αποκατάστασης του συγκεκριμένου λατομικού χώρου, θα αναθέσει όλη τη διαδικασία της αποκατάστασης σε τοπικό εργολάβο, έτσι ώστε να υπάρξει στήριξη της τοπικής οικονομίας, από προμήθειες καυσίμων, αναλωσίμων, πρώτων υλών κλπ.

Θεωρείται επιπλέον ότι η συγκεκριμένη αποκατάσταση πρέπει να υλοποιηθεί, αφενός για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση της οπτικής αλλοίωσης του τοπίου και αφετέρου ως έναυσμα για την αποκατάσταση και άλλων λατομικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.