Αποφοιτησαν 658 νεοι αστυφυλακες

Μια μεγάλη ουρά από ΙΧ αυτοκίνητα δημιουργήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο δρόμο του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής λόγω της προσέλευσης συγγενών και φίλων των νέων αστυφυλάκων που μόλις αποφοίτησαν. Παρά τη συννεφιασμένη μέρα η τελετή αποφοίτησης των νέων αστυφυλάκων ήταν λαμπρή και οι αστυφύλακες της Σχολής με ευγένεια και άψογη οργάνωση υποδέχτηκαν τους επισκέπτες.

Ο διοικητής του Τμήματος, Απόστολος Καραγκιοζίδης και ο προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Δημήτρης Πανόπουλος ανέλαβαν να μεταφέρουν τις παραινέσεις τους και τις καλύτερες ευχές τους στους αποφοίτους.

Α. Καραγκιοζίδης: «Θεωρείστε την αξιοπρέπεια του ανθρώπου μία από

τις μεγαλύτερες αρετές του»

Ο διοικητής του Τμήματος, κ. Καραγκιοζίδης μίλησε για τα εφόδια που λαμβάνει ο Έλληνας αστυνομικός κατά την εκπαίδευσή του κι έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους νέους στην εκκίνηση της καριέρας τους.

«Μετά την ολοκλήρωση της υπερδιετούς θεωρητικής και πρακτικής σας εκπαίδευσης, σήμερα πλέον, έφθασε η ιερή στιγμή της ονομασίας σας. Το γεγονός αυτό αποτελεί ορόσημο, για σας προσωπικά, για το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, για όλη την ελληνική κοινωνία γενικότερα και ειδικά για το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

Ξεκινάτε σήμερα την σταδιοδρομία σας στελεχώνοντας τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με τις ευλογίες της εκκλησίας μας και τις ευχές όλων μας, για υγεία, δύναμη και επιτυχή εκπλήρωση της αποστολή σας.

Έχω την πεποίθηση, ότι κατά το διάστημα της εκπαίδευσής σας οι κ.κ. καθηγητές και οι έμπειροι εκπαιδευτές σας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να καλλιεργήσετε τη δημιουργική σκέψη, να αναπτύξετε το κριτικό πνεύμα, την πρωτοβουλία και την επαγγελματική υπευθυνότητα, να διαμορφώσετε ελεύθερη προσωπικότητα και να βιώσετε την ενσυνείδητη πειθαρχία, ώστε να λειτουργήσετε αυτόβουλα και χωρίς πειθαναγκασμούς.

Στο επάγγελμα του αστυνομικού που επιλέξατε, η πολιτεία και ο ελληνικός λαός, έχουν εμπιστευτεί τη διαφύλαξη των πολύτιμων κοινωνικών αγαθών, όπως, η τήρηση της δημόσιας ειρήνης, ησυχίας και ασφάλειας των πολιτών, η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η εξυπηρέτηση του πολίτη και η προάσπιση του κράτους από εσωτερικούς κινδύνους και απειλές.

Ο αστυνομικός δεν είναι μόνο φρουρός της έννομης τάξης, αλλά συχνά καλείται να διαδραματίσει ρόλο κοινωνικού λειτουργού, ειρηνοποιού, βοηθού της δικαιοσύνης και παιδαγωγού. Έρχεται αρωγός σε κάθε αδύναμο πάσχοντα που έχει ανάγκη βοήθειας και συμπαράστασης του κράτους.

Γι’ αυτό συμπεριφερθείτε με ανθρωπιά και κατανόηση στο συνάνθρωπό σας.

Δείξτε του αγάπη – συμπαράσταση στη δυστυχία του και προστατέψτε τον από την αδικία και την αυθαιρεσία.

Εφαρμόστε το νόμο στα πλαίσια της αρετής, δικαιοσύνης και ισονομίας, με ευγενικό και πρέποντα τρόπο, χωρίς φόβο, προκατάληψη, πονηριά ή κακοπιστία, μη δεχόμενοι κανένα συμβιβασμό που αφορά το έγκλημα και οδηγώντας τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη.


Θεωρείστε την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ως μία από τις μεγαλύτερες αρετές του. Μην τη διαπραγματευτείτε ούτε σε προσωπικό ούτε σε υπηρεσιακό επίπεδο και σας διαβεβαιώ ότι θα κερδίσετε. Αγωνισθείτε με όλες σας τις δυνάμεις για την καταπολέμηση και εξάλειψη της διαφθοράς.

Να έχετε πάντα κατά νου, ότι κανείς δεν δικαιούται με πράξεις ή παραλείψεις του να αμαυρώνει την τιμή, την υπόληψη και την καλή εικόνα της μεγάλης αστυνομικής οικογένειας.

Συμπαρασταθείτε στα προβλήματα των νέων που αποτελούν το μέλλον και τη χρυσή ελπίδα του έθνους μας και προστατέψτε τους από κάθε μορφή παρανομίας και ανηθικότητας. Σεβαστείτε τα συνταγματικά δικαιώματα όλων των πολιτών ως προς την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Να θυμάστε ότι η ανθρωπιά, η συνέπεια και η εργατικότητα, αμείβονται με τον έπαινο της πολιτείας και την αγάπη των συμπολιτών μας. Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε, ότι είστε οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι υπηρέτες των νόμων, βιώνοντας το περιεχόμενο του εμβλήματος της Σχολής μας».

Συνέχισε με το ρητό «δεν επιτρέπουμε να εξουσιάζει ο άνθρωπος αλλά ο νόμος» και σ’ αυτό το σημείο ο κ. Καραγκιοζίδης ευχαρίστησε τους καθηγητές κι εκπαιδευτές για το έργο τους.

Οι απόφοιτοι ήταν 573 άντρες και 85 γυναίκες, αστυφύλακες και ανακριτικοί υπάλληλοι.

Ο κ. Καραγκιοζίδης, στη συνέχεια, μετέφερε τις ευχές τους για καλή πορεία, συνοψίζοντας. «Με πίστη στο Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και το δημοκρατικό μας πολίτευμα και με τη βοήθεια του θεού, βαδίστε υπερήφανοι, θαρραλέοι και αισιόδοξοι στο δρόμο του καθήκοντος και να είστε βέβαιοι ότι θα πετύχετε. Ως Διοικητής του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής σας κατευοδώνω με αισθήματα πατρικής αγάπης, συγκίνησης, χαράς και ικανοποίησης.

Σας κατευοδώνουν επίσης, οι αξιωματικοί οι καθηγητές σας και οι εκπαιδευτές σας.

Σας προπέμπει ακόμη όλους, η πολιτειακή, η πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος και σας καμαρώνουμε μαζί με τους γονείς, συγγενείς και φίλους σας ευχόμενοι λαμπρή σταδιοδρομία, εκπλήρωση των ιδανικών και επιτυχία στην ωραία τους αποστολή».

Δ. Πανόπουλος: «Η Αστυνομία οφείλει ν’ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών»

Ο προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Δημήτρης Πανόπουλος δήλωσε πως αποτελεί εξαιρετική τιμή η παρουσία του στην τελετή ως εκπροσώπου της Ηγεσίας και μίλησε για τη σπουδαιότητα της ημέρας, όπως και της εκπαίδευσης που έλαβαν. «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για σας, αλλά και για το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη σας. Το κεφάλαιο της Σχολής, ύστερα από δύο και πλέον χρόνια φοίτησης, έκλεισε και ο κύκλος των σπουδών σας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Είστε στην αρχή ενός νέου δρόμου που ανοίγεται μπροστά σας.

Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που σας προσέφεραν οι καθηγητές και οι εκπαιδευτές σας αλλά και η πρακτική εκπαίδευση που σας έφερε κοντά στο μάχιμο αστυνομικό και τη δύσκολη αποστολή του, είναι τα πρώτα εφόδια στο ξεκίνημα της καριέρα σας, για την επαγγελματική σας κατάρτιση.

Η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσής σας θα διασφαλίζεται διαρκώς με την εφαρμογή σύγχρονων προγραμμάτων εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Δίνουμε έμφαση στη δια βίου εκπαίδευση των αστυνομικών μας.

Η ονομασία σας συμπίπτει χρονικά με τη συγχώνευση των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης σε Υπουργείο Εσωτερικών, γεγονός το οποίο φανερώνει τη βούληση της πολιτείας για προσαρμογή σε προηγμένα διεθνή οργανωτικά πρότυπα και ασφαλώς αναβαθμίζει το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να μεταβάλλεται η δομή, η οργάνωση, η ιεραρχία και η επιχειρησιακή αυτοτέλεια του Σώματος.

Γνωστό είναι, σε όλους μας, ότι η Ελληνική Αστυνομία, ως κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας διασφάλισης της εσωτερικής έννομης τάξης της χώρας, οφείλει να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα στις προκλήσεις των καιρών, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους, που εξασφαλίζουν το αγαθό της ασφάλειας και παράλληλα πλήρη σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

Η Ελλάδα, είναι σήμερα μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου, με τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας μεταξύ των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς.

Το γεγονός αυτό δεν μας δημιουργεί εφησυχασμό. Οι προκλήσεις σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας είναι συνεχείς και ποικίλες.

Η Αστυνομία οφείλει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε μορφή εγκληματικότητας με επαγγελματισμό, αρραγή ενότητα, προσήλωση στο καθήκον και σεβασμό στη νομιμότητα».

Ο κ. Πανόπουλος
κάλεσε τους αποφοίτους να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους να συναισθανθούν τις υψηλές απαιτήσεις του ρόλου τους και να μην ξεχνούν πως στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους θα πρέπει να βρίσκεται ο πολίτης.

«Να είστε ταγμένοι και σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο αυτό και να αποδεικνύετε στην πράξη ότι είστε ικανοί να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες του κόσμου και άξιοι για το ρόλο και την αποστολή σας.

Στις αποφάσεις, στις τοποθετήσεις και γενικότερα σ’ όλες τις ενέργειές σας, θα πρέπει να αποφεύγετε τις υπερβολές, τις ακρότητες και τις παρορμήσεις. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να διακρίνονται από νομιμότητα, λογική και ανθρώπινο συναίσθημα.

Μην ξεχνάτε πως την καλή φήμη την κατακτά κανείς σταδιακά, αργά και σταθερά με επιμονή και υπομονή. Την κακή όμως φήμη την αποκτά με ένα μόνο του σφάλμα, ένα υπηρεσιακό ολίσθημα, ένα ηθικό ατόπημα».


Ευχαρίστησε με τη σειρά τους εκπαιδευτές τους, όπως και τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία της πόλης.

Κλείνοντας, τους μετέφερε τις ευχές του για καλή σταδιοδρομία και ακολούθησε η επίδοση των πτυχίων στους 658.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.