Αποφασιζει το Εφετειο για την «Τουρκικη Ενωση Ξανθης»

Η υπόθεσης της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», η οποία απασχολεί την δικαιοσύνη από το 1984 ήρθε ξανά στην επικαιρότητα χθες με την υποβολή προτάσεων στο Τριμελές Εφετείο Θράκης, ύστερα από την αναίρεση της απόφασης για διάλυση του σωματείου από τον Άρειο Πάγο τον Δεκέμβριο του 2000.

Για την σημερινή εκούσια δικαιοδοσία και την υποβολή των σχετικών προτάσεων μίλησε στον ΠτΘ ο δικηγόρος του Εναγόμενου σωματείου κ. Σεμπεχεδήν Εμίν.

Για το ιστορικό της υπόθεσης υπενθυμίζουμε ότι η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ιδρύθηκε το 1946 και με την υπ’ αριθμ. 287/1946 απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης αναγνωρίστηκε με την ανωτέρω επωνυμία. Μέχρι το 1984 συνέχισε την λειτουργία της, χρονολογία κατά την οποία ο τότε Νομάρχης Ξάνθης υπέβαλε καταγγελία ζητώντας την διάλυσή τηςμε την αιτιολογία «της διασάλευσης της δημόσιας τάξης».

Το 1986 το Πρωτοδικείο Ξάνθης αποφάσισε για την διάλυσή της για να ασκηθεί έφεση από τον εναγόμενο. Το αίτημα της έφεσης εκδικάσθηκε τον Ιανουάριο του 1999. Η απόφαση διάλυσης του σωματείου και η επιβεβαίωση της πρωτόδικης απόφασης πήγε την υπόθεση μέχρι τον Άρειο Πάγο με το αίτημα της αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Θράκης, η οποία έγινε δεκτή τον Δεκέμβριο του 2000 κρίνοντας ότι δεν είχε νόμιμη αιτιολογία.

Με την υπ’ αριθμόν 1530/2000 απόφασή του ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση για να εκδικασθεί από το ίδιο το δικαστήριο, αλλά άλλο σώμα δικαστών. Στις 12/10/2001 η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε λόγω κωλύματος ενός δικαστή και ορίστηκε η εκ νέρου ημερομηνία την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2001.

«Η υπόθεση είχε δικαστεί στο Εφετείο και είχε διαταχθεί το κλείσιμο του σωματείου. Το σωματείο προσέφυγε στον Άρειο Πάγο. Αναιρέθηκε η απόφαση και ξαναήρθε στο Εφετείο για να ξαναδικασθεί. Η αναίρεση του Αρείου Πάγου βασιζόταν στην κακή αιτιολογία. Σήμερα κατά την εκδίκαση της υποθέσεως παρενέβη υπέρ του Νομάρχη Ξάνθης και η Ομοσπονδία Σωματείων Θράκης, η οποία εδρεύει πιθανών στην πρωτεύουσα γιατί από την Αθήνα ήρθε ο δικηγόρος τους. Δεν γνωρίζω τους λόγους που προέβαλε, διότι ακόμη δεν πήρα τις προτάσεις της για να τις αντικρούω», συνοψίστηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του σωματείου κ. Σεμπαχεδίν Εμίν, ο οποίος υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου θα υποβάλλουν και τις δικές τους προτάσεις εν αναμονή έκδοσης της απόφασης εντός 4μήνου.

Η δικαστική διαμάχη του σωματείου με τον τότε Νομάρχη Ξάνθης συνεχίζεται εδώ και 17 χρόνια, ενώ οι απόψεις για την έκβασή της ποικίλουν όπως και οι αποφάσεις των δικαστηρίων και το σκεπτικό της αναίρεσης. Το Πρωτοδικείο Ξάνθης το 1986 με την υπ’ αριθμ. 38/1986 απόφασή του είχε κρίνει ότι η επωνυμία και οι όροι του καταστατικού δημιουργούν σύγχυση ως προς τους όρους εγγραφής και την υπηκοότητα των μελών του. Απεναντίας ο συλλογισμός του Αρείου Πάγου ξεκίνησε από την Σύμβαση της Ρώμης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Στο εδώλιο λοιπόν ο όρος «Τούρκος», εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου, και πολλούς να κάνουν διάφορες εκτιμήσεις για την έκβαση της διαμάχης, αν τελικά και αυτή θα υπάρξει. Γιατί η διαφοροποίηση στην απόφαση του Εφετείου από την πάγια νομολογία που έχει διαμορφωθεί θα επιτρέπει την επανασύσταση του σωματείου δημιουργώντας δικαστικό προηγούμενο και για άλλους μειονοτικούς συλλόγους. «Ουδέποτε υπήρχε, υπήρξε ή θα υπάρξει απειλή, αλλά ούτε το σωματείο δραστηριοποιήθηκε ποτέ για την διασάλευση της δημόσιας τάξης», δηλώνει ο δικηγόρος του σωματείου και το Εφετείο επανέρχεται για να κρίνει.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.