Αποφυλακιζονται 5.500 κρατουμενοι μεχρι το Πασχα

Ευεργετικά μέτρα για περίπου 5.500 κρατούμενους με μικρές ποινές που θα έχουν τη δυνατότητα ν’ αποφυλακιστούν από τα Χριστούγεννα μέχρι και το Πάσχα ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, βάζοντας τέλος στην πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση χιλιάδων κρατουμένων της χώρας, πολλοί εκ των οποίων είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας. Το μέτρο που θ’ απελευθερώσει τους 5.500 εφαρμόζεται άπαξ, στοχεύει στην αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση βαδίζει και η σκέψη του υπουργού για κατάργηση της προφυλάκισης η οποία, αν γίνει, θ’ αποτελεί μια βαθιά τομή που θα επιτρέπει να μιλάμε για αρχή εφαρμογής σωφρονιστικού κι όχι τιμωρητικού συστήματος, όπως λένε και οι εργαζόμενοι στις φυλακές.

Για το θέμα μιλήσαμε με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής Αντώνη Παπαδόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο «για μια βαθιά μεταρρύθμιση», της οποίας τα οφέλη θα ζήσουν όχι μόνο οι αποφυλακισθέντες, αλλά και οι κρατούμενοι που θα μείνουν καθώς θα κερδίσουν όχι βέβαια την ελευθερία, αλλά το αυτονόητο μιας υποτυπώδους ευρυχωρίας.

Α. Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος εργαζομένων «Μια βαθιά μεταρρύθμιση»

Ο αρχιφύλακας, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής Αντώνης Παπαδόπουλος μίλησε στον ΠτΘ για την απόφαση των κρατουμένων ν’ αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να διακόψουν την απεργία πείνας. «Σταμάτησε από σήμερα (την Παρασκευή) η απεργία των κρατουμένων λόγω των εξαγγελθέντων μέτρων. Αναφορικά με τη φυλακή μας, με μια πρόχειρη ματιά διαπιστώνουμε ότι αφορά σε 100 με 110 άτομα, οι οποίοι θ’ αποφυλακιστούν άμεσα. Άρα, θα μείνουμε στα 220 άτομα. Αυτό δε μπορούσαμε να το φανταστούμε ούτε στο όνειρό μας.

Πρόκειται για ποινές έως και πέντε χρόνια που έχουν να κάνουν με οικονομικά εγκλήματα, ΤΕΒΕ, ΙΚΑ και μεταφορά λαθρομεταναστών. Μέχρι πέντε χρόνια, για όλα τα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ναρκωτικών, μπορεί να μετατραπεί το υπόλοιπο της ποινής σε εξαγοράσιμη για να αποφυλακιστούν.

Όπως είπε ο υπουργός, λόγω του ότι δεν υπάρχει μεγάλη ευχέρεια χρημάτων από όλους τους κρατούμενους να πληρώσουν την ποινή τους, θα υπάρχει μια ρύθμιση, έτσι ώστε αυτά τα χρήματα να βεβαιωθούν στην Εφορεία και κάποια στιγμή να τα πληρώσουν. Το ουσιαστικό είναι η επιχειρούμενη αποσυμφόρηση» μετέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης. «Μέχρι τα Χριστούγεννα, θα αποφυλακιστούν 1.500 άτομα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, ενώ πριν το Πάσχα άλλα 3.500 με 4.000 άτομα, συνολικά 5.000 με 5.500 άτομα.

Θα μπορούσαν να ληφθούν κι άλλα μέτρα αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση»
σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.

Προβληματισμός για την προφυλάκιση

Το ζήτημα είναι ότι μ’ εξαίρεση τους ευνοημένους του συγκεκριμένου μέτρου που εφαρμόζεται εφάπαξ συνεχίζουν ν’ απειλούνται με φυλάκιση όσοι χρωστούν στο ΤΕΒΕ, άρα – ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης και μάλιστα κρίσης στους επαγγελματίες – είναι ζήτημα χρόνου να δούμε τις φυλακές να ξαναγεμίζουν. Βέβαια λύσεις υπάρχουν και μάλιστα μία από αυτές κατατέθηκε και από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης και αποτελεί αίτημα των εργαζόμενων στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, όπως μετέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. «Ο υπουργός είπε ότι για να βρεθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα είναι να μην προφυλακίζονται οι κρατούμενοι, να μη θεωρούνται ένοχοι πριν δικαστούν.

Οι κρατούμενοι είχαν ένα αίτημα πολύ κοντινό στη σκέψη του υπουργείου, ενώ εμείς κάνουμε λόγο για κατάργηση της προφυλάκισης. Με χαρά, διαπιστώσαμε ότι ο υπουργός είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση. Είναι εξάλλου η μόνη λύση μια και το 1/3 των κρατουμένων στην Ελλάδα είναι υπόδικοι, δηλαδή ένοχοι πριν δικαστούν. Τόσο στην Αμερική όσο και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύει η προφυλάκιση».

Ναρκωτικά και φυλακές

Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε και την ευεργετική αντανάκλαση που έχει το συγκεκριμένο μέτρο στις συνθήκες κράτησης. «Επίσης, με την αποσυμφόρηση που θα γίνει στις φυλακές θα είναι μια ευκαιρία το σύστημα να γίνει από τιμωρητικό σωφρονιστικό, να δοθεί στους κρατούμενους επαγγελματική διέξοδος, με την έννοια να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα για κάποια δουλειά που θα τους φανεί χρήσιμη.

Τίθεται θέμα παιδείας, να λειτουργήσουν τα σχολεία έτσι όπως πρέπει, όπως και τα ζητήματα απεξάρτησης από το ΚΕΘΕΑ. Όπως ανέφερε ο υπουργός κατά πάσα πιθανότητα θα μπει και ο ΟΚΑΝΑ στις φυλακές και η μεθαδόνη, το υποκατάστατο της ηρωίνης». Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε το πάγιο αίτημά τους για ειδικά μηχανήματα για την ανίχνευση ναρκωτικών, «για να σταματήσει το μεγάλο μαράζι της διακίνησης.

Να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, υπάρχουν και συνάδελφοι που τους αρέσει το χρήμα. Ήδη έχουν συλληφθεί 3- 4 άτομα πανελλαδικά για διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, ευτυχώς όχι στη φυλακή της Κομοτηνής που είναι άριστη. Οι κρατούμενοι λένε ότι «η πιο σύγχρονη οδός για να περάσουν τα ναρκωτικά είναι ο υπάλληλος»».


Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο μέτρο που αφορά όσους συλλαμβάνονται για ναρκωτικά και είναι απλοί χρήστες κι όχι διακινητές. «Όποιος συλλαμβάνεται για ναρκωτικά μέσα σε 24 ώρες θα υποβάλλεται σε τοξικολογική εξέταση για να διαπιστωθεί αν είναι χρήστης ή έμπορος. Είναι ένα μέτρο που ίσχυε αλλά δεν εφαρμοζόταν. Επίσης, θα ισχύει η ελάχιστη ποσότητα για κάποιον που θα υποστηρίζει ότι είναι για δική του χρήση και δε θα θεωρείται εμπορία.

Επίσης, είναι σημαντική η διάταξη του νόμου που αφορά στο ότι στα νέα σωφρονιστικά καταστήματα που κατασκευάζονται θα υπάρχουν και μονάδες απεξάρτησης, όπως η ΙΘΑΚΗ και θα λειτουργούν θεραπευτικά κι όχι απλώς συμβουλευτικά.

Πρόκειται για μια βαθιά μεταρρύθμιση, την οποία αναμένουμε να δούμε να υλοποιείται»
κατέληξε.

Ποιοι απελευθερώνονται

Στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» σε κείμενο για την αναστολή των κινητοποιήσεων των κρατουμένων δημοσιεύεται ο εκτιμώμενος αριθμός αυτών που θα αποφυλακιστούν αμέσως.

«1) 1.740 κρατούμενοι με ποινές φυλάκισης έως 5 έτη, χωρίς καταβολή χρηματικού ποσού (έχουν εκτίσει συγκεκριμένα ποσοστά της ποινής τους, ανάλογα με το ύψος της).

2) 1.107 κρατούμενοι, που μπορούν να μετατρέψουν την ποινή τους σε χρηματική. Όσοι έχουν οικονομική αδυναμία εξαγοράς της ποινής θα μπορεί να υπάρξει μετατροπή μόλις προς 1 ευρώ την ημέρα (αλλιώς θα ισχύσει εξαγορά με 3 ευρώ ημερησίως).

3) 602 κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών, που έχουν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους, από τα οποία το 1/3 πραγματικά και το υπόλοιπο με ευεργετικό υπολογισμό ημερών εργασίας κ.λπ.

4) 262 καταδικασθέντες για ναρκωτικά, που με τα νέα μέτρα μπορούν να εξαγοράσουν την ποινή τους. Από τα ευεργετικά μέτρα αποκλείονται όσοι καταδικάστηκαν για εμπορία ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα ή όσοι πούλησαν ναρκωτικά σε ανηλίκους ή μεγάλες ποσότητες.

5) 9 κρατούμενοι που πάσχουν από βαριές ασθένειες, όπως από AIDS (2), νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση (7) και ανθεκτική φυματίωση (1).

Σύμφωνα με το υπουργείο, 511 υπόδικοι κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, καθώς τον Φεβρουάριο συμπληρώνουν 12 μήνες προφυλάκισης, ενώ μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο 2009 το υπουργείο υπολογίζει ότι θα αποφυλακιστούν συνολικά περίπου 5.500 κρατούμενοι.

Έτσι εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί για πρώτη φορά πλήρης αποσυμφόρηση των φυλακών, αφού με βάση τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα ο αριθμός των κρατουμένων από 12.315 θα «πέσει» περίπου στους 6.815, ενώ η χωρητικότητα των φυλακών της χώρας είναι για 8.243 κρατουμένους» γράφει η εφημερίδα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.